Kulla-Gulla fyller 75 år – ges ut i nyutgåva

Vi är många som har följt barnhemsbarnet Kulla-Gullas äventyr på hennes resa till herrgårdsfröken. Nu ges de första böckerna ut i nyutgåva och i vinter blir bokserien pjäs på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Böckerna om Kulla-Gulla har lästs och älskats i generationer. Den första boken om barnhemsbarnet Gulla kom när författaren Martha Sandwall-Bergström 1945 vann första pris i en barnbokstävling som Bonniers utlyst. Bokserien bygger på upplevelser som författaren hade i sin barndoms fattiga Småland och sådant som hon hörde berättas.

I samband med 75-årsjubileet ger Bonnier Carlsen ut de tre första böckerna i serien: Kulla-Gulla, Kulla-Gulla håller sitt löfte, Kulla-Gulla vinner en seger i nyutgåva.

– Böcker om Kulla-Gulla innehåller både solsken och mörker. Här finns både lyckliga slut och elände, men framför allt finns det hopp. Hopp om att samhället ska kunna bli mer rättvist och hopp om att människor ska lära sig att respektera varandra förklarar Maria Nilsson, lektor i litteraturvetenskap, om varför böckerna fortfarande är populära. 

För att fira 75-årsjubileet gör Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm för första gången pjäs av bokserien. Urpremiär på Stora scenen 4 december 2020.

Scroll to Top