Sunda alternativ till julgodiset

Pepparkakor, ischoklad och brända mandlar. Julen frestar oss med många läckerheter som dignar av både socker och fett. Men även den som vill hålla en slankare linje kan njuta av julens smaker.

Tips

Om du redan har köpt hem en massa godis så satsa på att bara ställa fram en del. Resten kan skänkas bort till vänner och kollegor efter jul. Ju mer du köper och ställer fram, desto mer kommer du nämligen att äta. Genom att lägga godiset i en mindre skål signalerar du även måttlighet till dig själv och andra.

1 Färsk frukt
Saftiga clementiner, mandariner, apelsiner, äpplen, sharonfrukter och granatäpplen. Naturen har skapat en mängd läckerheter utan tillsatser och med betydligt mindre socker och fett än traditionellt julgodis. På köpet får du massor med antioxidanter och C-vitaminer som hjälper dig att hålla vintersnuvan borta. Vill du piffa upp frukten något – doppa den i smält, mörk choklad med hög kakaohalt.

2 Sunt godis
Det är alltid bättre att göra sitt eget julgodis – till exempel hemmalagad marsipan med nötter och mandel som innehåller betydligt mindre socker än den färdigköpta. Doppa den i mörk kvalitetschoklad (över 70 % kakao) eller gör din egen franska nougat med mandel, pistagenötter, tranbär eller annan torkad frukt. Både mörk choklad och nötter innehåller ämnen som sänker blodtrycket och sänker risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

3 Nötter
Även om nötter innehåller många kalorier är det ett betydligt sundare alternativ än godis. Nötter och mandlar är nämligen sprängfyllda av fiber, mineraler, vitaminer och sunda fettsyror som skyddar mot en hel rad sjukdomar. Du kan också torrosta mandlar och nötter och servera dem som välkomstsnacks i stället för chips.

4 Torkad frukt
Torkad frukt som tranbär, russin, sviskon, aprikoser, fikon och dadlar är söta och sunda alternativ på gottebordet. Eftersom de innehåller en del socker och därmed också kalorier är det viktigt att inte överdriva, men det är likväl betydligt mer hälsosamt att du äter torkad frukt än julgodis och kakor som förutom socker även innehåller stora mängder fett.

5 Dra in på sockret
Det kanske är försent för just den här julen, men när du bakar eller lagar efterrätter kan du dra ner på sockret och därmed också kalorierna genom att använda färsk eller torkad frukt, Stevia eller Sackarin i stället för raffinerat, vitt socker. Förutom att det är bättre för hälsan håller det också blodsockret på en lägre nivå, vilket hindrar dig från att löpa amok bland sötsakerna.

Scroll to Top