Auktionssommar i SVT: “Vi är som ett rockband på turné!”

Gamla prylar plus två förväntansfulla par och programledaren Sofia Rågenklint. Lägger man ihop dem får man de viktigaste ingredienserna i Sveriges Televisions tävlingsprogram Auktionssommar. Nu är tredje säsongen av det populära programmet i full gång. Hemmets Journal var med vid inspelningsplatsen i småländska Klädekulla.

Riktiga bondauktioner och antika prylar är hett just nu – riktigt hett. Det märktes inte minst när Hemmets Journal var med vid inspelningen av Auktionssommar under en av de varmaste dagarna i somras.

– Intresset för auktioner och programmet är jättestort. Det märker vi när vi åker runt. Under inspelningarna av programmen till årets säsong var det mycket folk på alla platser vi besökte, säger Sofia Rågenklint.

Vi träffar den folkkära programledaren och de andra medverkande i programmet i Klädekulla som ligger vid Hallaryd i gränstrakterna mellan Småland och Skåne. Solen strålar från en klarblå himmel och trots att visningen av föremålen som ska auktioneras ut börjar redan klockan tio på förmiddagen är det flera hundra som letat sig fram till den ensligt belägna gården.

Den här dagen är det bohaget efter ett äldre par som avled under 2017 som ska säljas på auktion. Förutom gamla möbler, hushållsföremål, porslin och tavlor är det en hel del verktyg och maskiner som ska auktioneras bort. Bland klenoderna finns en gammal Volvo PV från 1954 som mestadels stått i en ladugård och som bara gått runt 20 000 mil.

– Utgångsbudet för den är 40 000 kronor. Den är riktigt attraktiv för samlare, säger auktionsutroparen Leif Adolfsson.

Auktionssommar i SVT:
Stämningsfull slagauktion i Klädekulla, Göingebygden. Tv-teamet är på plats!

Segervissa par

Bland dem som går runt och tittar på föremålen på visningen träffar vi äkta paret Elisabet och Carl Palm, 33 respektive, 34 år från Arvika. De tävlar den här dagen mot kompisparet Desirée Larsson, 34 år, och Oskar Andreasson, 39, från Hässleholm och Vittsjö.

Målsättningen för de tävlande är dels att vinna själva deltävlingen, dels att ropa in så värdefulla föremål som möjligt för att därigenom kvalificera sig till slutfinalen i programmet och kunna titulera sig mästare i Auktionssommar – den titel som far och son Håkan och Johan Holgersson erövrade sommaren dessförinnan.

– Vi tror på minst en delseger. Vi kommer båda från familjer som handlat mycket med antikviteter och vi är mer eller mindre uppväxta på auktioner, säger Elisabet Palm segervisst.

Lika segervissa är deras motståndare.

– Oskar kan allt om tallrikar, porslinsföremål och gamla vaser. Jag är bra på sådant som glänser, konst och design. Tillsammans kompletterar vi varandra och vi har åkt runt på auktioner och loppisar tillsammans i många år, säger Desirée Larsson.

Reglerna är enkla i Auktionssommar. Varje tävlande par får den här säsongen 5 000 kronor att handla för. De måste ropa in minst tre, maximalt sju, föremål. Efter auktionen vinner det par vars inrop värderas högst.

– Det är ett jättekul program som jag och Carl har tittat på många gånger. Därför är det extra kul att vi nu själva är med här, säger Elisabet Palm som också avslöjar att de gjort en del fynd genom åren och att de inte bara samlar utan även säljer objekt som de ropat in.

Auktionssommar i SVT:
Oskar Andreasson och Desirée Larsson tävlade i att göra de mest värdefulla fynden mot paret Elisabet och Carl Palm som var det andra tävlingsparet.

Söker lokala föremål

Så är det inte för deras motståndare. Oskar Andreasson beskriver sig själv och Desirée som två samlande ekorrar.

– Vi samlar på hög till sommarstugorna som vi inte äger, säger han med ett skratt.

På visningen träffar vi också värderingsmännen Maria Granström och Mats Bergstrand. Deras uppgift i programmet är mycket viktig. Det är de som avgör vilket par som har ropat in de värdefullaste föremålen.

– Tillsammans har vi mer än 40 års erfarenhet som värderingsmän och det behövs. Det är tufft att på kort tid sätta en rättvis värdering. Vi vet ju aldrig vad som kan hända och vilka utmaningar vi kan ställas inför, säger Maria Granström.

– Man kan jämföra det med att vara fotbollsdomare och döma en match. Det går inte att backa bandet utan det beslut man tar är det som gäller. Ibland kan det vara supersvårt, säger hennes kollega Mats.

Både Maria Granström och Mats Bergstrand tycker att det mest spännande med programmet är att de hela tiden ser nya saker.

– Vi lär oss något nytt vid varje inspelning och vi försöker att lyfta fram det lokala konsthantverket på de orter vi besöker. Nu när vi är här i Klädekulla försöker vi till exempel fokusera på saker som speglar Småland, säger han.

Klädekulla var den femte orten Auktionssommar spelades in från i somras. Det började i Trosa den 14 juli och sedan följde Ljusfallshammar vid Finspång, Södra Lunger vid Arboga, och Västervik. De tre sista orterna som besöktes var Frändefors vid Vänersborg, Bollstabruk i Kramfors och Obbola i Umeå där finalen hölls den 12 augusti.

Auktionssommar i SVT:
Sofia Rågenklint med värderingsmännen Maria Granström och Mats Bergstrand.

Hoppas på långkörare

– Det här är ett av de absolut roligaste programmen jag arbetat med, säger Sofia Rågenklint, 44. Jag har jobbat som programledare i tv i 18 år och Auktionssommar och Djursjukhuset är två program som jag verkligen brinner för.

– När vi reser runt är vi som ett rockband på turné eller som ett resande cirkussällskap. Vi har mycket roligt tillsammans, fortsätter hon sedan och tillägger att hon hoppas att Auktionssommar blir en långkörare i SVT liksom Antikrundan.

När själva auktionen drar igång med att auktionsförrättaren Adolfsson traditionsenligt börjar med ett järnspett dröjer det inte länge förrän de båda tävlande paren är med i leken och bjuder på föremålen.
Men hur det går avslöjar vi inte här. Det får ni se när programmet sänds.

Scroll to Top