• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Rundresa i Nordkalotten

  Midnattssol, fjäll, fjordar och fantastiska vyer. Från Nordkapsklippan som reser sig över Norra Ishavet är utsikten så vacker att du aldrig kommer glömma den. Tromsö, Alta och Enontekiö står också på programmet.

  Nordkalotten är vild natur och samernas förtrollande rike. Resan bjuder på landskap med stora variationer. Snöklädda fjäll, gröna fjordar och oändliga vidder. Kiruna genomgår en unik och intressant stadsomvandling då hela centrum ska flyttas, eftersom gruvdriften behöver marken. I Jukkasjärvi kyrka ser vi Bror Hjorts färgsprakande altartavla som så genialiskt sammanfattar den laestadianska väckelserörelsen. I Tromsö besöker vi Ishavskatedralen som är som ett landmärke över området, byggt av betongelement som är ställda mot varandra och bildar en trekant, med säreget ljus. En av höjdpunkterna är såklart Nordkapsklippan, Europas nordligaste punkt. Klippan störtar 307 meter rakt ner i Norra Ishavet och utsikten lockar människor från hela världen. I Nordkapshallen får vi se ett fantastiskt bildspel och man kan också inhandla ett Nordkaps-certifikat som minne. Du kan slå dig ner i det vackra kapellet en stund och reflektera över alla synintryck. I finska Kautokeino stannar vi till för ett besök hos Juhls Silversmedja. Här kan du handla silversmide och souvenirer av mycket hög kvalitet. Ta in sommaren på platsen där dagarna är som längst och solen aldrig vill gå ner.

  Midnattssolen gör dagarna långa, en vill aldrig gå och lägga sig med risk att missa något av allt som finns att uppleva.

  Dag 1:

  Buss och reseledare möter upp på Kiruna Flygplats. Vi startar med en tur till Jukkasjärvi kyrka och beundrar Bror Hjorts altartavla. Därefter beger vi oss mot Kiruna centrum för en stadsrundtur. Det finns tid för egna strövtåg innan vi fortsätter färden genom de svenska fjällen. Vid klart väder ser vi Lapporten, ett av de mest avbildade naturmotiven. Vi når Narvik och checkar in på vårt centralt belägna hotell. Gemensam middag och en god natts sömn väntar. De som önskar se midnattssolen från högre höjd kan ta en tur med gondolliften på Narviksfjället.

  Dag2:

  Efter frukost beger vi oss mot Tromsö - "Nordens Paris". Där bekantar vi oss med stan, som är Nordkalottens största, och har en alldeles säregen position i förhållande till Arktis. Vi besöker den vackra Ishavskatedralen, eller Tromsö Kirke, som den egentligen heter. Därefter checkar vi in på vårt hotell som är beläget mitt i Tromsös marina, med fin utsikt över hamnen, havet och Ishavskatedralen. Gemensam middag.

  Nordkapsklippan reser sig majestätiskt 307 meter över Norra Ishavet.

  Dag 3:

  Bussen tar oss norrut, vi ser Lyngenfjället och fjorden. Landskapet växlar mellan skog, höga berg och djupa fjordar. Vi når Alta som är den största staden i Norges nordligaste fylke, där långt inne i Altafjorden. Vi stannar i Alta för gemensam middag och övernattning.

   

  Dag 4:

  Idag färdas vi genom Sennalandet som består av berg, slätter och hög horisont. Genom Nordkapstunneln kör vi vidare mot fiskesamhället Honningsvåg, där vi tar en bensträckare innan vi tar oss ut till Nordkapsklippan. Vi ser bildspelet i Nordkapshallen. På hotellet i Honningsvåg väntar middag och övernattning.

   

  "Lapporten" i bakgrunden, är ett av Sveriges mest naturmotiv.

  Dag 5:

  Efter frukost sätter vi kurs mot Finland. Vi åker via Kåfjord längs Porsangerfjordens hisnande fjordlandskap, över kalfjället Skaidi mot gränsen mellan Norge-Finland. I Kautokeino, Finnmarkens största samebygd, stannar vi till för ett besök hos Juhls Silversmedja. Här kan du handla silversmide och souvenirer av mycket hög kvalitet. Vi når Enontekiö där vi äter gemensam middag och övernattar.

   

  Dag 6:

  Så är det dags att lämna Finland och återvända mot Sverige. Via Karesuando, Sveriges nordligaste kyrkby, når vi Kiruna flygplats där hemresan sedan tar vid.

   

  Resfakta

   

  Avresa: 18 juli 2019

  Hemresa: 23 juli 2019

  Pris: 13.225:- per person i dubbelrum

  Researrangör: Via Luleå resor

   

   

  I priset ingår:

  • Flyg Arlanda – Kiruna t/r inklusive skatter och avgifter.
  • Bussresa enligt program.
  • 5 hotellnätter med del i dubbelrum.
  • 5 frukostar, 5 middagar.
  • Entré Ishavskatedralen.
  • Entré och bildspel Nordkapsklippan.
  • Färdledare från Via Luleå.
  • Representant från Hemmets Journal vid mer än 25 bokningar.

   

   

  Tillägg:

  Enkelrumstillägg: 2.950:-

  Frivilligt avbeställningsskydd: 6% av resans pris

  Måltidsdrycker

   

  Boka såhär:

  Ring Via Luleå Resor: 0920-232350

  Eller via hemsidan: www.vialulea.se

  Nämn att det är en Hemmets Journal-resa vid bokningen.

  Övriga resevillkor får du vid bokningen.

   

  Vi reserverar oss för eventuella program -, pris -, valuta- och tidtabellsändringar utanför vår kontroll som kan komma att påverka programmets utförande. Vi förbehåller oss rätten att ställa in vid färre än 25 anmälda resenärer.

   

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!