Läsk, juice och vin – rena skräcken för emaljen!

Hål i tänderna ska man akta sig för. Det vet vi sedan barnsben. Men att vår moderna livsstil skapar frätskador på tänderna har vi inte lika god koll på. Här får du lära dig att inte borsta tänderna direkt efter maten – och andra bra tips!

Läsk, juice och vin - rena skräcken för emaljen!
Lite läsk en gång i veckan är okej. Likaså ett glas juice till frukost. Men sedan bör man slå till bromsen.

Tanderosion, det vill säga frätskador på tänderna, är ett hälsoproblem som ökar. Nedbrytningen går faktiskt att se med blotta ögat. I första stadiet blir emaljen på tänderna matt. Därefter kan man få problem med ilningar i tänderna. Om man inte bromsar förloppet bryts emaljen och sedan tanden ner helt och hållet.

Dan Ericson är professor i Cariologi vid Tandvårdshögskolan i Malmö och expert på tanderosion.

– Tanderosion beror på att tänderna kommer i kontakt med syra, berättar han. Antingen från den egna kroppen eller genom mat och dryck.

Med kroppens syra syftar han på den magsyra som kommer upp i munnen om en person har sura uppstötningar. Men långt vanligare är de erosionsskador som orsakas av det vi äter och dricker.

– Där vill jag utan tvekan utse läsk till den största boven, säger Dan Ericson. Bland många unga tillhör det livsstilen att dricka läsk varje dag och i stora mängder. Och då inte bara till måltider, utan hela dagen.

– Det är inte ovanligt att dricka 1 1/2 liter läsk utspritt över hela dagen och då ökar risken för frätskador på tänderna dramatiskt.

Dan Ericson talar nostalgiskt om läskkonsumtionen förr – då flera barn fick dela en flaska läsk på 33 cl, en gång i veckan.

– Då var inte heller erosionsskador på tänderna lika vanligt. Vetenskapen visar på ett samband.

Det som påverkar tandemaljen är kombinationen av lågt pH-värde och mängden syra. Däremot har tanderosion inget samband med karies och tandlossning. När det gäller erosion spelar det ingen roll om läsken är sockerfri och istället sötad med sötningsmedel eller inte.

Ät ost
Förutom läsk är även citrusfrukter, juice och vin riskfaktorer för tanderosion. Ett glas juice på morgonen till frukosten är visserligen inget man behöver avstå från. Men att dricka juice i större mängder är inte bra.

Bland dem som lever farligt när det gäller tanderosion finns vinprovare. De smakar, silar vinet mellan tänderna och låter vinklunkarna rulla runt i munnen. Allt gör att vinet kommer i direktkontakt med tandytorna.

Att borsta tänderna direkt efter syrlig mat eller syrlig dryck är ingen bra idé – tvärtom. Då, efter en måltid, är tandemaljen porös och uppluckrad och det mekaniska slitaget som tandborsten ger skadar emaljen. Efter cirka en timme har saliven i munnen “lagat” den uppluckrade emaljen. Det är därför bättre att spara tandborstningen till dess.

Direkt efter att man fått i sig något syrligt är det bättre att bara skölja munnen med vanligt vatten. Ett alternativ är att lägga en klick fluortandkräm på tungan och “spola” tänderna med den då fluormättade blandningen.

Att äta ost eller annan kalciumrik mat tillsammans med det syrliga är också bra.

Tickande bomb
Dan Ericson berättar att saliven i munnen innehåller en kemisk reparationssats mot just syraangrepp på tandens emalj. Därför drabbas personer med muntorrhet oftare än andra av erosionsskador. Eftersom muntorrhet är en vanlig biverkan av många läkemedel rekommenderar Dan Ericson att de drabbade använder sugtabletter mot muntorrhet, gärna sådana som innehåller fluor.

Problemet med frätskador på tänderna kommer att fortsätta och bli ännu större om vi inte aktivt går in och ändrar livsstil, menar Dan Ericson.

– Jag vill gå så långt som att kalla läskkonsumtionen för en tickande bomb! 

Scroll to Top