• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Saga hittade ett 1500 år gammalt svärd!

  Åttaåriga Saga glömmer aldrig den varma julikvällen i somras när hon badade i den småländska sjön Vidöstern. En bit ut i vattnet gjorde hon ett fynd som fått arkeologerna att jubla och gjort henne själv till världskändis.

  Saga hittade ett 1500 år gammalt svärd!

  Saga Vanecek gillar som de flest åttaåriga barn att bada och leka i vattnet under varma sommarkvällar. Men att doppet på den välkända badplatsen i Vidöstern söder om Värnamo skulle ge eko som vattenringar över hela världen hade hon aldrig kunnat tänka sig.

  En bit ut i vattnet trampade hon nämligen på ett välbevarat svärd som arkeologerna tror är minst 1 500 år gammalt.

  – Jag trampade på något hårt. Först trodde jag det var en pinne men när jag kände efter med handen fick jag tag i handtaget till svärdet som låg i leran, berättar hon.

  Saga hade den 15 juli följt med sin pappa Andrew ner till båtplatsen vid sjön när han skulle fästa en boj ute vid ett cementblock. Han ville få det snabbt avklarat eftersom VM-finalen mellan Frankrike och Kroatien strax skulle börja.

  – Jag bad Saga komma ut med bojen till mig och plötsligt ropade hon: "Pappa, jag har hittat ett svärd." När hon lyfte upp det ur vattnet vek det sig på mitten, berättar han.

  Först trodde han att det rörde sig om ett leksakssvärd men sedan såg han att det var ett riktigt gammal svärd som legat begravt i leran på sjöbotten under mycket lång tid.

  Försiktigt hjälpte Andrew sin dotter att få upp svärdet och få upp det på land utan att det bröts sönder helt och hållet.

  – Vi lade det på en bräda och bar upp det. Vi visade några grannar vad vi hade hittat och de tyckte att vi skulle kontakta länsstyrelsen så fort som möjligt.

  När arkeologerna på länsmuseet i Jönköping fick se bilder på Sagas fynd fick de gåshud och tror nu att svärdet är från folkvandringstiden på 400- eller 500-talet.

  – När det senare röntgades upptäckte man att klingan var graverad med olika tecken. Det var ett fint svärd som kan ha tillhört en hövding, säger Andrew.

  I samma område hittades en dräktnål som är från 300–400-talet och arkeologerna ska nu undersöka Sagas badplats vid Vidöstern i jakten på fler järnåldersfynd.

  När det stod klart att det inte var vilket svärd som helst som Saga hittat blev hennes fynd en världsnyhet. Tillsammans med sin pappa har hon intervjuats av de stora amerikanska tv-kanalerna CNN, NBC News och Fox News, brittiska BBC, tidningen The Guardian och en lång rad andra internationella tidningar och radiokanaler.

  – Det här har blivit hur stort som helst, säger hennes pappa som själv är uppväxt i staden med det svenskklingande namnet Mora i Minnesota, USA, och som har finska och tjeckiska släktband.

  Men Saga tar uppståndelsen med ro. Hon hoppas att hon ska få någon hittelön för sitt fynd men annars längtar hon mest till nästa sommar när hon kan bada i Vidöstern på nytt.

  Svärdet, ja, befinner sig nu hos en konservator och arbetet med att åldersbestämma det mer exakt och bevara det för eftervärlden beräknas ta ett år. Därefter ska det ställas ut på länsmuseet i Jönköping.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!