Ingalill blev rökfri med laserns hjälp

I över fyrtio år var cigaretterna Ingalills tröst och lyx. Hon tyckte om att röka, det var hennes snuttefilt. Men åren gick och tanken om att sluta växte sig starkare - men hon klarade det inte själv. Hjälpen blev en enkel laserbehandling som gjorde henne rökfri direkt.

Ingalill Soyland Ört

Ålder: 67

Bor: Alingsås

Gör: har varit resemannekäng, jobbat med foto och i vården. Idag pensionär.

Familj: maken Arne, 3 barn och snart 6 barnbarn, hund.

Ingalills pappa var röntgenläkare och han var den ende som sa något om att rökning kunde vara farligt. För övrigt var den allmänna åsikten på femtiotalet att det var tufft och coolt, inte att det kunde skada hälsan.

– Det var ingen som pratade om att det var farligt. Jag tog mina första bloss när jag var tolv år, det var mest för att jag ville vara tuff. Sedan bara fortsatte det. Jag rullade egna cigaretter och blev en inbiten rökare, säger Ingalill.

I perioder har Ingalill haft det tufft i livet, hennes första äktenskap var svårt och då blev cigaretten hennes andningshål och tröst när det var jobbigt. Hon ville sluta, men hade inte kraften och ibland visste hon inte hur hon skulle överleva utan nikotinet.

– Jag vågade inte riktigt släppa cigaretterna. De var min bästa vän i perioder under mitt liv, säger hon.
Ingalill har tre barn. Under graviditeterna och när hon ammat har hon varit rökfri, men hon har alltid börjat igen. Suget efter cigaretterna och den snuttefilt de innebar har varit för starkt.

Ingalill blev rökfri med laserns hjälp
Bättre kondis och bättre röst. Efter laserbehandlingen försvann rökbehovet omedelbart för Ingalill

3 tips när suget kommer

Om du brukar ta en cigarett för att komma iväg från ett stressigt jobb eller en stressig och jobbig situation så finns det andra saker man kan göra istället. För det är bra att få andningspausen och att göra något aktivt istället för att ta den där cigaretten. 

 

1 Drick te

Gå och gör dig en kopp te. Det kräver att du kokar vatten, doppar tepåse och väntar på att det ska dra. Sedan ska du dricka. Det håller dig sysselsatt en stund.

 

2 Gå en promenad eller annan träning

Du får frisk luft och du rör på dig, mycket bättre än att ta en cigarett och det distraherar dig ytterligare en stund. 

 

3 Handarbeta eller lös korsord

Det håller händerna sysselsatta och du får använda hjärnan. Du får annat att tänka på helt enkelt. 

 

– Jag har alltid haft en stark längtan efter barn, så det var inte svårt att vara rökfri då, men så fort jag var inne i vardagen igen så rökte jag. Mina barn har också tjatat på mig att sluta, men då blev jag nästan arg. De kunde inte ta ifrån mig det enda jag hade som jag unnade mig, tyckte jag då, säger hon.

Men långsamt smög sig tvivlet ändå på. Informationen om lungcancer och KOL kom och på fler och fler platser blev det förbjudet att röka. Även Ingalill började fundera. Självklart visste hon vid det här laget att det var farligt, men beroendet var starkt och abstinensen ville hon inte ens tänka på. När hennes syster och svåger tog upp frågan och berättade att de skulle genomgå laserbehandling för sitt nikotinberoende var Ingalill först skeptisk.

– Jag trodde inte på det och jag hade mått ganska dåligt psykiskt på grund av tråkiga händelser i livet så jag tyckte inte riktigt det var läge för mig, men jag hängde med i alla fall till slut. Jag ville ju någonstans ändå, berättar hon.

Ingalill och henne syster satt på en bänk utanför kliniken och kedjerökte i en timme, för de visste ju inte om det skulle bli de sista cigaretterna de någonsin rökte.

– Vi var ju tvungna att röka upp de cigaretter vi hade, skrattar Ingalill och skakar på huvudet.
Inne på kliniken pratade Ingalill med terapeuten, lade sig på britsen och fick själva laserbehandlingen.

– Jag hade glasögon på mig och sedan pep den där laserpennan när han behandlade på händerna och i ansiktet. Det kändes ingenting och det tyckte jag var skönt. Jag ville ju inte att det skulle göra ont, säger hon.

Hennes syster och svåger genomgick samma behandling och sedan var de klara. När de kom ut på Järntorget i Göteborg, där kliniken ligger, satt det folk på uteserveringarna och drack öl och rökte.

– Jag kände absolut inget sug alls! För första gången på många år så ville jag inte ta en cigg, det var en fantastisk känsla, berättar Ingalill.

Det var fyra år sedan och sedan dess har inte Ingalill rökt. Hon har någon enstaka gång tänkt tanken att ta en cigarett och efter åtta månader provade hon, men det var inte gott och inte alls som hon tänkt sig, så det blev ingen fortsättning på det.

De positiva effekterna har också slagit igenom ordentligt. Hon har bättre kondis och nu när hon är ute och promenerar med hunden så kan hon gå betydligt ängre.

– Vi har alltid haft hund och jag har rört mig mycket utomhus, men det är mycket enklare nu när jag orkar mer. Vi har tagit en rescuehund från Marbella och vi är jämt ute och går, säger hon.

Ingalill har idag gått vidare i livet med sin nuvarande man Arne och i år firar de tjugoårig bröllopsdag.
– Jag har fattat att jag kan leva utan cigaretterna. Jag har gift om mig med en väldigt bra man och det har gjort att jag mår bättre. Jag behöver inte trösten på samma sätt längre, säger hon.

De rent fysiska belöningarna är inte bara bättre kondis, utan också bättre röst.

– Jag har alltid sjungit och nu är min röst mycket bättre än innan. Jag är mezzosopran och förstörde rösten med cigaretterna men nu är den tillbaka igen. Nu går jag här hemma och sjunger ihop med Malena Ernman, skrattar hon.

Hur gick det för Ingalills syster och svåger då? Jo, de är också fortsatt rökfria efter behandlingen.

Ingalill blev rökfri med laserns hjälp

Experten om behandlingen

 

Oskar Lundblad är verksamhetsansvarig på Relief Laserterapi i Göteborg och en av flera terapeuter som utför behandlingarna.

 

Vad är lågenergilaser?
– Det är laserljus med en enda frekvens. Det är inte brännande eller penetrerande som laser som man använder när man tar bort ärr eller tatueringar.

Hur använder man lågenergilaser?
– Vi sätter ljuset på tjugosju olika punkter på var sida av kroppen alltså sammanlagt femtiofyra punkter, i ansiktet och på händer och fingrar. Patienten har glasögon på sig för att skydda från laserljuset och det gör inte ont. Eftersom ljuset inte är brännande känns ingen smärta alls. Det tar ungefär fyrtio minuter att få själva laserbehandlingen. Sammanlagd tid för kartläggning och behandling är ungefär nittio minuter.

Hur fungerar ett nikotinberoende?
– När du tar en cigarett så ökar pulsen, hjärtat slår fortare och blodcirkulationen försämras, det är samma effekt som du får när du stressar för mycket. Paradoxalt nog är det ofta så att vi tar en cigarett just för att hantera stressen. Då fungerar nikotinet som en belöning och det frisätter endorfiner som gör att vi mår bra. När nikotinet går ur kroppen går endorfinerna ner och vi får abstinens efter fler cigaretter.

Är det ett starkt beroende?
– Det är mycket starkt. Jag träffar på många patienter som är hälsosamma i allt annat de gör, men inte kan hålla sig ifrån rökning. De tränar, äter ordentligt och har sunda värderingar men kan ändå inte släppa cigaretterna. Cigaretterna blir som en vän eller en tröst och något de tycker de unnar sig. Många har liksom Ingalill svårt att se sig själva utan cigaretterna.

Hur blir man av med nikotinberoendet med hjälp av laser?
– När laserljuset triggar punkterna på kroppen sätter det igång produktionen av endorfiner och vi lurar kroppen att tro att belöningen fortsätter. Men oavsett vilka hjälpmedel vi sätter in så måste man ha viljan att sluta, annars går det inte.

Hur ska man förbereda sig?
– Vi har inga krav på att man ska ha slutat innan man kommer hit, men man ska vara mentalt inställd på att dagen för behandlingen är sista dagen man röker. På kliniken kartlägger vi just ditt beroende och ser orsaker och hur vi kan gå vidare efter behandlingen, om man vill ha hjälp då.

Får man efterbehandling?
– Vi har en policy som säger att man får komma på återbesök inom ett år, om man behöver en behandling till. Men vi bistår också med eftervård i form av motivations-sms och rekommendationer på vad man kan göra istället för att ta en cigarett.

Scroll to Top