Träningen förändrade mitt liv!

Hon känner sig gladare, har lättare att resa sig och har blivit sex centimeter smalare runt midjan. För Birthe Gabrielsson blev deltagandet i kommunens hälsoprojekt en välbehövlig nystart i mogen ålder.

Birthe Gabrielsson

Ålder: 75 år

Bor: I Solna

Familj: Maken Kalle, 83

Gör: Deltar i Hälsoprojektet, promenerar, dansar, går på gym, Qi-gong och yoga

När Solna stad för elva år sedan började delta i Hälsoprojektet, Gymnastik- och idrottshögskolans satsning på att få äldre att röra mer på sig, tog det inte lång tid innan Birthe Gabrielsson anmälde sig.
Hon kämpade på en säsong men sedan blev det fullt i grupperna och hon tyckte också att fler än hon skulle få chansen att vara med.

Så gick åren och Birthe blev sjuk. Hon fick även diabetes och blodtrycksmediciner och förstod att hon måste göra något för att komma tillbaka. Men det är inte så lätt för egen hand.

– Jag tänkte; jag söker till Hälsoprojektet igen! Det kändes väldigt rätt men var betydligt tuffare nu, tio år äldre. Inte minst kostade det på att stiga upp tidigt i vintermörkret för att vara på plats på gymmet redan klockan nio.

– I min ungdom spelade jag bland annat handboll så jag vet vad det betyder för kropp och själ att röra på sig. Det hjälpte mig att stiga upp.

I februari var det dags för testerna på GIH, Gymnastik- och idrottshögskolan.

– Det var två tester med en veckas mellanrum och det var bra för man insåg efter första testet att man nog hade orkat ta i lite mer än man gjorde. Vi fick mäta styrka, rörlighet, kondition och balans.

Därefter blir deltagarna tilldelade ett gym i sin hemkommun där man ska träna under handledning två gånger i veckan.

– Det var som cirkelträning med olika stationer. Upp och ner på golv, armhävningar, huksittande med hantlar, kasta medicinboll mot vägg, lyfta skivstänger. Det fanns i olika avancerade grader beroende på hur mycket man orkade och vägde.

Utöver detta kunde man, om man ville, delta i extra träning på GIH eller i hemkommunen, berättar Birthe.

– Som jag ser det handlar det för de flesta äldre om att VÅGA gå till gymmet. Man får säga till sig själv; ” Jag måste inte vara jätteduktig. Jag måste inte kunna ta mig upp från golvet snabbt. Men ingen klandrar mig och nästa gång går det bättre”.

En viktig del i Hälsoprojektet är att man tränar i grupp. Forskning visar att man tar i lite mer när man tränar med andra och som bonus får man nya vänner. En viktig del för många äldre som med åren blir allt mer ensamma. Något som påverkar hälsan negativt.

– Det är roligt att få nya vänner och det är roligt att dra med sina gamla vänner i träningen, säger Birthe som fick med sin man Kalle, 83. Han i sin tur har tagit med fyra gubb-kompisar!

I slutet av maj var det dags för utvärdering för Birthe. Hon fick bekräftat att hon blivit starkare och det går nu fyra sekunder snabbare för henne att resa sig från golvet. Mest nöjd är hon över att ha minskat sex cm över höft och midja.

Nu är det upp till henne själv att fortsätta med träningen.

– Jag ska kolla runt var det är bäst. Alla gym vill ha oss pensionärer eftersom vi kan träna på tider när yngre jobbar. Det finns många trevliga pass att gå på, säger Birthe som gärna vill ge sin hemkommun Solna en stor eloge.

– Gratis betyder jättemycket för många äldre och här ordnar kommunen vandringar varje onsdag, det finns gratis cirkelträning, gratis yoga och gratis Qi-gong. Ibland har politikerna varit med på passen!
Dessutom har man flera hälsopedagoger anställda i kommunen som arbetar med äldre.

– Det enda jag inte fattar är varför inte alla kommuner satsar på att vi äldre kan hålla oss friska och klara oss själva längre på ålderns höst, avslutar Birthe Gabrielsson.

 

Nya hälsotips varje vecka! Här är ett bra prenumerationserbjudande till dig.

Det här är hälsoprojektet 

Under 13 år har Gymnastik och idrottshögskolan, GIH, i Stockholm tillsammans med kringliggande kommuner drivit ett hälsoprojekt för seniorer.

Skolans studenter leder arbetet där omkring 500 äldre både med och utan kroniska sjukdomar i åldern 65-90+ varje år får testa sin hälsa, personlig hälsorådgivning och handledd fysisk träning.

Det hela är helt gratis och pågår under åtta veckor.

Tester utförs vid start och efter de åtta veckorna. Hälsoprojektet visar tydligt att träning för äldre har effekt.

Träningen förändrade mitt liv!

Evelina Danielsson är hälsopedagog i den förebyggande verksamheten i Solna stad där Hälsoprojektet ingår. 

Vad betyder Hälsoprojektet för deltagarna?
– Att de håller sig aktiva, inte bara fysiskt även intellektuellt och slipper sitta hemma i ofrivillig ensamhet. Hälsoprojektet skapar nya kontakter, bryter social isolering OCH stärker hälsan så man klarar sig längre själv eller med mindre stöd.

Vad betyder Hälsoprojektet för Solna?
– På samhällsnivå är det en vinst för kommunen att få pensionärer ta ansvar för sin egen hälsa. Här i Solna har man medvetet valt att satsa på förebyggande hälsa. Det kostar men ger stort mervärde. De första fem åren drevs verksamheten med statligt stöd, nu bekostar kommunen det själv.

Varför arbetar du med äldres hälsa?
– På GIH “upptäckte” jag den åldrande befolkningen. Det finns en utmaning i att allt fler blir äldre och får fler friska år. När jag var klar 2006 kände jag mig redo att skapa förändring i samhället. Nu ställer gymmen upp gratis på projektet och det finns en uppsjö av seniorklasser i Solna. Det är otroligt spännande att varje år kunna se hur deltagarna stärkt sin hälsa på olika sätt.

Vilka får delta?
– Man kan tro att projektet lockar seniorer som redan är aktiva men Solna har prioriterat nybörjare. Enkät visar att hälften av deltagarna tidigare inte nådde upp till rekommendationerna att röra sig minst 30 minuter per dag fem dagar i veckan.

Vem har störst utbyte?
– De största hälsovinsterna gör de som går från inaktivitet till aktivitet. Det är inte ovanligt att man är helt inaktiv som pensionär. Många lever på gamla meriter, att de rört sig mycket i sitt arbetsliv. Man märker inte att man inte rör sig på samma sätt. Dessutom förtvinar ju musklerna år till år.

Kan man vara för gammal för att delta?
– Nej! 2016 startade vi 90+ grupper som jag ansvarar för. Det är personer som är för pigga för att få beviljade insatser. Många känner kanske att de inte klarar av vanliga aktiviteter. Då är det här ett alternativ. Om man vågar utmana sig själv lite går det lättare att klara av vardagen. Vissa har rollator och en annan ser knappt, men deltagarna säger att det är veckans höjdpunkt och att träningen får dem att må så mycket bättre.

Scroll to Top