“Nu blir min gamla Volvo taxibil i Gambia!”

Johan Dereborn fick en idé på solsemestern i Gambia när han träffade hotell-anställde Ambas Bojang som drömde om att starta taxi-verksamhet. Johan bestämde sig för att skänka sin gamla Volvo och startade en framgångsrik insamling på Facebook.

Det extraordinära i den här situationen är den enorma generositeten som har exploderat.
– Det är hoppingivande, säger en omtumlad Johan Dereborn som på knappt tre veckor samlat in nästan 100 000 kronor som ska gå till en man och hans familj i Gambia. 

Johan Dereborn

Ålder: 54 år.
Familj: Sambon Annika Höglund, sönerna Kettil, 26 år och William, 24 år från ett tidigare förhållande.
Bor: Hus utanför Sundsvall.
Yrke: Studioägare/musikproducent samt frilansmusiker, bland annat i hårdrocksbandet Takida.
Aktuell med: Facebookgruppen ”Ambas ambassadörer” och Facebookinsamlingen ”Hjälp trotjänarVolvon GRO905 att fortsätta göra nytta – i Afrika” som dragit in nästan 100 000 kronor.

Men vi tar det från början. Sundsvallsparet Johan Dereborn och hans sambo Annika Höglund tog en solresa till Gambia förra året. På hotellet de bodde på träffade de frukostchefen Ambas Bojang som pratade bra engelska och som gått en hotell- och managementutbildning i hemlandet. De började prata och en vänskap växte fram.

– Vi fick en speciell kontakt, Ambas var inte bara trevlig för att få bättre dricks. Han är en genuint genuin och ambitiös person. Han berättade att han så småningom vill plugga vidare och läsa mer management och att hans dröm var att köra taxi.

– Först blev vi förvånade, varför ville han ge upp ett förhållandevis välbetalt jobb för att istället köra taxi. Men då förklarade han att han givetvis tänkte ha två jobb. Taxin skulle han köra när han var ledig från hotelljobbet och resten av tiden skulle hans bror få köra den.

Problemet är bara att Ambas tjänar motsvarande 700 svenska kronor i månaden och även en riktigt risig bil kostar 30 000 svenska kronor i Gambia. Med andra ord skulle det ta honom många år att spara ihop till en skrothög.

Då föddes en idé hos Johan. Hemma i garaget i Sundsvall står ju en Volvo 740 från 1988 som kört 5 800 mil. Den rullar och är i gott skick men hade inte gått igenom besiktningen på grund av rostskador i en balk. Johan brydde sig inte om att laga rostskadorna för det är dyrt i Sverige. Men i Gambia kostar svetsning nästan inget alls.

Pengarna rasslade in

Johan och Annika åkte hem och Johan startade en Facebookgrupp, “Hjälp trotjänarvolvon GRO 905 att fortsätta göra nytta – i Afrika”, och han bad alla sina vänner att skänka några kronor. Målet var att få ihop 10 000 kronor för att frakta bilen från Sverige till Gambia. Han tänkte att det inte borde vara omöjligt att få ihop pengarna på ett par veckor.

Men efter en enda timme hade 10 000 kronor rasslat in! Efter ett dygn hade han fått in nästan 40 000 kronor och efter några veckor nära 100 000 kronor. Men inte nog med det, människor började höra av sig. Kunde de bidra på något annat sätt? Behövdes det fler bilar? En bilradio? Kanske mobiler och datorer?

– Nu har vi två bilar, en bekant skänkte en Mercedes från 2000 som gått 30 000 mil. Vi har även fått ihop ett 20-tal mobiler, ett 10-tal laptoppar och annan elektronik som kan vara användbar i Gambia.
Lokalpress och lokal-tv fick nys om insamlingen och gjorde reportage vilket gjorde att ännu fler människor ville vara med och bidra. Och inte nog med det, plötsligt fick Johan ett meddelande på Facebook från Volvo Cars.

– Man hade sett mig i lokal-tv och ville nu bekosta fullservice på Volvon samt betala frakten till Gambia!
Och efter ett par dagar hörde Mercedes av sig med samma erbjudande för den andra bilen. Det innebär att man har nästan 100 000 kronor som inte behöver gå till fraktkostnader.

– Det som kommer att kosta är tullavgifter, försäkring, registrering av bilarna och så vidare. Och så har vi tänkt att vi nog bör bygga ett garage så att bilarna kan låsas in när de inte körs så att de inte blir stulna. Det borde bli cirka 50 000 kronor kvar när allt annat är betalt, och det motsvarar runt sju årslöner för Ambas.

Johan vill inte ge honom alla pengarna i en klumpsumma utan behåller dem på ett bankkonto så får han höra av sig när han behöver pengar till exempel till barnens skolgång.

Bor i en etta

Ambas bor med sin fru, sina två barn plus en brors två barn i en etta med kök. Ambas drömmer om att flytta till något större, kunna sätta barnen i en bra skola och även hjälpa sin andre bror och hans familj.

– Ambas själv saknar nästan ord för att uttrycka sin tacksamhet. Han frågar gång på gång varför människor i Sverige är så snälla mot en främling i Afrika. Jag är själv fascinerad över den slumrande godheten som tycks finnas hos det svenska folket. Det kom också rätt i tid. Jag har känt mig nedstämd över det politiska klimatet i Sverige, det går nazister på gatorna och blåser kalla vindar. Det här ger mig hopp. Det finns en godhet i människor och detta visar att det goda vinner över det onda.

Så fort bilarna har blivit servade är det dags att skeppa dem till Gambia, fullpackade med elektronik och annat som kan komma till användning i det nya landet. Johan och Annika planerar att åka ner i vinter och hälsa på Ambas och hans familj.

– Det här kommer att förändra Ambas liv på lång sikt, det känns riktigt bra att ha bidragit till det tillsammans med hundratals andra människor som engagerat sig i Ambas situation.

Fotnot: Den som vill fortsätta läsa om hur det går för Ambas och insamlingen kan gå med i gruppen Ambas ambassadörer på Facebook.

Scroll to Top