Fina naturupplevelser i bokhyllan

Även om vädret inte lockar till några längre strövtåg i markerna så svalnar ju inte naturintresset för det. Så vad kan passa bättre än att ta för sig av allt som bokyllan har att erbjuda? Såväl gamla klassiker som nyutkomna böcker erbjuder mycket att glädja sig åt i inomhusvärmen.

Julklappstips för naturälskare!

Här är några tips på böcker som du kan köpa till dina naturvänner eller varför inte till barn och barnbarn för att väcka ett naturintresse:

Nyckelpigor i Sverige av Peter Värmling. En söt liten bok om ett litet djur som vi alla tycker om. Men tro inte att det bara finns en art av nyckelpigor, det finns 69 olika arter i Sverige. De flesta är vackert röda eller gula med olika många prickar.

Börja skåda fågel av Gigi Sahlstrand och Eva Stenvång Lindqvist. Fågelskådning har blivit rena folkrörelsen. Men hur kommer man igång? Här får du tips och råd inför dina första fågelutflykter.

Ut i Sveriges flora av Ingvar Nordin. Den här lilla boken berättar om våra vanligaste blommor, dem vi så gärna vill plocka till en liten bukett. Men vad heter de? Det får du veta om du bläddrar i den här floran. En perfekt bok för en blivande botanist.

 

Visst är det lite jobbigt att komma upp på mornarna nu när dagarna är så korta. Och tänk om man försover sig, då har ju halva dagen redan gått. Då är det nästan för sent att ge sig ut i naturen. Hemska tanke!

Men så här års har jag ett alternativ till utflykter i naturen. Jag gör utflykter till den egna bokhyllan! Jag slår mig ner i den gröna fåtöljen med hög rygg och rejäla armstöd. Där sitter jag bekvämt. Avståndet till bokhyllan är så kort att jag kan sitta kvar och läsa på bokryggarna.

Många böcker handlar om natur och en del av dem har jag haft i många år. Vissa tittar jag inte i så ofta så därför, när jag sitter där i fåtöljen och läser på ryggarna, får jag ideliga “ja visst ja”-upplevelser. Roliga naturminnen som jag inte tänkt på på länge.

Nils Linnman, redan hans namn får mig att bli varm om hjärtat. Han betydde mycket för mig när jag var ung och började kika på fåglar. Han skrev en fågelbok, I markerna Fåglar heter den, utgiven 1942, och den ser jag nu på hyllan för fågelböcker. Sliten är den, pärmen har lossnat men det är en dyrgrip och jag vet faktiskt ingen av mina fågelkompisar som har den.

Intill Nils Linnman står Erik Rosenberg, en annan av de tidiga giganterna bland fågelskådare. Hans bok Fåglar i Sverige, utgiven 1955, saknar både rygg och pärm på framsidan. Men det spelar ingen roll, alla sidorna finns kvar och det är texten som är bokens höjdare. Ingen har lyckats beskriva fåglarnas läten som Erik Rosenberg.

Jag slår upp en sida på måfå och hamnar på entitan. Där får jag veta hur en upprörd entita låter. Den säger hitzía dedd-dedd-dedd-dedd-dett, med tillägget att det sista dedd-dett framförs rätt hastigt.
Jag slår upp en annan sida. Det blir drillsnäppan. Här får jag veta hur en hane i extas låter: tittiti-till-litti tittiti-till-litti tittiti-till-litti.

I den här boken finns underhållning för en hel mörk vinter, om man har lyckan att ha den i sin bokhylla. Annars får man ge sig ut och leta på antikvariat.

Små antikvariat på mindre orter kan vara väldigt spännande. Där kan man också hitta gamla lokalfloror, ofta skrivna av någon botanikintresserad folkskollärare eller präst på landet som ägnat fritiden åt att undersöka socknens eller ibland hela landskapets flora.

Nu kikar jag på hyllan ovanför fågelböckerna, där flororna finns. Den första jag ser är Landskapet Nerikes flora med tilllägget “För nybörjare utgifven”. Författaren heter Carl Hartman och boken gavs ut 1866. Pärmarna är hela men sidorna tydligt tummade.

På den här hyllan finns flera gamla lokalfloror men nu kikar jag ytterligare en våning upp. Där står en rad av större, pampigare verk av lite nyare datum. Till exempel Flora d´Italia, ett praktfullt verk över hela den italienska floran. Och nu minns jag hur jag i ungdomligt övermod fick för mig att jag skulle försöka lära mig alla, eller åtminstone en stor del av de italienska blommorna. Det stannade vid en dröm.

Intill står ett annat exempel på mina långtflygande planer, Fauna Iberica 23, en fullmatad bok som beskriver alla vilda bin i familjen korttungebin från den iberiska halvön. När jag tittar på den boken förstår jag varför somliga av mina vänner suckar och tycker att jag ibland går lite väl långt i mina intressen.

Men vadå? Ju mer man fördjupar sig inom något område desto roligare blir det ju. Flera av mina lyckligaste stunder i livet står prydligt samlade på min bokhylla. När som helst kan jag slå upp en bok och då strömmar minnena över mig. Bokhyllan blir levande!

Nu mörknar det snart ute och fast jag inte lyft mig ur fåtöljen, utom för ett kort avbrott för en kopp kaffe och en mazarin, känns det som om jag gjort en hel rad spännande naturutflykter. Vilken härlig vinterdag!

Scroll to Top