Var Hans än kom försökte han lära sig av andra

Hans Rosling fick något av en rockstjärnestatus, den karismatiske professorn i internationell hälsa. Hans kall var att lära världen att fattigdom och sjukdomar kan bekämpas. När Hans Rosling avled den 7 februari 2017 tog sonen Ola och svärdottern Anna över. Idag för de arbetet vidare med att sprida kunskap om tillståndet i världen.

När Hans Rosling avled av bukspottkörtelcancer var det inte bara till stor sorg för den närmaste familjen, utan för en hel värld. Tack vare professorns oförtrutna energi och kunskapsspridande gjorde han oss alla lite klokare.

Hans Rosling ville verkligen inte dö, han var inte klar med sin mission. När han hade ett år kvar att leva förstod han vartåt det barkade – och lade i högst växeln. Han måste hinna skriva klart inte bara en bok, utan två. En med fakta om tillståndet i världen, Factfullness.

Var Hans än kom försökte han lära sig av andra
Anna Rosling Rönnlund utformade tillsammans med Ola Rosling de pedagogiska bubbelgraferna Hans Rosling blev världsberömd för. På ett enkelt sätt kunde graferna förklara svåra saker. (Foto: TT)

Och en om sitt liv, Hur jag lärde mig förstå världen. Att lägga sig ner i sjuksängen och invänta döden fanns inte på kartan. Som väl var fanns sonen Ola Rosling och svärdottern Anna Rosling Rönnlund vid hans sida. Det är de som med Hans goda minne axlat hans mantel och fortsätter arbetet. Och det var de som tillsammans med Hans Rosling skrev Factfullness.

 

På kort tid blev Hans Rosling en av Sveriges mest folkkära professorer. Han lyckades förklara de stora frågorna, ofta på ett pedagogiskt sätt där han inte sällan tog hjälp av saker som frukt och klossar. Detta i kombination med sin starka personlighet gjorde att han nådde han långt utanför akademiska kretsar. Och han upprepade ständigt budskapet att världen hela tiden blir en bättre och bättre plats – även om det ibland kan kännas tvärtom. Han pratade ofta om att människor i världen blir rikare och rikare – och att inkomstfördelningen blir allt jämnare.

Scroll to Top