Så sover vi gott – utan piller

Nya rutiner, träning eller en extra tyngd på kroppen. Det är långt ifrån bara sömntabletter som kan hjälpa mot sömnbesvär. Vi har träffat tre kvinnor som har hittat sin egen väg bort från vakna nätter.

Barbro Sjödin- Runeborg

Ålder: 68

Bor: Lit, utanför Östersund

Gör: pensionär, har jobbat ibland annat Norge som arkeolog

Familj: singel

Tyngdtäcket hjälpte Barbro

En bilolycka gav Barbro en whiplashskada och dessutom svåra smärtor som resulterade i sömnsvårigheter. Men även om smärtorna blev bättre, så var sömnen fortfarandedålig. Det var då Barbro hittade tyngdtäcket som idag gör att hon sover som ett barn.

Innan Barbro utbildade sig till arkeolog jobbade hon som journalist och när det inte fanns några jobb i Sverige åkte hon till Spanien och frilansade. Det fanns mycket att skriva om för svenska tidningar och livet var kul och enkelt.

– Men så råkade jag ut för en svår bilolycka som gav mig en whiplashskada och diskbråck. Det blev senare ett ryggmärgsbråck och jag hade fruktansvärt ont. Jag kunde varken stå eller gå. Till slut blev jag opererad och operationen tog en hel dag och efter det var det lång rehab, berättar Barbro.

Vid rehabiliteringen kom det andra svårigheter, varav en var att Barbro plötsligt fick svårt att sova och började gnissla tänder, något hon aldrig tidigare gjort. Till slut var hon trött hela dygnet runt och fick aldrig en ordentlig natts sömn.

– Man måste ju sova för att fungera. Det var som mos i huvudet och jag kunde inte tänka ordentligt. Det värsta var också att jag somnade men vaknade igen och då blev jag panikslagen över att inte kunna somna om. Det där blev nästan som panikångest och jag gick och tänkte på det hela tiden, även på dagarna och då blev det ju ännu svårare att somna, säger Barbro.

Hon beskriver det som om att det kändes som om hon har en frossa i kroppen, en oro som hon inte kunde kontrollera och inte visste vad den kom ifrån. Barbro gick till läkare och bad om insomningstabletter, vilket hon fick. De fungerade, men hon sov ändå inte bra och hon var inte så förtjust i att ta tabletter varje dag. Hon försökte dra ner på dem, men det fungerade inte.

En natt när hon låg och snurrade i sängen kom hon å att hon tyckte att det kändes som om hon nästan flög ovanför sängen. Täcket hon hade var för lätt och kändes nästan obehagligt.

– Jag tänkte att man skulle ha ett sådant där gammalt vaddtäcke, de var tunga! Men jag gick upp och hämtade två duntäcken som var tyngre och då somnade jag om och utan att svettas, det var bara skönt, berättar Barbro.

Nu hade hon kommit på något: hon sov bättre om hon hade tyngd på sig, så hon tog på sig sin tunga vinterjacka, täcke och sin tjocka vinterpäls ovanpå och plötsligt sov hon bättre. Hon hade det inte varje natt, men de dagarna när oron i kroppen var som värst så lugnade hon sig själv med tyngden.

– Jag sov så skönt, det var som att jag blev förankrad i sängen. Det kändes inte längre som om att jag flög omkring ovanför sängen. När jag vaknade och kände den där oron i kroppen gick jag upp mitt i natten och satte på mig allting så jag kunde somna om. Men egentligen ville jag inte ligga i sängen med alla de här ytterplaggen, det blev för krångligt, så jag började se mig om efter något annat, berättar hon.
I en tidning hittade hon en annons för ett Curatäcke, alltså ett tyngdtäcke. De finns i olika tyngder och Barbro valde det som vägde sex kilo och skickade efter. Det var knappt att hon kunde lyfta upp täcket ur paketet men hon förstod att det här skulle bli bra.

– Det var en märklig upplevelse att sova med täcket. Det hände något i kroppen och jag blev lugn. Jag mådde bra och sov så gott, säger Barbro och ler.

Sömntabletterna har hon slutat med helt efter att täcket kom in i hennes liv och även om hon vaknar och går upp på natten så somnar hon om direkt. Så var det inte förut. Då kunde hon snurra i timmar efter toalettbesöken.

– Jag lägger mig med täcket, men ibland har jag sparkat av mig det på morgonen, då behövde jag det kanske inte längre. Men det är som mitt ankare som håller mig lugn, säger Barbro och ler.

 

 

Sussie Björklund

Ålder: 52

Bor: Vårsta

Gör: driver ett gym för kvinnor i Tumba

Familj: make Micke och tre barn.

Sussi: Kroppen slappnade av efter träningen

En kombination av en höft som värkte och ett huvud som inte ville varva ner gjorde att Sussi sov dåligt. Hon somnade men vaknade igen och fick aldrig en hel natts sömn. Men när hon började träna så blev hon bättre i höften och klarare i huvudet.

– Att träna ger så mycket, utbrister Sussi och ler.

Ja, fördelarna för henne har varit många, men det som hon märkte allra först var att sömnen blev bättre. Hon blev trött i musklerna och rensade skallen på jobbiga tankar och det gjorde att hon somnade gott och fick en bättre djupsömn.

– Jag började träna för att jag hade en höft som jag hade ont i. Höften gjorde också att jag sov dåligt på nätterna. Jag vaknade varenda gång jag legat på den sidan ett tag och hade ont. Dessutom hade båda mina föräldrar gått bort precis innan så det var mycket tankar som snurrade i skallen och störde sömnen, berättar Sussi.

Kontentan blev att hon kände sig väldigt trött dagtid, men också ofokuserad och hon tyckte själv att hon tog konstiga beslut och hon fick humörsvängningar. Det kunde gå snabbt från ett glatt humör till lättirriterad och sur.

– Och så blev jag så godissugen! För kroppen behövde ju energi för att orka och då blev det godis och fika. Det var ju verkligen inte bra, säger Sussi.

Hon tyckte inte själv att hon hittade rätt förrän hon började på Curves – ett gym för kvinnor där ett styrketräningspass tar ungefär trettio minuter. Det kände hon att hon kunde hinna med i sitt annars späckade schema.

– Jag märkte skillnad direkt. Sömnen blev bättre även om inte värken i höften gick bort på en gång. Jag blev muskeltrött och kroppen kunde slappna av och det gjorde att jag mådde mycket bättre, säger hon.
I dag driver hon sitt eget gym och när hon frågar kvinnor varför de vill träna, så vill hon att de ska fundera på frågan innan de svarar.

– Det är många som bara svarar att “de vill må bra”, men att må bra är olika saker för olika personer. För mig är att må bra att få sova ordentligt och djupt. Då mår jag bra hela dygnet, säger Sussi och ler.

Eliisa Lönnborg

Ålder: 57

Bor: Ekerö

Familj: gift, två utflugna barn

Gör: Driver eget inom arbetsmiljö och stresshantering

Eliisa: Nya sovrutiner gjorde susen
Att försöka avhandla de stora livsfrågorna nattetid är inget att rekommendera. Men precis så var det för Eliisa som kunde vakna mitt i natten och fundera på vad som egentligen var meningen med livet. Hon lade om sina sovrutiner enligt Ayruveda och helt plötsligt blev sömnen lugnare.

På eftermiddagarna brukade Eliisa ta en kopp kaffe för att få lite ny energi för att klara hela arbetsdagen. När hon väl kommit hem var hon helt färdig och när klockan var sju somnade hon i soffan. Nya rutiner enligt Ayruveda blev hennes sömnlösning.

Förut när Elissa gick och lade sig vaknade hon igen, mitt i natten, då tankarna började mala.

– Det var stressrelaterat. Det var mycket på jobbet och jag trivdes inte riktigt. Jag fick ångest och funderade på om det var såhär livet skulle se ut och vad jag skulle göra med resten av mitt liv. Det där kunde jag ligga och grubbla på ett par timmar innan jag somnade om, berättar Eliisa.

När hon vaknade var hon trött efter manglingen under natten och så började det om. Hon fick också lätt infektioner och hade ont i kroppen. Hon knaprade Ipren och Alvedon till vardags. Något behövde göras och då läste hon om Ayurveda, en indisk läkekonst som täcker in både kost, sömn och hur man lever.

– Det finns många regler som utgår ifrån vilken kroppsform du är, men just sömnrutinerna är samma för alla så jag lade om hela mitt tänk kring det. Jag började gå upp klockan sex och gick inte och lade mig senare än halv elva, säger Eliisa.

Hon lade också om kosten så att hon åt det största målet mitt på dagen och bara något lätt på kvällen, så kroppen inte behövde jobba med tung mat under natten. Hon drog ner på kaffe och vin.

– Jag märkte snabbt en förändring. Jag sov bättre, kom fortare in i den djupa sömnen och sov hela natten, berättar Eliisa.

Att gå upp klockan sex var inget problem eftersom hon är en morgonmänniska och nu har hon fått med sin man på tåget också. De långa kvällarna i tv-soffan med det artificiella ljuset från skärmen är ett minne blott. Eliisa tror på att göra saker ett steg i taget och inte för många förändringar på en gång, för då orkar man inte hålla i.

– Jag började med sovrutinerna för det var lätt för mig och när jag märkte att det gick bra så tog jag tag i hur jag åt. Jag älskar kaffe och vin, så jag ville inte sluta, men jag har dragit ner på det. Och allt det gör att jag sover mycket bättre, säger hon.

Scroll to Top