Hjältemorbror Sigge räddade Liams liv!

Plötsligt slutade 2-årige Liam skrika och blev blå i ansiktet. Då agerade hans morbror, 13-årige Sigge föredömligt och gav den lilla pojken hjärt-lungräddning, trots att han själv var skräckslagen.

Med ett stort leende i hela ansiktet springer 2-årige Liam fram till sin morbror Sigge Olsson och hoppar upp i hans famn.

Den lille pojken har glömt det mesta av sommarens dramatiska olycka som han tack vare sin morbror klarade sig från utan några skador och bestående men.

– Det Sigge gjorde var fantastiskt och det var tur att han lyckades hålla sig så lugn. Enligt ambulansförarna gjorde han allt rätt, säger hans syster Alva Skaffar.

Sigge busar lite med sin systerson när han slår sig ner i soffan hemma hos Alva för att berätta om hur det gick till när han fick agera skyddsängel. Hans syster lägger armarna om honom och ger honom en kram.

– Jag är stolt över dig. Om inte du funnits hade Liam inte levt i dag, säger hon.

Hjältemorbror Sigge räddade Liams liv!

Ville upp och klättra

Den dramatiska olyckshändelsen som var ytterst nära att ha orsakat Liams död inträffade en solig kväll i somras.

Alva och hennes lille son var på besök hemma hos lillbrorsan Sigge och deras mamma Maria Olsson när de plötsligt blev sugna på något att äta. De bestämde sig raskt för att åka till centrum och köpa hämtmat på en asiatisk restaurang.

– Medan mamma och jag tog bilen till restaurangen skulle Sigge ta med sig Liam i barnvagnen och gå till en affär i närheten och köpa läsk. Efteråt skulle de gå till lekparken och vänta där till vi kom hem igen, berättar Alva.

Klockan var strax efter sex när Sigge och Liam kom till lekparken.

– Jag hade köpt en tablettask till Liam som han satt i barnvagnen och mumsade på, berättar hans morbror.

Sigge trodde först att Liam ville gunga för det älskar han att göra. Men pojken hade sett ett annat barn klättra i en klätterställning och det ville han också göra.

– Jag hjälpte honom upp och när han var högst upp skulle han hoppa ner i min famn. Men just då snubblade han till och föll med huvudet före. Jag försökte fånga honom men han slank mellan mina händer, berättar Sigge.

Liam landade på huvudet och började omedelbart storskrika. Sigge fick upp sin mobiltelefon och ringde sin syster.

– Vi hade precis fått maten när Sigge ringde och berättade att Liam slagit sig. Jag hörde hur Liam skrek i bakgrunden men sedan blev det plötsligt tyst och Sigge säger att hans ögon rullar bakåt samtidigt som han blir blå i ansiktet.

Började gråta igen

Panikslagen frågade Sigge sin syster vad han skulle göra. Hon sa till honom att ropa på hjälp och bröt sedan samtalet för att kunna ringa 112 och larma ambulans.

Trots att han själv var chockad gjorde Sigge under tiden allt rätt.

– I våras hade vi en utbildning i hjärt-lungräddning i skolan men jag ville först inte ge Liam bröstkompressioner eftersom han är så liten och jag var rädd att jag skulle knäcka hans revben. Därför började jag med att ge honom konstgjord andning, berättar han.

Han gav sin lille systerson fem inblåsningar och då kvicknade Liam plötsligt till igen och började skrika och gråta.

– Det var jätteskönt att höra att han levde, säger han.

Samtidigt som Alva och hennes mamma parkerade på gräsmattan vid lekplatsen kom ambulansen dit. Alva rusade bort till Sigge och Liam och lyfte upp sin lille son i famnen.

– Jag kramade om Sigge och sa att han gjort något riktigt bra.

Liam och hans mamma fick stanna en natt på sjukhuset för observation.

– Enligt läkarna är det Sigges förtjänst att Liam klarade sig med en lättare hjärnskakning. Jag är stolt över att han är min bror.

Sigge har vant sig vid att bli betraktad som familjens hjälte men det viktigaste för honom var att Liam klarade sig.

– Det känns bra, säger han.

Scroll to Top