Kramas och håll dig frisk!

Det är väldigt trevligt att både ge och få en kram – men visste du att det också är oerhört hälsosamt för oss och motverkar både stress och hjärtproblem?

Det är mysigt att krama någon man tycker om. Och nu är det också vetenskapligt bevisat att det även är bra för vår hälsa. Enligt amerikansk forskning ska kvinnor helst kramas varje dag och ju längre kramen varar desto större blir hälsovinsterna.

–  När vi kramar varandra eller ger varandra beröring på andra sätt som till exempel genom massage, producerar kroppen oxytocin. Oxytocin är både ett hormon och en neurotransmittor, det vill säga den påverkar förbindelsen mellan våra nervceller, förklarar hälsocoachen och mindfullnessinstruktören Kari Dahl Gullikstad, som arbetar med stresshantering till vardags.

Oxytocin påverkar helt enkelt det parasympatiska nervsystemet, bromsen i vårt nervsystem, så vi blir lugnare. Det bromsar även det sympatiska nervsystemet som blir aktiverat vid stress. Därför är det avstressande att kramas. Med mer lugn i kroppen blir det också lättare att vara närvarande, något som gör att livet och relationerna upplevs starkare.

–  Oxytocin kallas också för kärleks- och lyckohormonet och det är kanske inte så förvånande när det frigörs i samband med kyssar, orgasmer och när vi blir sedda och berörda. Forskningen visar också att fysisk beröring gör relationer starkare. Det har säkerligen ett samband med den goda effekt som oxytocin har på kroppen, fortsätter hon.

Man har också sett samband mellan tröstätning och oxytocin, berättar Kari.

–  Om inte behovet av oxytocin blir tillgodosett ligger det nära till hands att tröstäta och lägga på sig vikt. Det finns alltså väldigt många goda skäl till att krama varandra mycket och länge.

 

Kvinnorna mår bäst
Forskare från University of North Carolina i USA slår fast att kramar kan sänka blodtrycket och nivåerna av stresshormoner i kroppen. Det ser dock ut som att det är kvinnorna som får ut mest av kramarna. När man studerade par före och efter att de hade kramats i 20 sekunder hade visserligen båda parter högre nivåer av oxytocin i blodet, men kvinnorna hade även betydligt lägre nivåer av stresshormonet kortisol i blodet efter kramen.

 

 

Kramas och håll dig frisk!

Viktigt för bebisar
En kram mellan två människor ger trygghet och bygger tillit. Kramar är också ett sätt för föräldrar att visa sin kärlek till barnen och som får de små att känna sig älskade och önskade. Det är välkänt att bebisar som inte upplever beröring utvecklas senare än andra.

 

 

Kramas och håll dig frisk!

Ingen att krama?
Oroa dig inte – du upplever precis samma positiva effekter genom att krama en fyrbent vän.

Scroll to Top