Filip och Albin fann skatt i sandlådan

Djupt nere i sandlådan på Yngsjö skola utanför Åhus i Skåne hittade fjärdeklassarna Filip Hansson och Albin Ebbinge ett mynt. Först tänkte de gå och köpa något för det, men sedan tyckte de att det såg gammalt ut.

– Killarna var jättelyckliga och kom till mig för att berätta om sitt fynd. “Vi har hittat en peng” sa de, berättar Mercie Johansson, fritidspedagog på skolan.

Filip och Albin gick in för att skölja av myntet och när de kom ut igen konstaterade de att “det var jättegammalt, från 1660- någonting”.

– När vi förstod att det var 350 år gammalt tyckte alla att det var jättespännande, säger Filip till Kristianstadsbladet.

Skolan kontaktade länsstyrelsen som i sin tur stämde av med Riksantikvarieämbetet och nu står det klart att Yngsjö skola får behålla det gamla kopparmyntet.

Pojkarna och skolan får beröm för sitt agerande:

– De har gjort precis som man ska göra och hade märkt ut var myntet hittades och frågade oss om råd, säger Marie Olsson, antikvarie på länsstyrelsens kulturmiljöenhet.

Det är ett fint gammalt mynt, men inte så unikt att Riksantikvarieämbetet ansåg att det behövde köpas in. Därför får skolan behålla myntet.

Nu kommer det att förvaras i ett museiskåp, tillsammans med äldre föremål från skolans historia.

– Barnen tyckte att det var jättespännande och efter fyndet var det många små arkeologer i sandlådan varje dag, säger Mercie Johansson.

Scroll to Top