Dags att vaccinera sig! Se kartan, bor du i en fästingzon?

Så snart temperaturen överskrider fem grader börjar fästingarna vakna till liv. Därför är det hög tid att se över sitt vaccinationsskydd mot den fästingburna sjukdomen TBE redan nu.

TBE är en sjukdom som kan få allvarliga konsekvenser. Hos en av tre som smittas sprider sig viruset till hjärnan och hjärnhinnorna, vilket kräver sjukhusvård.

– Många tror att antibiotika hjälper men det är fel. Det enda sättet att skydda sig är via vaccination, säger Mikael Ericsson, läkare på Skärgårdsvaccinatörerna. 

Alla som vistas i skog och mark i riskområdena bör vaccinera sig, menar han.

– Det finns ingen särskild åldersgrupp som är särskilt utsatt utan risken att drabbas är lika för alla som vistas ute i naturen i riskområdena. Framför allt är det i Mälardalen och särskilt då mot kusten som smittan förekommer. Men även Västra Götaland är ett riskområde.

Grundvaccinationen är tre sprutor som ges enligt ett särskilt schema. Om den första sprutan ges dag 0 så är det dags för nästa efter en månad och sedan ytterligare en efter 5-12 månader.

– Man fyller sedan på efter tre år och därefter vart femte år. Anledningen till att man ger flera sprutor är att det krävs för att bygga upp ett antikroppsskydd, säger Mikael.

Egentligen kan man påbörja sin vaccination när som helst på året, berättar han. Men om man vill vara säker på att ha ett fullgott skydd till sommaren ska man börja kring årsskiftet eftersom det tar totalt sex månader att ta de tre första sprutorna.

– Man får dock ett bra skydd redan efter de två första sprutorna. Det viktigaste är att man faktiskt vaccinerar sig. Tidpunkten är mindre viktig då man bör se det som en långsiktig fråga, säger Mikael.

Den vanligaste sjukdom som fästingarna orsakar förutom TBE är borrelia och mot denna sjukdom finns inget vaccin. Borrelia behandlas däremot med antibiotika med god effekt. 


Bor du i ett riskområde?

Mälardalen – särskilt ner mot kusten – och Västra Götaland är riskområden. Men fall av TBE har upptäckts även på andra håll i landet.

Dags att vaccinera sig! Se kartan, bor du i en fästingzon?
De orangea zonerna visar de områden som är mest fästingdrabbade.

Fri vaccination

Vid förra årsskiftet blev Region Sörmland först i landet med att erbjuda gratis vaccination mot TBE för alla barn upp till 19 år.

Allt fler drabbas

Under 1990-talet rapporterades bara 50-70 fall av TBE per år men numera ligger antalet drabbade på mellan 200-300 stycken.

Smittad av TBE? Så vet du!

* Den som blir smittad av TBE-virus kan efter 1–2 veckor få influensaliknande symtom, som lindrig feber, huvudvärk och värk i kroppen. 

* Efter det känner sig majoriteten av de smittade återställda och får då livslång immunitet. 

* Men för ungefär var tredje person återkommer sjukdomen efter cirka en vecka med mer uttalade symtom och då har sjukdomen spridit sig till hjärna och hjärnhinnor.

* Då blir man sjuk igen med hög feber, huvudvärk, illamående, kräkningar och påverkat allmäntillstånd. Sjukhusvård är då nödvändigt.

Scroll to Top