Alla hjärtans dag-special: sex klassiska kärlekshistorier!

Pojke träffar flicka och kärlek uppstår. Det borde vara så enkelt men är ofta så svårt. Om det inte är fattigdom eller konventioner som sätter käppar i hjulen så finns alltid katolska kyrkan och oförstående föräldrar. Men passionen kan överleva det mesta – det visar historien!

Alla hjärtans dag-special: sex klassiska kärlekshistorier!

Harry & Meghan

Kärlek mot alla odds

Prins Harry, det engelska kungahusets yrväder och son till den högt älskade Diana, ansågs länge vara en ansvarslös festprisse utan seriösa relationer. Men på en blindträff ordnad av goda vänner träffar han den vackra Meghan Markle och kärleken slår ned som en blixt.

Hon är Hollywoodskådis, frånskild, mörkhyad och kanske värst av allt – amerikanska. Med en ruinerad pappa, en afroamerikansk mamma, en bror som arresterats för pistolhot och en syster som hämningslöst säljer skvaller om prinsparets romans till pressen. Det är svårt att säga vad som är mest svårsmält för det konservativa engelska kungahuset.

Men både Harry och Meghan tillhör den viljestarka 1980-talsgenerationen, så inget kan stoppa dem. Kärleken har hittat rätt och precis som i sagorna har Meghan tagit den engelska kungafamiljen med storm. Självaste drottning Elizabeth sägs ha fallit i farstun för den charmiga och öppna amerikanskan.

Den elaka styvsystern däremot sprider historien om hur Meghan länge varit ute efter en prins bara för att själv bli kunglig. Men det vet vi ju hur det går för elaka styvsystrar. De blir kvar på glasberget, fattiga och förgrämda.

Alla hjärtans dag-special: sex klassiska kärlekshistorier!

Bonnie & Clyde

Härligt, farligt och dödligt

Hon är intelligent, vacker, charmig – men fattig. Han snygg, karismatisk, djärv – och lika fattig. När de träffas på en fest blir det kärlek vid första ögonkastet.

Bonnie Parker och Clyde Barrow är ett ungt par utan framtid i depressionens USA. Clyde föds i en enkel jordbrukarfamilj och tvingas tidigt stjäla mat. Bonnie är duktig i skolan men får aldrig chansen att plugga vidare.

Tillsammans blir de 1900-talets mest mytomspunna kriminella par, lika kända som filmstjärnor. Deras brottsturné genom den amerikanska landsbygden i början av 1930-talet blir förstasidesstoff i tidningarna. Parets liv och öde fascinerar människor, tidvis hyllas de som hjältar.

Bonnie och Clyde rånar affärer och bensinstationer och uppmärksammas i stora delar av världen. Brotten är oftast taffligt utförda och ger klen utdelning. De lever på svältgränsen och får plundra tuggummiautomater för att överleva. Men Bonnies och Clydes både farliga och romantiska kärlek fängslar omvärlden.

Den stora fattigdom som råder gör att många kan leva sig in i deras hopplösa situation. Unga, vackra, fattiga och i underläge, för miljoner människor är livet likadant.

Med tiden blir Bonnies och Clydes desperation allt värre, deras liga anses så småningom ligga bakom minst nio polismäns död. Clydes körskicklighet imponerar även på polisen och paret blir känt för att fly med bil i hög hastighet längs usla vägar.

Den 23 maj 1934 tar kärlekssagan slut. Bonnie och Clyde dödas av polisen med 130 skott under ett bakhåll. Bonnie hade sannolikt själv aldrig dödat någon – hon var bara efterlyst för en bilstöld. Men kärleken blev hennes död.

Bonnies dikt The story of Bonnie and Clyde blev världsberömd och har inspirerat till böcker, filmer och musik. Mest känd är kanske filmen Bonnie and Clyde med Faye Dunaway och Warren Beatty från 1967, en stor framgång även i Sverige. Varje år hålls fortfarande en Bonnie and Clyde-festival i Louisiana vid tiden för deras död.

 

Alla hjärtans dag-special: sex klassiska kärlekshistorier!

Lilian & prins Bertil

Flickan av folket fångar en prins

Den enkla flickan av folket som lyckas fånga en prins är en urgammal romantisk dröm som skildrats i hundratals sagor, sånger, filmer och böcker. Här i Sverige har det hänt flera gånger, med både lyckliga och olyckliga slut.

Lyckliga därför att kärleken vunnit över pengar och prestige, olyckliga därför att prinsarna i vissa fall förlorat sina titlar och även kontakten med sina familjer. Som med prinsarna Lennart och Sigvard. En olycka som även drabbade syskon, föräldrar, släkt och vänner.

Den kanske mest kända, och även lyckligaste, relationen är den mellan prins Bertil och Lilian Craig. Bertil
var son till Gustav VI Adolf och kronprinsessan Margareta.

Bertil var speciell på flera sätt. Bara namnet var en fingervisning om att pojken var född att gå sin egen väg. Bertil hade ingen kunglighet hetat tidigare, det var ett folkligt namn utan tyngande traditioner. Hans mamma Margareta var också en mycket okonventionell och självständig kunglighet. Hon levde ett eget liv och ammade till exempel själv sina barn, vilket på den tiden ansågs mycket märkligt.

Under andra världskriget tjänstgjorde Bertil som marinattaché i London och på en klubb träffade han dansösen Lilian Craig. Tro det eller ej – det blev kärlek vid första ögonkastet. Lilian var redan gift och
Prins Bertil var tronarvinge. Ett äktenskap var helt omöjligt.

Men Bertil valde en okonventionell och mycket modern väg. Varför gifta sig när det går alldeles utmärkt att leva ihop ändå? Sagt och gjort. Lilian skilde sig raskt och paret blev oskiljaktiga. Förhållandet hölls hemligt, med en välvillig press och allmänhet som hjälp.

Paret bodde först mest i Frankrike men från 1949 även i Villa Solbacken i Stockholm. Där har nu en annan prins och flicka av folket flyttat in, Carl Philip och Sofia. Första gången Lilian fick visa sig officiellt var vid gamle kungens begravning och när vår nuvarande kung tillträtt gav han Bertil tillåtelse att gifta sig.

Kanske med tanke att han själv så småningom skulle kunna leva med den kvinna han ville, Silvia.
Den 7 december 1976 fick så prins Bertil äntligen gifta sig med sin älskade Lilian och så levde de lyckliga i alla sina dagar.

Alla hjärtans dag-special: sex klassiska kärlekshistorier!

Sophia Loren & Carlo Ponti

Omaka par – och livslång kärlek

Hur kan en av världens vackraste kvinnor välja en tunnhårig, kort och 22 år äldre man? Mysteriet är fortfarande olöst men kanske var han helt enkelt en fantastisk människa.

Många skojade om att kärleken är blind när den hyllade skådespelerskan Sophia Loren valde den oglamoröse filmproducenten Carlo Ponti. Hon som hade kunnat få precis vem som helst.
Sophia var bara 15 år när hon 1950 träffade Carlo första gången. Han var 37 och redan gift. I det katolska Italien blev det förstås skandal. Carlo fick åka till Mexiko för att skilja sig och när Sophia fyllt 22 gifte sig
paret.

Även svenska tidningar var uppbragta och lyckan blev kortvarig. Katolska kyrkan ogiltigförklarade äktenskapet och paret tvingades separera, annars skulle Carlo åtalas för bigami.

– Vi skulle rest på smekmånad men allt jag minns är tårar, berättade Sophia senare.

Men kärleken är kreativ och hittar nya vägar. Paret sökte franskt medborgarskap och 1966 kunde de äntligen gifta sig på riktigt. De fick två söner och var lyckligt gifta fram till 2007 då Carlo dog, 94 år gammal. En passion som varade livet ut.

Alla hjärtans dag-special: sex klassiska kärlekshistorier!

Adam & Eva

Den första stora kärlekshistorien

De hade inte så många att välja på men Evas och Adams passion var ändå så stark att den lade grunden till hela mänskligheten. De olika skapelseberättelserna om Eva och Adam är i stort sett gemensamma för kristen, muslimsk och judisk tro, där deras kärlek överallt räknas som mänsklighetens start.

Historien om Eva och Adam ligger till grund för vår syn på kärlek och parförhållanden i de flesta kulturer. Du skall icke begå äktenskapsbrott, och du skall icke hava begär till din nästas hustru. Ack ja, hade människan bara följt dessa enkla regler hade vi sluppit mycket elände.

Men det var inte förbjuden kärlek som ställde till problem för Eva och Adam, utan förbjuden frukt. När den försåtliga ormen lurat dem och fjällen fallit från deras ögon måste de ut ur paradiset. I Bibeln straffas de med dödlighet, i Koranen med olycka.

Vi ska alla dö och kanske därtill leva olyckliga. Men kärleken kan ändå vara en ljuspunkt på den knaggliga vägen.

Alla hjärtans dag-special: sex klassiska kärlekshistorier!

Romeo & Julia

Den omöjliga passionen

William Shakespears drama om den passionerade, uppslukande men omöjliga kärleken mellan Romeo och Julia är tidlöst och universellt. Paret som älskar varandra över allt annat men vars kärlek är tabu i omgivningens ögon.

Romeo ser Julia på en fest och blir genast djupt förälskad. Hans kärlek är besvarad och de gifter sig i hemlighet. Men förhållandet är omöjligt eftersom deras två familjer ligger i fejd. Romeo och Julia hoppas att de genom sin kärlek ska åstadkomma försoning mellan släkterna men istället utbryter en blodig fejd.

En god munk vill hjälpa paret och Julia får en dryck som gör att hon faller i djup sömn och inte kan giftas bort mot sin vilja. Men Romeo tror att hon är död och tar sitt eget liv i förtvivlan. När Julia så vaknar bredvid den döde Romeo tar hon hans dolk och sticker den i sig. Först då försonas de två familjerna men får leva i djup sorg och skam.

Det sorgliga dramat är grund till mängder av andra kärlekshistorier, till exempel musikalen West Side Story där kärleksparet kommer från olika ungdomsgäng i New York.

I årtusenden har pengar, släktskap, ras, religion, fördomar och gamla oförrätter hindrat älskande människor från att få uppleva lyckan att få leva med varandra. Tar vi någonsin lärdom?

Scroll to Top