Mattias och Johnnie i Sofias änglar: “Ibland känns det som vi är gifta!”

Sedan 2011 har de hjälpt över 100 familjer som drabbats av sjukdomar och andra olyckor. Dessutom har snickaren Mattias Särnholm och målaren Johnnie Krigström i Sofias änglar blivit vänner för livet. – Vi får abstinens när vi är ifrån varandra, skrattar de.

Mattias Särnholm

Född: 4 november 1969 i Stockholm.

Bor: Hus i Enskede, Stockholm.

Familj: Barnen Ebba, 21 år och Erik 19 år.

Aktuell med: Sofias änglar tillsammans med Sofia Wistam och Johnnie Krigström, som sänds på måndagar på Kanal 5.

Johnnie Krigström

Född: 14 juli 1973.

Bor: Hus i Stockholm.

Familj: Gift med Maria, döttrarna Stella 11 år och Leia 9 år.

Aktuell med: Sofias änglar tillsammans med Sofia Wistam och Mattias Särnholm, som sänds på måndagar på Kanal 5.

Snickaren Mattias Särnholm och målaren Johnnie Krigström träffades av en slump 2001 då de båda på varsitt håll fick frågan om de ville delta i en casting till det kommande tv-programmet Roomservice – och plötsligt var de nära kollegor med ett intensivt inspelningsschema.

– Vi jobbade 15 till 16 timmar per dygn och ibland ännu mer och det kändes väldigt konstigt att ha en kamera efter sig hela tiden. Men vi ville göra ett så bra jobb som möjligt, berättar Mattias.

Samtidigt som de renoverade hemma hos kända och okända personer, kom de varandra väldigt nära.

– Man kan säga att vi efter ett tag blev som ett gift par och nästan fick ett osunt förhållande. Det är inte normalt att jobba så mycket ihop och ändå snacka så mycket i telefonen då vi inte ses, skrattar Johnnie.

Hjälper familjer

Nu har de känt varandra i ungefär 17 år och är inne på elfte säsongen med Sofias änglar tillsammans med programledaren Sofia Wistam. I varje avsnitt hjälper de, tillsammans med lokala hantverkare, familjer runtom i Sverige som drabbats av problem och har akuta byggprojekt i sina hem som de behöver hjälp med.

– Det handlar om personer som ofta varken har tid, ork eller ekonomi att laga en fuktskada eller någon annan form av renovering på grund av den sorg eller ständig oro de hamnat i, berättar Mattias.

– Ibland är sorgen så närvarande att det inte finns någon luft att andas när vi kommer in. Då är det viktigt att bara finnas där, att lyssna på vad de har att berätta om vad som hänt. Det är äkta känslor och äkta människor. Det finns ingenting som är påhittat eller skapat. Något som är det absolut bästa – men också det som är jobbigast, menar Johnnie.

Båda har blivit bättre på att bemöta och prata om sorg än tidigare.

– Det värsta man kan göra när någon släkting eller vän drabbas av exempelvis en sjukdom eller olycka i familjen är att sluta höra av sig. Många har svårt att hantera det eftersom de inte vet hur de ska agera
och vad de ska säga. Men oftast räcker det att bara lyssna och visa sitt stöd, menar de.

Allra värst är det när barn har råkat illa ut på något sätt. Även om vi genom åren vant oss är det nya situationer vid varje inspelning och vissa veckor har vi mer ångest än andra. Vi är ju pappor båda två och det är klart man tänker på sin egen familj. Vi påminns hela tiden om att man verkligen ska vara glad för det man har. Att få vara frisk är ju ändå viktigast av allt i livet, säger Mattias.

Mattias och Johnnie i Sofias änglar:

Barnhem i Afrika

Varje avsnitt spelas in från måndag morgon till sen kväll på torsdagen och då är det full fart som gäller.

– Det är tur att vi har hjälp av lokala hantverkare varje gång annars hade vi inte klarat det, säger de.

Mattias och Johnnie har båda ett starkt socialt engagemang och brinner för att hjälpa andra människor. Innan de började med Sofias änglar jobbade de även med två andra stora projekt, Malmvägen i Sollentuna – där 15 ungdomar på drift fick hjälpa till att bygga en fritidsgård och genom den vägen slussas in i arbetslivet. Och så tv-programmet Hello Africa – där de skulle bygga en skola i Etiopien, som slutade med att duon helt ideellt även byggde ett barnhem till barnen som hade det svårast.

– Vi brukar åka och hälsa på ungefär en gång om året och barnen kallar oss för “pappa”. De äldsta är runt 20 år nu och alla blir jätteglada när vi kommer dit. Helt fantastiskt att vi fick vara med och bidra. Vi håller kontakten med vissa av ungdomarna via sociala medier, säger Mattias.

Kollegorna och kompisarna lämnade sina ordinarie yrken – och har de senaste tio åren enbart fokuserat på sina tv-uppdrag. Sofias änglar har besökt över 100 olika hem runt om i Sverige och spelar in nya avsnitt hela vintern och våren.

Att renovera sina egna hem eller hjälpa varandra har de slutat att göra.

– Vi har nog av det på jobbet. Om jag ska bygga något idag anlitar jag en firma till det. Vi gör det här hela dagarna och den tiden jag är ledig ställer jag mig inte och spikar – och skulle heller inte be Mattias att göra det, ler Johnnie.

Träffas dygnet runt

Under inspelningarna träffas de mer eller mindre dygnet runt – och brukar även bland annat spela tennis eller cykla tillsammans.

– Annars lever vi ganska olika liv. Mina barn är ju stora nu, medan Johnnies är yngre. Och så var det förut också. Då hade ju jag små barn, medan han inte hade några, menar Mattias.

– Då var jag och min fru ute och reste väldigt mycket. Men nu är det fullt upp med barnen och deras olika aktiviteter, säger Johnnie.

Men tro inte att de kan hålla sig från varandra ändå …

– Vi kanske ses 90 procent av dagarna på en månad. Övrig tid hörs vi per telefon eller sms:ar flera gånger varje dag. Träffas vi inte får vi lite abstinens, säger Johnnie med ett skratt.

Uppdragen på tv har ju gjort att snickaren och målaren blivit vänner för livet.

Scroll to Top