Kommande säsong oroar Mandelmanns

Ännu en succésäsong för framgångsparet är till ända. I tisdags sändes det sista avsnittet för säsongen, som till stor del handlat om den enorma torkan som rådde under sommaren. Trots det, finns inte några omfattande krisförberedelser med i parets beräkning inför kommande säsong.

Under vintern har svenska folket för tredje gången fått följa Marie Mandelmann, 54, och Gustaf Mandelmann, 53, och deras liv på gården i Djupadal på Österlen i Skåne. 

Denna säsong tvingade värmeböljan paret till nödslakt av 80 tackor och 100 lamm. Nu måste bondeparet köpa in nya djur till gården.

– Man får ju bygga upp det sakta, för det kostar en hel del, säger Marie Mandelmann till Aftonbladet.

Paret har tidigare berättat att de under första säsongen gick back och sedan dess fått kämpa med den ekonomiska biten.

Hur inköpet av nya djur kommer påverka ekonomin vågar Marie Mandelmann inte uttala sig om.

– Det beror på vad vi ställs inför i år och det vet vi ju inte än. Det vi måste tänka på är att acklimatiseras till klimatförändringarna och det är jättesvårt, säger hon, och menar på att de eventuellt kommer att få dra ner på antalet djur framöver för att fodret ska räcka.

Framtiden får utvisa om det blir ännu en torka att vända denna sommar, men någon speciell krisplan har de ännu inte kommit fram till.

– Det är klart att de produktionen med mera gärna skulle vilja ha djur, men de ser också att det är väldigt viktigt att följa vår gård i den här framtiden med klimatförändringar. Det ska inte vara något fejk, vi måste skildra verkligheten. 

Under den gångna sommaren blev paret tvungna att bryta mot EU-regler för betesmark för att hålla vissa djur vid liv. Detta var tidningen Land först att rapportera om. 

Det handlade om att paret inte tagit itu med alla mindre träd och buskar som de var förpliktigade att ta bort enligt bestämmelserna, men tack vare detta kunde de se till att korna på gården inte dog av svält.

Marie mandelmann berättar för Aftonbladet att regelbrottet inte är något allvarligt, utan handlar om att de har en annan syn på skötseln av markerna. Ibland ligger de på gränsen för vad som enligt regelverket är okej då de anser att man måste ta bort lite för mycket sly om rensar, men några anmärkningar har paret inte fått.

De vill istället rikta fokus till Jordbruksverket och anser att de bör tänka om inför den kommande sommaren.

– De måste också gå in och tänka “vad händer vid klimatförändringar?”, för när det kommer en sån här torrsommar behöver vi kunna mata djuren med löv också. Det är så vi tänker.

Inspelningen av säsong fyra av Mandelmanns gård är i full gång och tillsammans jobbar paret också med en ny kokbok, “Mandelmanns söta”. Detta skriver Aftonbladet.

 

Scroll to Top