BILDREPORTAGE: Hälsoredaktör Malin Gavelin testar 24 h hälsokryssning!

Nya, spännande träningsformer, massage och nyttig mat. Att åka på hälsoresa kan ge inspiration eller rent av bli början på ett nytt liv. Hemmets Journal följde med på en 24-timmars kryssning och fick en riktig hälsoinjektion.

BILDREPORTAGE: Hälsoredaktör Malin Gavelin testar 24 h hälsokryssning!
Hemmets Journals hälsoredaktör Malin Gavelin på väg ombord på kryssningsfartyget Cinderella.

Kön ringlar lång utanför träningssalen på däck sju och det ligger en förväntansfull och lite fnittrig stämning i luften. Träningsklädda kvinnor med yogamattor under armen småpratar glatt med varandra i väntan på hälsoresans allra första träningspass – funktionell träning.

Ungefär samtidigt som instruktören Elsa Boqvist slår upp dörrarna till salen brummar kryssningsfartyget Cinderellas motorer i gång i ett lågmält startskott för tidningen Hälsas kryssning 2018.
In på träningsgolvet kliver bland andra färgstarka systrarna Anneli och Annika Wiklund från Finspång, som båda är på sitt livs första hälsoresa.

– Jag har alltid velat åka på en träningsresa och tänkte att det var bra att börja med en lite kortare variant. Jag ser mycket fram emot att testa nya saker och få inspiration, säger Annika.

– Efter det här tänkte vi gå på yoga eller seminariet om inflammation. Sedan blir det självklart dans med Tony Erving, fyller Anneli i.

BILDREPORTAGE: Hälsoredaktör Malin Gavelin testar 24 h hälsokryssning!
Systrarna Anneli och Annika Wiklund var på sitt livs första hälsoresa.

Musklerna får sig en omgång

Musiken börjar spela och passet är igång. Elsa Boqvist – som har utlovat ett roligt och omväxlande pass med både styrka, puls och lite rörlighet – håller definitivt sitt löfte. Under de 45 minuterna får både lår, rumpa och även skrattmuskler sig en rejäl omgång och man börjar redan ana att man kommer att kliva något stelbent ut ur sin koj i morgon bitti.

Efter träningspasset känns det skönt att mellanlanda på ett av många intressanta seminarier. Framme vid podiet står sjuksköterskan och beroendespecialisten Bitten Johnsson som ska prata om sockerberoende.

– Det finns de som påstår att sockerberoende inte finns men att argumentera med dem är att slösa med andetag, säger hon bestämt.

Hon låter alla i publiken förstå att det gamla talesättet “ät allt men inte alltid” verkligen inte stämmer för den som lider av en beroendesjukdom.

– Det är skitsnack! Är man sockerberoende ska man överhuvudtaget inte äta socker eller andra kolhydrater, säger hon och berättar om alla de besvärliga symtom som sockerberoende personer kan drabbas av.

BILDREPORTAGE: Hälsoredaktör Malin Gavelin testar 24 h hälsokryssning!
Bitten Johnsson.

Sorlet stiger

Många sockerinsikter rikare är det dags att bege sig till restaurangen för att avnjuta den vegetariska buffén. Några gäster har tagit ett steg längre och beställt veganskt. I takt med att mörkret sänker sig över Östersjön stiger sorlet från middagsborden och stämningen är öppen och hjärtlig. Att slå sig ner vid ett bord bredvid någon man inte känner sedan tidigare är inget konstigt alls – här pratar alla med alla och diskuterar allt från vilket seminarium som har varit mest spännande hittills till hur många träningspass man egentligen orkar testa på en och samma dag.

BILDREPORTAGE: Hälsoredaktör Malin Gavelin testar 24 h hälsokryssning!
En hungrig hälsoredaktör hugger in! Sprängfylld av antioxidanter – den vegetariska buffén smakade väldigt gott.

Men det blir ingen hela-natten-måltid för oss som är nyfikna på Let´s dance-profilen Tony Erving. Klockan nio på kvällen är det nämligen dags för honom att berätta om det hälsoproblem han har dragits med under årens lopp – sin svåra utseendefixering. Det blir ett känslosamt men samtidigt humoristiskt seminarium som avslutas med ett betydligt lättsammare inslag – dansundervisning i grupp där superproffset Tony instruerar oss alla i egen hög person.

– One, two, three, four – och jucka och klucka, jucka och klucka!

Skrattsalvorna avlöser varandra och flera av oss som inledde lite stelt har snart glömt bort att det skulle kunna vara genant att vicka på höfterna i discobelysningen på en scen tillsammans med människor vi inte känner.

BILDREPORTAGE: Hälsoredaktör Malin Gavelin testar 24 h hälsokryssning!
BILDREPORTAGE: Hälsoredaktör Malin Gavelin testar 24 h hälsokryssning!
Den som inte trodde sig behärska discodans kom snart på andra tankar efter lite instruktioner av dansproffset Tony Irving. Ingrid Eriksson (mitten) var en av dem som skakade loss på dansgolvet.

Nästa morgon börjar tidigt – och ännu tidigare började den för väninnorna Catarina Norén och Katarina Apel – som anländer till frukosten efter att redan ha deltagit i yogapasset klockan 07.

– Det var en härlig start på dagen! Det här är första gången vi är på en renodlad hälsoresa, säger Catarina som jobbar som frisör till vardags.

– Det bästa hittills har nog varit helhetsintrycket och det var en väldigt trevlig middag i går, säger Katarina. Även Tony Erving var helt fantastisk. Han bjöd otroligt mycket på sig själv. Och hormonföreläsningen av Mia Lundin tyckte jag också var väldigt bra.

BILDREPORTAGE: Hälsoredaktör Malin Gavelin testar 24 h hälsokryssning!
Catarina Norén från Rönninge och Katarina Apel från Tyresö inledde dag två med ett yogapass i arla morgonstund.

Berövade våra hormoner

Jag tar dem på orden och beger mot hormonföreläsningen som lyckligtvis dyker upp vid mer än ett tillfälle på schemat. Mia Lundin – även hon sjuksköterska i botten – berättar vad som händer oss kvinnor mitt i livet när vi blir berövade de hormoner som “håller oss levande”.

– Här i Sverige råder rena “hormon – Vilda Västern”. Vi kvinnor blir många gånger förnedrade och dumförklarade av vården. Läkarna skriver ut SSRI-preparat i stället för att ge oss det vi behöver, säger Mia Lundin som själv driver hälsokliniken HerCare i Stockholm som behandlar kvinnor med hormonella och gynekologiska besvär.

I publiken nickar många igenkännande. Det är tydligt att det här med att inte bli tagen på allvar av vården när det kommer till klimakteriebesvär är något som flera har personlig erfarenhet av.

Vi beger oss vidare till mäss-området där utställarna har fyllt borden med allt från böcker till krämer och kristaller. För den som är sugen på en hälsokonsultation eller lite massage är det bara att ställa sig i kö och vi slår oss ner i väntan på 15 minuters kometstensmassage.

BILDREPORTAGE: Hälsoredaktör Malin Gavelin testar 24 h hälsokryssning!
Kometstensmassage i hårbotten och nacke var skönt att sticka emellan med.

Härligt avslappnade beger vi oss mot kryssningens sista träningspass – zumba. Fördomarna om att det “bara” handlar om lite dans utan särskilt mycket ansträngning kommer snart på skam – svetten pärlar sig och det är ett rosigt och flåsigt gäng som samlas för en gruppbild tillsammans med instruktören Emma Ekstedt efteråt.

BILDREPORTAGE: Hälsoredaktör Malin Gavelin testar 24 h hälsokryssning!
Det uppstår en särskild stämning när ett gäng kvinnor i olika åldrar men med ett gemensamt intresse möts.

En välbehövlig dusch senare är det dags att packa ihop och förbereda sig på att kliva av båten igen efter 24 lärorika och inspirerande timmar. Det här med hälsoresa var verkligen något som gav mersmak och väckte både en och två tankar om de livsstilsval man gjort hittills. Kanske är det dags att ta det där steget och sluta äta socker?

Scroll to Top