• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hemmets Journals kalender 2019 är här!

  Almanackan för Hemmets Journal prenumeranter 2019 är unik. I år är illustrationerna ren nostalgi och består av klassiska omslag från Hemmets Journals historia, skapade av dåtidens bästa konstnärer. Kalendern bjuder på sammanlagt 24 underbara, tecknade uppslag – två för varje månad.

  Hemmets Journals kalender 2019 är här!

  Det handlade inte om att bläddra, det handlade om att försjunka för 1930- och 40-talets veckotidningsläsare. Och allra först försjönk man i den tecknade omslagsbilden! Den som var så tjusig, så rolig, så spännande eller så rörande, som väckte förväntan om den fängslande värld som man snart skulle stiga in i. Långt borta från den egna – inte minst för den halvdel av Sveriges befolkning som fortfarande bodde på landsbygden.
  Det här var år när vardagen för många var både tung och mödosam. En tid av lågkonjunktur och politisk oro.
  Vilken lycka att då få slå sig ner i favoritfåtöljen och bläddra i en Hemmets Journal, inköpt för 30 öre, och väcka fantasin som vi människor alltid har haft som en bundsförvant!

  Och fantasin, den satte man fart på tack vare tecknaren, illustratören – för att inte säga konstnären – som skapade tidens veckotidningsomslag. Med konstnärlig skicklighet, konsten att levandegöra, sinnet för detaljer, humor och fantasi.

  För veckopressen betydde tecknarna mycket och inte bara för omslagen. Han eller hon kunde skapa det som det helt enkelt inte fanns några fotografier på. Ja, som till exempel hur det såg ut hemma hos den stilige shejken i den dramatiska och romantiska shejkromanen inne i tidningen!

  Om texterna i de gamla tidningarna så här 80 år senare ter sig otidsenliga, skämten ganska fåniga och kommentarerna politiskt inkorrekta så känns de tecknade bilderna underbart nostalgiska.
  Namnen till de konstnärer som gjorde dem är till största del bortglömda idag men det fanns de som kom att gå långt. Till exempel Gustaf Tenggren från Magra socken i Västergötland som började sin bana som tidningsillustratör. Han emigrerade 1920 till USA, blev konstnärlig ledare hos Walt Disney och etablerad konstnär med ett stort antal egna utställningar.

  Konstnären Einar Nerman, som skapade solstickepojken, symbol för tändstickan Solstickan, var också verksam som veckotidningsillustratör.

  Men på1950-talet började tiden för tecknade veckotidningsomslag rinna ut. Sen blev det mycket realism, som när Hemmets Journal på 60-talet på ett omslag visade en bild på en gråtande flicka och texten: "Barn i höghus blir olyckliga"… Ljusår från 1930 och 40-talets underbara tecknade omslag.

  Men teckningarna finns kvar, kärleksfullt bevarade i våra arkiv och nu har vi valt och vrakat och plockat fram 24 stycken, två för varje månad, till 2019 års almanacka. En ny kalender väcker alltid tanken att framtiden är här. Men det skadar förstås aldrig med lite nostalgi. Inte när den är så här vacker!

  Vill du ha denna fina kalender?

  Alla våra prenumeranter får denna hemskickad till sig i början av 2019. Är du inte prenumerant hos oss men önskar bli, erbjuder vi nu denna kalender som premie om du tecknar dig som prenumerant via denna länk:

  www.dintidning.se/HJ2977

  Just nu får du alltså vår fina almanacka som premie!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!