• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • William, 15: "En dag vill jag leda Melodifestivalen!"

  Nu laddas det för Melodifestivalen runt om i Sverige men frågan är om det inte laddas mest hos en familj i Ystad. 15-årige William Schmatz och hans familj missar inte en sekund av tävlingen och en dag tänker William själv stå på Melloscenen!

  William, 15: "En dag vill jag leda Melodifestivalen!"

  Melodifestivalfantaster har nio heliga dagar om året. Sex kvällar då de svenska uttagningarna avgörs. Och tre kvällar i maj i samband med Eurovision Song Contest, de två semifinalerna och den stora finalen. Då ställs det sociala livet på paus och det är direktsändningar i tv som gäller. Eller ännu heller – en plats på parkett arenan!

  William Schmatz, 15 år, är en äkta Mellonörd. Det är även hans mamma Anna. De älskar Melodifestivalen. Så fort julmusiken klingat ut är det gamla Melodifestivalfavoriter som ljuder från spellistorna.

  Och för Williams del är framtidsplanen klar. En dag ska han stå som programledare för tävlingen. Helst även för Eurovision Song Contest, som ligger honom ännu varmare om hjärtat.

  – Det är kul att se världen enas kring något så positivt. Vi behöver det, säger han.

  Drömmen kan helt klart bli sann, för Williams Mello-cv borde få självaste Christer Björkman att höja på ögonbrynen. Dessutom är 15-åringen begåvad med stor ödmjukhet, en viktig egenskap i kombination med framtidstro och självkänsla.

  Redan programledare

  Vi möts hemma hos mormor Eva Svensson och bonusmorfar Jan-Olle Persson i Ystad. William har fått välja plats och då är det självklart att ses här, där familjen samlats under de heliga lördagskvällarna.Det var här William somnade under en svensk flagga som liten, liten kille när han inte orkade hålla sig vaken genom hela tävlingen. Det var här han som fyraåring plitade sitt allra första ESC-protokoll när The Ark tävlade för Sverige. Det visar kvällstidningen från 12 maj 2007, som mormor Eva sparat.

  Det är här soffbordet dukas med chips, ostbågar, smågodis, flaggor och silvriga pompoms medan William tar på sig guldslipsen som är öronmärkt för de högtidliga Mellostunderna.

  Han har alltid deltagit i familjens Melodifestivalfirande. Inte minst de interna tävlingarna då man ska rösta på vem man tror ska vinna och vem man tycker ska vinna. Williams mamma Annas brors familj på Gotland är med via mobilen och datorn, så det är verkligen en familjeangelägenhet.

  Den enda som inte delar entusiasmen är Williams sju år äldre syster Rebecca. Men hon har haft en annan viktig roll i hans utveckling till blivande programledare, ska det visa sig.

  William är aktiv i Melodifestivalklubben, ett sällskap för alla genuina fans. Under klubbens livesändningar 2018 var det William som intervjuade artisterna.

  – Det var riktigt kul och det gör jag gärna igen!

  Dessutom är han med i den internationella fan-organisationen för Eurovision Song Contest, OGAE. När den i oktober 2018 arrangerade Second chance contest med 27 artister som inte vunnit i sina respektive hemländer, utsågs William till programledare. Han ledde hela tävlingen, på engelska.

  – Lite nervöst var det, det var första gången jag körde ett manus på engelska.

  – Du gjorde ju till och med en spontanintervju med Mariette, skjuter mamma Anna in. Det gick hur bra som helst!

  Mello = fest för William Schmatz och hans familj, till vänster mormor Eva, till höger mamma Anna och bonusmorfar Jan-Olle.

   På plats i Lissabon

  Nio gånger har William och Anna följt den svenska finalen live på plats. Sedan 2011 har de varit på varje livesändning i Malmö – både deltävlingar och några genrep. 2018 var de även på ESC i Portugal när Benjamin Ingrosso tävlade för Sverige.

  – Jag lyckades få kanonbra biljetter längst framme vid scenen till både semifinalen där Sverige tävlade, andra semifinalen, genrepet och till själva finalen, berättar William. Det var helt magiskt!

  – Varje kväll i Lissabon var han iväg på något, säger Anna. Det låter kanske galet att jag vågade släppa iväg min 15-åring men han var med sina vänner som delar intresset och en vänligare publik finns inte. Vi är så goa vänner allihop när vi möts vid Melodifestivalen och vid Eurovision Song Contest.

  – I Lissabon träffade jag fans från hela världen och det var en fantastisk stämning, säger William. Vi är som en stor familj och det finns ingen rivalitet. Vi umgås och hejar tillsammans.

  Självklart var Anna och William på plats i Stockholm för den svenska finalen 2018. Även där var William upptagen med att jobba.

  – Jag fick hänga med på Hard Rock Café och en massa annat kul, säger Anna. Det är fantastiskt att få umgås med sin 15-åring på det här sättet och dela hans intresse. Hur många föräldrar får den chansen? Han brukar kalla mig sin manager. Än så länge. Jag byts kanske ut när han blir känd, ha-ha!

  Var blyg som barn

  Den 23 mars fyller William 16 år. Då kan han se tillbaka på ett år fyllt av framgångarna. Förutom programledarjobben har han blivit Årets kulturstipendiat i Ystad tack vare sitt drivna arbete inom kommunen.

  William har varit konferencier på stora tillställningar i sin hemstad, som mest inför 2 500 personer! Han är ordförande i ungdomsfullmäktige och har även tagit klivet in i politiken, med målet att skapa en ljusare framtid.

  William drömmer även om att bli skådespelare och var nyligen på audition till den svenska versionen av den norska succéserie Skam.

  – Men nej, jag fick ingen roll. Fast jag ser det inte som ett misslyckande, mer som en erfarenhet.

  William resonerar vuxet och klokt och skojar om att han redan på förskolan kallades för "den lille statsministern". Men har han alltid varit framåt och orädd?

  – Nej, det har han inte, säger bonusmorfar Jan-Olle bestämt. Jag, som haft förmånen att följa William, minns en väldigt rädd liten kille som aldrig vågade ta för sig.

  – Det stämmer, säger mamma Anna. Som barn var han så blyg att han inte ville vara med på foto på förskolan. Han vågade inte gå till frisören och öppnade inte munnen när han kom till tandläkaren. Det är helt fantastiskt att han blivit den han är idag!

  Nu blir man lite nyfiken. När vände det?

  – Jag kommer faktiskt ihåg det, säger William. Jag tror jag var sex år när jag fick se min syster Rebecca spela teater i föreningen Sommarteatern i Ystad. Det var något som hände i mig då. Jag kände att det där vill jag också göra. Jag ville vara på en scen. Och när jag började med teatern, då tvärvände det!

  William och hans syster Rebecca spelade båda i teaterpjäsen Lilla sjöjungfrun på Åbergs trädgård utanför Ystad i juli 2017.

  Foto: privat

  En skön gemenskap

  När William gick in i en roll, behövde han inte längre vara blyg och rädd. Det är så han förklarar att han idag älskar att stå på scenen.

  – Det, plus en bra uppväxt, säger han och lutar huvudet mot mamma Anna. Men idag är det väldigt mycket William som lyser igenom när jag står på scenen, med en glimt i ögat och mycket större självförtroende.

  Nu väntar en härlig Melodifestivaltid med fyra deltävlingar, Andra chansen. Och final i Friends Arena där William redan fixat bra biljetter åt sig och mamma.

  – Jag tror att 2019 blir ett lyckat år för Melodifestivalen, säger William. Det är många bra artister. Dessutom är Edward af Sillén tillbaka för att jobba med produktionen. Han är fantastisk.

  Vem vinner då?

  – Det är alltid svårt att säga innan man hört bidragen, men jag tror att det kan vara Wiktorias tur, hon ställer upp för tredje gången. Jon Henrik Fjällgren är ett annat tips, han går sannolikt till final.

  Efter nian ska William gå en gymnasielinje med inriktning på sång, dans och teater. Han har spelat piano sedan han var 6–7 år, sjunger gärna, men dansen behöver han träna på, förklarar han. Det låter som ett lysande artistämne. Eller den ultimata programledaren!

  – Det finns inget bättre än att tävla i musik. Att samlas i glädje i en skön gemenskap, säger William. Jag önskar att man kunde ha samma vision när det gällde politik.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!