Fixa fin form på ögonbrynen – 5 produkter som hjälper dig

Ögonbrynstrender kommer och går, men viktigast är att ha ögonbryn som passar just din ansiktsform. Här får du alla tips du behöver för att fixa fina bryn!

Det är med ögonbrynen som vi uttrycker hur vi mår – om vi är glada, arga eller ledsna. Men ögonbrynen ramar också in och ger symmetri och djup till ansiktet.

– Det syns så tydligt på brynen vilket humör vi är på. Markerar man dem inte på rätt sätt kan de faktiskt förstöra utseendet och sända ut fel signaler. Man kanske inte alls är arg, men brynen säger något annat. Jag tycker också att hela ansiktet ser finare och trevligare ut om man tar hand om sina ögonbryn och framför allt, målar dem på ett sätt som passar helheten, säger Maria Nilsson som är brynstylist hos Anastasia Beverly Hills.

Hur ögonbrynen ska se ut har varierat genom åren. På 80-talet var det populärt med tjocka och buskiga bryn, medan brynen på 90-talet skulle vara extremt noppade och tunna, vilket kanske inte alls passade alla.

Idag är det naturliga, något breda och buskiga ögonbryn som gäller igen. Det kan ställa till det för lite äldre människor, vars bryn kanske blivit glesare.

– Vid stigande ålder får hårstråna näringsbrist och hårsäckarnas förnyelseprocess fungerar inte längre optimalt, vilket leder till att hårväxten i ögonbrynen avtar. Det händer också att håret blir kvar i hårsäcken och inte kommer upp utan syns som en liten prick. Hos en yngre person som noppar sina ögonbryn kommer stråna ofta tillbaka. Hos en äldre som gör det kanske strået inte växer ut igen. Då är det bättre att klippa stråna, berättar Maria.

När man målar sina ögonbryn, oavsett om det är med en penna eller med skuggor, är det viktigt att gå försiktigt fram, för att inte markera brynen för mycket, särskilt där det inte finns några hårstrån. 

– Ett vanligt misstag är att man fyller i brynen för mycket och med för mörk färg. Då kan de bli för markanta och ge ett argt uttryck. Ett annat misstag är att man fyller i för tätt in mot näsan, vilket också kan gör att man ser arg ut. Det gäller alltså att hitta en bra balans, och att vara lätt på handen. Och öva, tipsar Maria. 

Så här fixar du ögonbrynsproblemen

Glesa ögonbryn

✶Börja med en primer, för att själva produkten (penna eller skugga) ska fästa bättre och sitta längre.

✶Dra pennan med lätt hand över ögonbrynen.

✶Pensla lite ögonbryns-skugga över brynet, börja med den ljusare färgen och fyll i med den mörkare färgen mot slutet av ögonbrynet. Välj hellre en ljusare nyans, men en färg som passar din hårfärg. 

✶Avsluta med en färgad ögonbrynsgelé, för färg och för att stråna ska sitta på plats. Vill du piffa till senare på dagen, dra lite mer gelé över ögonbrynen.  

TIPS! 
Använder du en penna – fyll i brynet lite i taget och sudda med fingret så det ser mjukt ut. Blir brynen för markanta ger de ett argt uttryck. Hellre för lite än för mycket är regeln. 

Långa hårstrån i brynen

✶ Borsta hårtråna uppåt med fingrarna eller med en liten borste. 

✶ Klipp de strån som är långa och utanför ögonbrynet, i brynens riktning, mot tinningen. 

Tips!
Klipp de långa stråna istället för att noppa. Då riskerar du inte att brynen blir ännu glesare. 

Grå hårstrån i ögonbrynen

✶ Använd färgad ögonbrynsgelé. Det är enkelt att fylla på under dagen. 

Brow Fix Primer, Anastasia Beverly Hills

Vaxpenna som läggs på som en grund så att färgen håller bättre. Kan även användas som en konturpenna runt läpparna innan man lägger på läppstift, samt fylla ut fina linjer runt ögonen och munnen. 

Universal Brow Pencil , Billion Dollar Brows

Lättarbetad penna i en naturlig nyans med en borste i ena änden. Ej testad på djur. 

Brow Powder, Anastasia Beverly Hills

Ögonbrynspuder i två nyanser. Kan även användas som ögonskugga.

Tinted Brow Gel, Anastasia Beverly Hills

Färgad gelé som fixerar brynen och håller dem på plats. Innehåller vårdande botaniska oljor. 

Brow Duo Pencil, Billion Dollar Brows

I ena änden finns en highlighter som framhäver ögonbrynsbenet, och i andra änden en concealer som döljer till exempel rodnad och utslag. Lättapplicerad och smidig att ha med sig i handväskan för uppfräschning under dagen. Ej testad på djur. 

Den här artikeln innehåller sponsrade länkar. Läs mer här.

Scroll to Top