En liter mjölk, ett paket kaffe – och lite kärlek tack!

Varför skulle man inte kunna möta kärleken i en vanlig livsmedelsbutik? Dit går vi ju dagligen för att handla mat och mellan mejeriprodukterna och grönsakerna kan romansen kanske blomma ut. Hemmets Journal har varit på singelmingel och speed-dejting bland mjölkpaket och grytor.

Det är en vanlig torsdags kväll i Ica Maxis butik i Hässleholm i norra Skåne. Ensamma kvinnor och män och enstaka par kommer från jobbet för att handla mat till middagen innan de fortsätter hemåt.
Men en helt vanlig kväll är det inte. Det är för det första Alla hjärtans dag och för det andra möts man av en ovanlig syn direkt efter att man kommit in i butiken.

Vid ett bord i gången mellan sminkavdelningen och krukväxterna står nämligen de båda singlarna Marie Johansson, 52, och Per Persson, 41, och har en speed-date mitt i vimlet.

– De här är jätteroligt, säger Marie. Vilket kul initiativ av butiken att arrangera en singelkväll.

Hennes date Per kan bara hålla med.

– Det är ett jättetrevligt sätt at lära känna nya människor och har man tur kanske man träffar den rätta, säger han.

Det är första gången de träffas och även om ingen av dem känner att det klickar direkt mellan dem tycker de båda det är kul att prata en stund med varandra.


Bättre än att chatta

– Det är bättre att träffa någon här och stå och prata än att chatta med någon på alla de dejtingsidor som finns på nätet, säger Marie. Det är lättare bedöma hur den man möter är när man träffar honom i verkligheten.

Det var Emelie Andersson som kläckte idén om att de skulle arrangera en speciell kväll i butiken i Hässleholm på Alla hjärtans dag.

Tillsammans med Marika Svensson, som också arbetar i butiken, började hon fundera på vad de kunde hitta på för att göra den här dagen till en extra upplevelse för kunderna.

– Vi tänkte på alla som lever ensamma och som inte har någon partner som de kan uppvakta på Alla hjärtans dag. Vi ville göra något för dem. Vår butik är en naturlig mötesplats och kan vi bidra till att sprida kärlek gör vi gärna det, säger hon.

Det första de tänkte på var att de den här dagen skulle ha ett antal guldfärgade kundkorgar som de som var singlar kunde välja. Guldkorgarna skulle markera att den som bar dem var intresserade av att få kontakt med andra singlar medan de gick runt mellan hyllorna inne i butiken.


Målade med guldfärg

– Vi spraymålade 16 korgar med guldfärg eftersom vi inte visste hur många som skulle gå åt. För säkerhets skull satte vi skyltar med texten “Singel” på ytterligare några, berättar Emelie Andersson.

Precis innanför ingången satte de sedan upp ett antal bord där intresserade singlar bjöds på alkoholfri skumpa, hjärtformade chokladpraliner och geléhjärtan.

Röda rosor, hjärtformade ballonger och skyltar med texten singelmingel gjorde att det inte gick att missa vad som pågick. Ett av borden var reserverat för speeddejting och där fanns papper och pennor så att de som möttes kunde utväxla telefonnummer med varandra.

Redan tidigt på kvällen träffade Hemmets Journal ett glatt gäng singlar som kommit till butiken för att träffas och ha trevligt.

– Man måste våga lite och får inte vara blyg om man ska ha en chans att träffa någon, säger Ulrika Johansson, 47, och skålar med Glenn Nordblad, 37, som hon träffar för första gången.


Fler singelkvällar

Tre timmar senare plockas borden bort och singelmingelkvällen är över för den här gången. Ett knappt 20-tal singlar har kommit och gått, men ett litet gäng har stått kvar hela tiden och haft trevligt tillsammans.

– Jag har inte träffat den rätta den här kvällen, men jag har haft trevligt, säger Marie Johansson och går en runda i butiken för att gör kvällens inköp innan hon ska åka hem.

Initiativtagaren Emelie Andersson tyckte att kvällen var så lyckad att hon tänker arrangera fler singelkvällar på Ica Maxi.

– Det blir minst ett par kvällar till och då blir det inte på Alla hjärtans dag utan vanliga vardagskvällar redan nu i år, säger hon.

Scroll to Top