Ljusterapin blev Kristinas hjälp i mörkret

Varje höst kände Kristina sig trött och nedstämd. Läkarna konstaterade att hon led av årstidsbunden depression. Tack vare ljusterapin lyckas hon numera hålla fast vid sitt glada och positiva jag året om.

Kristina Bergstrand

Ålder: 64 år

Familj: Maken Åke, vuxna barn och barnbarn

Bor: Eldsberga i Halmstad

Arbetar som: Diakon på ett nattcafé för hemlösa

Varje oktober månad i 25 års tid har Kristina Bergstrand, 64, insjuknat i årstidsbunden depression. Något hon delar med närmare en halv miljon svenskar. Att lida av höstdepression beskriver hon som att hela kroppen vill gå i ide.

– På dagen vill jag bara sova, humöret svänger och jag får svårt att koncentrera mig. Och så har jag ett enormt sötsug, särskilt efter lakrits. “Nu börjar du bli sådär seg igen och pratar långsammare”, har mina barn alltid klagat. Allra värst är att jag får felaktig sömnrytm, säger Kristina Bergstrand.

Hon och maken Åke bor i det lilla samhället Eldsberga, strax söder om Halmstad. Barnen är vuxna och det var först när de var stora nog som Kristina tog modet till sig att sadla om till diakon. Då hade hon en stor del av sitt liv jobbat som socionom inom socialtjänst, på sjukhus och habilitering i Stockholm och Småland.

Första gången Kristina drabbades av depression var i 35-årsåldern.

– Jag var totalt utmattad och fick svårt att orka ta mig ur sängen och på vinterhalvåret blev jag periodvis deltidssjukskriven.

Symtomen var till slut så starka att Kristina sökte hjälp. Läkarna konstaterade att hon behövde SSRI-medicin för att ge signalsubstanserna hjälp att komma i balans. Hon fick antidepressiva och ångestdämpande läkemedel. En dag läste hon att det fanns något som hette årstidsbunden depression, som hittills varit ett rätt okänt begrepp. Forskarna hade börjat intressera sig för ett tillstånd som de kallade Seasonal Affective Disorder, SAD eller årstidsbunden depression. Det handlade om personer som under minst två år i följd drabbades av depressioner under höst eller vinter och som tillfrisknade under den ljusa delen av året. Kristina tyckte att det stämde på pricken med hennes symtom.

– Som den naturmänniska jag är har jag alltid varit ute mycket i skogen, plockat svamp om hösten och njutit av de vackra höstfärgerna. Därför var det så svårt att förstå varför jag började må så dåligt på hösten.

Ljusterapin blev Kristinas hjälp i mörkret

Hon hade turen att få kontakt med läkaren Bengt Kjellman, på psykiatriska kliniken på S:t Görans sjukhus, som forskade om depressioner och ljusterapi.

– Det är viktigt att kontakta läkare för att få rätt hjälp. Jag fick svara på mängder av frågor om mitt vanliga liv och mina symtom och sömnvanor. Han konstaterade att jag led av årstidsbunden depression och att jag kunde få ljusterapi genom landstinget. Vilken lättnad det var att få veta vad det var.
Han förklarade att ljusterapi på sjukhusets speciella ljusrum var det mest effektiva och snabba sättet att behandla höstdepression. Varje morgon klockan sju fick hon lapa ljus i två timmar. Ljusterapin återställde balansen igen.

– Vi var många som satt i vita sjukhusrockar i solstolarna om morgnarna och läste och fikade under lampor med fullspektrumljus. Redan efter första behandlingsperioden började jag må bättre. Jag blev gladare och fick ordning på dygnsrytmen.

Med jämna mellanrum fick Kristina ljusterapi under det mörka vinterhalvåret, fram till mars månad.
– Det blev min räddning. Den hjälpte mig att orka jobba och fungera normalt under den mörkaste vinterhalvåret.

För att komma ur depressionen har hon behövt medicinerna under det mörka vinterhalvåret. Framåt våren har hon trappat ner medicinen och haft uppehåll över sommarmånaderna.

– Under sommaren har jag mått jättebra, oavsett väderlek. Jag vill helst ta så lite medicin som möjligt.
Andra viktiga komponenter för att hålla höstdepressionen i schack, är fasta rutiner med kost och motion.

– I vanliga fall är jag en aktiv friluftsmänniska, positiv och social, och väldigt livsbejakande och tillfreds med livet. Ljusterapin hjälper till att hålla humöret uppe.

Hon är noga med att också ta vara på ljuset utomhus. Hon tar en rask promenad så ofta hon hinner med hunden Gita.

– De dagliga promenaderna var största anledningen till att jag skaffade hund för tio år sedan. I Halmstad bor vi nära havet och vi tar ofta strandpromenader och tankar ljus.

Idag arbetar Kristina som diakon på ett nattcafé för hemlösa i Halmstad.

– Jag har alltid haft drömmar om att få arbeta socialt inom kyrkan. Arbetet med hemlösa känns meningsfullt och ger så oerhört mycket tillbaka.

Det var också där hon träffade sin nuvarande man Åke 2005.

Ljusterapin blev Kristinas hjälp i mörkret

Lider du av årstidsbunden depression? Så vet du!

Du är extremt trött och har ökat sömnbehov, hur mycket du än sover.

Du får ökad aptit och sug på snabba kolhydrater och sötsaker.

Du har svårt att koncentrera dig.

Du upplever en ökad känslighet och svårigheter i dina sociala relationer.

Du har svårt att klara vardagliga aktiviteter och att arbeta.

 – Jag kunde inte drömma om att jag skulle träffa min kärlek så här sent i livet. En rad omständigheter hade lett fram till att han blivit hemlös. Det kan hända vem som helst. Åke är den mest fantastiska person jag träffat.

För en del går årstidsbunden depression över. För andra, precis som för Kristina, återkommer höstdepressionen år efter år.

– Jag ser till att börja med ljusterapin i tid för att stoppa den nedåtgående negativa trenden och få bättre sovtider, hålla fast vid mitt vanliga glada positiva jag. För mig och andra som lider av SAD, är det ett funktionshinder.

Det händer ofta att hon rekommenderar personer i omgivningen som mår lika dåligt under höst och vinter att boosta artificiellt ljust inomhus.

– Varför lida i onödan när det finns hjälp? Jag har tillbringat otaliga timmar i ljusrum under åren och det är värt allt. Det gör att jag kan fungera socialt och få en normal dygnsrytm trots mörkret.

7 tips för att slippa höstdeppet

Ta vara på ljuset
Var utomhus så mycket som möjligt. Helst en timme före klockan tio på morgonen. Det ljus vi utsätts för då har en styrka på 1000 lux jämfört med inomhusljusets 500 lux. Försök även att komma ut en stund mitt på dagen. 

Motionera
Gör det enkelt för dig, cykla , promenera. Håll igång och var fysiskt aktiv.

Sov gott
Sömn är viktig för kroppens återhämtning och humöret. Se till att varva ner innan sovdags. 

Se över kosten
Ät ordentligt och på fasta tider.

Ljusterapi
Ha en ljusterapilampa på jobbet eller på frukostbordet. Se till att ha bra ljuskällor  hemma och på jobbet. Sitt nära fönster och tanka ljus.

Undvik surfplatta och mobil på kvällen
Det blå ljuset från skärmarna har negativ inverkan på vår sömn och vårt minne.

Res
Försök att boka in en solresa på vintern.

Scroll to Top