• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hantverksresa Estland med Johanne Ländin!

  Följ med stickexperten Johanne Ländin och Hemmets Journal på en fullmatad hantverksresa till Tallinn. En dag på Estlands största slöjd- och hantverksmässa är höjdpunkten men vi besöker också ett ullspinneri och många andra pärlor för handarbetsintresserade.

  Hantverksresa Estland med Johanne Ländin!

  Folkkonsten tas på allvar i Estland, det rika hemslöjdsarvet vårdas ömt men utvecklas också ständigt. Gamla mönster återanvänds flitigt i nyproducerade textilier, modern design och klädesplagg.

  Vi besöker den stora slöjd- och hantverksmässa som hålls i samband med Martindagen, som firas till minne av Martin Luthers födelse den 10 november. Till Martindagen ska alla utomhusarbeten vara avslutade och inomhusaktiviteter tar vid.

  Hundratals utställare och tusentals besökare kommer till mässan som i folkmun kallas "sångfestivalen för hantverksintresserade". Allt från stickade vantar, broderade tofflor och handgjorda mattor till närproducerad mat finns att köpa. Observera att man måste ha både kontanter (euro) och kort, då en del av mässutställarna tar kort och en del enbart kontanter.

  Vi gör också en historisk vandring genom Tallinns gamla stadskärna som i sin helhet är upptagen på Unescos världsarvslista som norra Europas mest välbevarade medeltida stad. Självklart blir det också många chanser att fynda prisvärda garner, tyger, material för tovning, kiltning, knyppling med mera, då vi besöker flera välsorterade butiker med brett sortiment av alla sorters sybehör.

  Dag 1
  Avresa från Värtahamnen, Stockholm där Johanne Ländin möter upp. Incheckning och tilldelning av hyttplatser. Middag ombord (smörgåsbord/buffé).

  Dag 2
  Ankomst Tallinn under morgonen. Buss väntar som tar oss till New Ibis Tallinn Hotel där vi kan lämna vårt bagage. Vi åker genom landskapet Harjumaa. Lunch efter vägen. Vi når snart Raasiku där vi besöker ullspinneriet Aade Lõng OÜ. Det finns möjlighet att shoppa olika sorters garn och kardad ull. Vi återvänder till Tallinn och vårt hotell. Middag på kvällen.

  Dag 3
  Besök på Saku Suurhall, där Estlands största slöjd- och hantverksmässa Mardilaat arrangeras, med rikt urval av estniskt hantverk. Det ordnas workshops (kostar 3–10 euro och betalas kontant) och det finns mycket att handla. Du hittar också matstånd där du kan köpa lunch. Därefter åker vi till Karnaluks, specialbutik och eldorado för den som älskar slöjd, textil och hantverk. Där finns allt inom textilt handarbete: garner, tyger, spetsar, tofsar, pärlor, material för tovning, kiltning och knyppling, blixtlås, symaskiner, overlockmaskiner … Middag på kvällen.

  Dag 4
  Vi checkar ut men lämnar väskorna kvar på hotellet. Bussen tar oss förbi minnesmuren Memoriaal, till minne för dem som stupade för Sovjetunionen. I Gamla stan möter vår guide Eha Org och tar oss med på en historisk promenad genom Tallinns gamla välbevarade stadskärna som bjuder på många minnen från olika tidsepoker.

  I hantverksateljéerna i Katarinagången använder konstnärer traditionella metoder för att skapa och sälja glasprodukter, hattar, filtar, keramik, smycken, handmålat silke och andra varor. Vi besöker ett urval ateljéer och får en presentation av några mästare som är i arbete. Vi passerar också det gamla fina medeltida hus där Eesti Käsitöö har sin verksamhet. I butiken finns oftast någon intressant utställning och utsökta hemslöjdsprodukter till försäljning.

  Lunch i gamla stan. Eftermiddagen är programfri. Buss till hotellet för att hämta vårt bagage och sedan åker vi mot färjeterminalen och hemresan. Middag ombord efter eget val och egen kassa.

  Dag 5
  Ankomst till Värtahamnen i Stockholm under förmiddagen, med nyfunna vänner och fulla av lust att skapa.

  Praktisk information

  Avresa: 6 november 2019.
  Hemresa: 10 novermber 2019.
  Pris: 6 290:- per person, del i hytt/dubbelrum.
  Researrangör: Hemslöjdsresor.
  Valuta: Euro.

  I priset ingår:
  * Båtresa Stockholm-Tallinn-Stockholm, del i tvåbäddshytt (insides) på Tallink Siljas fartyg M/S Victoria I.
  * Under båtresorna: gemensam middag (smörgåsbord/buffet) och frukost under utresan. På hemresan ingår frukost.
  * 2 övernattningar på 3-stjärniga New Ibis Tallinn Hotel, del i dubbelrum.
  * Svensk stickexpert/färdledare: Johanne Ländin.
  * Mycket kunnig och erfaren svensktalande ciceron, Eha Org, som leder stadsvandringen i Tallinn.
  * Entréavgifter enligt programmet.
  * Angivna busstransporter.
  * Frukost på hotellet, 2 luncher och 2 middagar i Tallinn, inkl måltidsdryck (vatten).
  * Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelhytt/-rum.

  Tillägg:
  Egen hytt/enkelrum: 1.520 :-

  Boka så här: Ring 08-545 95 230 eller boka på hemsidan: www.hemslojdsresor.se. Mejl: info@hemslojdsresor.se

  Minst 25 deltagare krävs för att resan ska genomföras. Ditt namn i bokningen ska överensstämma med stavningen i passet du använder under resan.

  Övriga resevillkor får du vid bokningen eller läs mer på: www.hemslojdsresor.se.

  Vi reserverar oss för programändringar, valuta- eller skatteförändringar som står utanför vår kontroll, och hänvisar till gällande reselag.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!