Skapa dina egna smycken av pärlor!

Pärlmuddar är som vackra smycken, men hjälper också till att hålla händerna varma. Gör ett par till dig själv eller att ge bort i present – de går fort att sticka och det är lättare än vad man kanske tror.

Passa också på att göra egna, söta örhängen av pärlor – ett kul men pilligt pyssel för dig som vill ha smycken helt i egen smak.

 

 

Skapa dina egna smycken av pärlor!

Pärlmuddar i blått

Garn: 50 g tunt ullgarn (med en sträckning på ca 400 meter/100 gram). Garnet ska helst vara hårt tvinnat för att hålla bra. Sockgarn med en del polyamid kan vara lämpligt att använda om man ska trä på många pärlor.
Stickor: Två rundstickor (40 cm långa) 1,5–2 mm eller två långa strumpstickor.
Virknål: 2-3 mm
Tillbehör: Pärlor som passar i storlek till garnet (inte för stora). De vanligaste pärlorna heter rocailles, en liten, bra storlek är 8/0. Finns i hobbybutiker. Här har vi använt 528 blå pärlor.
Synål, en bit sytråd, tunt bomullsgarn i en avvikande färg från ullgarnet.

Gör så här:
Trä synålen med en trådbit på ca 8 cm och knyt en knut. Trä pärlorna på garnet, så många som behövs.
Tips! Ska man trä många pärlor och vill slippa räkna alla så kan man mäta hur många pärlor går på en cm och sedan mäta antalet uppträdda pärlor med ett måttband.

Gör en öppen uppläggning med bomullsgarnet och virknålen (se bilder). Börja med att göra en knut på garnet i änden där du startar för att du ska se vilken ände du INTE ska börja pilla upp när mudden är klar. Se bilder för instruktion.

Skapa dina egna smycken av pärlor!
1. Använd gärna bomullsgarn. Gör en löpögla runt virknålen och för garnet bakom stickan.
2. Virka en maska runt stickan och dra garnet genom löpöglan på virknålen. För garnet bakom stickan igen för att göra en ny maska runt stickan.
3. Fortsätt virka så många antal maskor du behöver men gör en mindre.
4. Den sista maskan är löpöglan på virknålen. Sätt den på stickan. Klart!

Trä pärlorna på garnet. Lägg upp 35 m och sticka mönster enligt diagrammet, upprepa rapporten 2 gånger. Se ovan för beskrivning.
Sticka en likadan mudd till.

Skapa dina egna smycken av pärlor!

Sticka enligt mönstret i diagrammet, så tätt det går – ju tätare desto snyggare blir mudden. Pärlan placeras när du har avigsidan vänd mot dig och hamnar mellan två maskor, ett steg innan maskan som är markerad på mönstret.

Sticka snygga kantmaskor så här: Lyft sista maskan med garnet framför. På nästa varv stickas maskan vriden (dvs i bakre maskbågen).

 

Skapa dina egna smycken av pärlor!
Sticka ihop: Lägg de båda stickorna parallellt med baksidan utåt. Stick nålen genom första maskan på främre stickan, sedan genom första maskan på bakre stickan. Gör en maska genom båda maskorna. Låt den sitta kvar på högra stickan. Gör likadant med andra maskan på främre och bakre stickan. Nu har du två maskor på högra stickan. Dra den första maskan över den andra maskan, precis som vanligt när man maskar av.

När du stickat färdigt mönstret ska du inte vända och sticka tillbaka, utan pilla upp den öppna uppläggningen vid början på mudden och sätta maskorna på en extra sticka. Vänd ut och in och gör en ihopstickning och avmaskning med tre stickor. Fäst garnänden.
Handtvätta alltid muddarna.

Tips! Det är lätt att masktätheten varierar när man stickar muddar, vilket resulterar i att muddarna olika stora. För att undvika det kan båda muddarna stickas samtidigt, parallellt på en lång rundsticka eller på var sitt set med stickor. Nysta då garnet i två lika stora nystan och trä pärlor på varje nystan.
Tänk på att tack vare rätstickningen blir muddarna lite som resårer och töjer sig med användning.

Design: Johanne Ländin

 

Skapa dina egna smycken av pärlor!

Blommiga örhängen
Du behöver: Pärlor i blått, vitt och guld, så små som möjligt. Krokar att ha i öronen, pärlnål, två så kallade wire-skydd att fästa krokarna i (används för att skydda wire eller tråd mot slitage), extra stark sytråd. Material hittar du bl a i hobbybutiker.

Gör så här:

  • Trä tråden på nålen och gör en knut. Sätt 12 pärlor på tråden och gör en cirkel genom att dra nålen genom den första pärlan. Sätt 5 pärlor på tråden, hoppa över en pärla och trä nålen genom nästa pärla.
  • Fortsätt med 5 pärlor och hoppa över en tills du kommit fram till pärlan du började med.
  • För nålen genom 2 av de 5 pärlorna och trä 5 pärlor på nålen. Hoppa över en pärla, och gå igenom den 4:e pärlan. Trä på en guldpärla, för nålen genom nästa rad (nr 2 av 5 pärlor). Sätt på 5 pärlor, hoppa över en pärla och trä igenom den 4:e pärlan.
  • Fortsatt hela vägen runt. Trä nålen genom den 3:e pärlan av 5 och gör en rad med 10 vita pärlor. 
  • Bladet görs av 6 pärlor, genom att göra en ögla på samma sätt som när du började cirkeln. Lägg till 7 vita pärlor, 1 blå, 2 vita och 1 ögla med et wire-skydd på, och trä nålen tillbaka igenom de nio pärlorna, och gör en knut vid bladet så att den döljs.
  • Gör ytterligare en blomma, men sluta efter de sista 7 vita pärlorna och trä tråden igenom den blå och de två vita pärlorna, samt öglan från den första blomman. Fäst genom att föra nålen tillbaka och ner till bladet.
  • Gör ytterligare ett örhänge.

 

Skapa dina egna smycken av pärlor!
Trä en vanlig tunn synål med vanlig sytråd och knyt ihop till en stor ögla. Trä garnet genom öglan. Nu är det lätt att trä pärlorna på garnet med synålen, som är tunn nog att passa genom pärlans hål.

Örhängen med söta körsbär
Du behöver: Gröna och röda pärlor, så små som möjligt. Krokar till öronen, pärlöglor att fästa krokarna i, pärlnål, extra stark sytråd, 2 träpärlor på 8 mm.

Gör så här:

  • Börja med en röd stoppärla: Trä en enkel pärla på tråden och dra nålen igenom pärlan två gånger. Låt den ca 5 cm långa tråden hänga så att den sträcks under tiden och fäst den sist.
  • Upprepa med träpärlan och låt den lilla stoppärlan ligga i hålet på den stora pärlan. Det gör det lättare att sträcka tråden medan du gör örhänget. Räkna ut hur många pärlor du behöver till ett varv runt körsbäret (cirka 1 pärla per millimeter – träpärlan är 8 mm hög och här har 8 pärlor per varv använts)
  • Trä pärlorna på tråden, “lägg” dem längs den höga sidan av träpärlan och för tråden genom hålet. Dra åt hårt. Fortsätt att göra fler varv med 8 pärlor och dra åt mellan varje varv. Var noga med att varven ligger tätt och att pärlorna inte åker ner i den stora pärlans hål. Täck träpärlan helt. Här är det totalt 14 varv gjorda. Stäng till kulan i toppen och botten. Stick ner nålen genom träpärlan och trä 6 pärlor på tråden. Lägg dem på toppen som en liten cirkel och för nålen igenom en av pärlorna som redan sitter fast. Det är ett pillrigt arbete, man ska i det närmaste väva fast dem på de lodräta varven.
  • Sätt en pärla i mitten av cirkeln och trä nålen och tråden igenom träpärlan och ut på den andra sidan. Upprepa i botten så att pärlan nu är en hel täckt kula

Skaft: Trä 14 gröna pärlor på nålen. Fäst genom att föra nålen genom den sista pärlan igen (precis som stoppärlan i början). För nålen genom de resterande pärlorna en gång till, hela vägen ner till kulan och ut på andra sidan så att tråden kan fästas.

  • Gör ytterligare en kula och ett skaft. Sätt ihop de båda stjälkarna genom att trä nålen genom de översta pärlorna.
  • Gör ett blad av 12 pärlor som formas till en cirkel genom att trä nålen genom den första pärlan igen. Trä nålen och tråden genom hela stjälken, ner genom träpärlan och fäst den undertill på körsbäret.
  • Öppna “kroken” på örhänget och sätt fast den i den lilla pärlöglan som du satt fast överst på stjälken. Stäng kroken på örhänget ordentligt igen.
Scroll to Top