Ät smart för hjärnans skull!

Visste du att du bokstavligen kan äta dig ur riskzonen för demens och depression? Genom att fokusera på grönsaker, fisk och grova kolhydrater kan du minska risken för att din hjärna råkar ut för flera åldersrelaterade försämringar.

Att dra ner på kolhydraterna och i stället äta mycket protein kan visserligen vara bra för midjemåttet, men den som vill optimera sin hjärnhälsa bör ha ett annat fokus. Det menar näringsfysiologen Kristina Andersson, just nu aktuell med boken Ät hjärnsmart Tukan förlag.

– Jag skulle väl säga att trenden att vara rädd för kolhydrater och att ha ett överdrivet fokus bara på protein är väl kanske det största misstaget generellt sett när det gäller hjärnhälsa, säger hon.

Det man ska lägga på tallriken för att hjärnan ska må bra är i stället rena råvaror, varierade och i lagom mängd, menar Kristina.

– Mat som är bra för vår hjärna är egentligen samma som vi känner till från många andra hälsoområden. Det är samma mat som är bra för hjärtat, för tarmbakterierna med mera. Just tarmbakterierna verkar spela en stor roll för vår hjärnas hälsa. Och för detta är det kolhydrater, grönsaker, fiber och fet fisk som gäller.
Det är viktigt att betona att det aldrig är för sent. Genom deval vi gör kan vi påverka hjärnan och dess funktion – både på kort och lång sikt, menar Kristina.

– Varje val räknas! Genom att lära sig mer om sitt ätbeteende kan man dessutom lära sig att göra smarta val i förhållande till det.

Vad vi väljer att äta beror nämligen på många olika faktorer, både psykologiska och fysiologiska, berättar Kristina.

– Fysiologiskt sett så är kombinationen sött, fett och salt den mest högbelönande mat vi har. I stället för att bli mätta och nöjda drivs vi att äta mer.

Att röra på sig är en väldigt viktig pusselbit när det kommer till att reglera vår aptit, enligt Kristina.

–  Stillasittande ökar aptiten och gör oss mer sugna på den högbelönande maten. Det är den viktigaste faktorn för hälsa totalt sett.

Scroll to Top