• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • En av världens rikaste män mördades av misstag

  Mångmiljardären Edmond Safra dog i en häftig brand. Hans sköterska, Ted Maher, dömdes för att ha anlagt branden. Men efter avtjänat straff hävdade Maher att han tvingats att erkänna..

  En av världens rikaste män mördades av misstag

  Mångmiljardären Edmond Safra dog i en häftig brand. Hans sköterska, Ted Maher, dömdes för att ha anlagt branden. Men efter avtjänat straff hävdade Maher att han tvingats att erkänna …

  När Ted Maher hösten 1999 erbjöds tjänsten som sjuksköterska åt mångmiljardären Edmond Safra tyckte han sig ha dragit en vinstlott. Med en lön på 600 dollar per dygn skulle Ted och hustrun Heidi kunna lägga en ekonomisk grundplåt inför sina tre barns framtid.

  Så Heidi blev kvar med barnen i USA samtidigt som familjefadern reste världen runt med den 67-årige Edmond Safra och hans maka Lily. Edmond hade nyligen diagnostiserats med Parkinsons sjukdom, en neurologisk sjukdom, och omgav sig sedan dess dygnet runt av en sjukvårdsstab.

  Edmond Safra hade dessutom ett stort följe av beväpnade livvakter. Som bankir med verksamhet över hela världen var fienderna många. Ondsinta tungor påstod att Safra och hans bank hade haft tvivelaktiga affärer med den ryska maffian och mexikanska drogkarteller.

  Makarna Safra tillbringade en stor del av hösten 1999 i furstendömet Monaco, där de hade en magnifik takvåning.

  Ted kom väl överens med sin chef. Det enda problem var att han upplevde att den ansvariga sjuksköterskan medvetet gav honom felaktig information och ständigt ändrade schemat. Men Ted ville inte protestera, han var rädd att förlora sitt välbetalda arbete.

  Natten till den 3 december arbetade Ted tillsamman med kollegan Vivian Torrente. Edmond sov i våningens ena flygel, Lily i den andra.

  Livvakterna hade fått ledigt. I takvåningen på 17 Avenue D'Ostende i Monte Carlo, ovanför den egna bankfilialen, kände Edmond sig trygg. Furstendömet är ett av de mest polistäta länderna i världen och parets våning hade högsta säkerhet.

  Brandlarmet ljöd

  Strax innan klockan fem ljöd brandlarmet. Vivian Torrente såg hur kollegan Ted kom springande, blödande ur magen och ena benet. Han ropade åt Vivian att hon skulle ta med sig Edmond in i det bepansrade badrummet. Det fanns två beväpnade inkräktare i lägenheten. Brandlarmet, en varning om att det var fara å färde, hade han fått igång genom att sätta eld på pappret i en papperskorg.

  Sedan tog sig den skadade sköterskan ner till lobbyn, berättade för receptionisten att okända personer befann sig i fastigheten. Receptionisten ringde polisen, uppgav att sjuksköterskan var skottskadad. De orden fick polisen att tro att det handlade om en terroristattack.

  Polis och ambulans fanns snart på plats. Ted Maher fördes till Prinsessan Graces sjukhus där han fick sina skador omplåstrade.

  Övertygade om att terrorister fanns i byggnaden, trots att inga obehöriga syntes på övervakningskamerorna, hindrade polisen brandmännen från att ta sig in. Släckningsarbetet fördröjdes kraftigt.

  Edmond och Vivian ringde flera samtal ifrån badrummet, bland annat till den ansvariga sjuksköterskan. Till slut frågar Safra irriterat varför polisen inte agerade. Samtidigt spred sig branden allt mer.

  Först när klockan var 06.15 kunde brandmännen ta sig in i fastigheten. Då, närmare en och en halv timme efter det att larmet först ljöd, brann det häftigt i takvåningen.
  Klockan hade hunnit bli 07.45 på morgonen när brandmännen lyckats forcera säkerhetsdörren till badrummet.

  Men då var det för sent. Edmond Safra och Vivian Torrente var döda.
  Tre dagar senare, den 6 december hölls en begravningstjänst för Edmond Safra i Hekhal Haness synagoga i Geneve. Närmare tusen personer sökte sig dit för att ta ett sista farväl.

  Anlagd brand

  Den 7 december tillkännagav chefsåklagaren i Monaco, Daniel Serdet, att Ted Maher erkänt att han anlade branden i takvåningen. Enligt Serdet skulle Maher ha knivskurit sig själv och startat branden för att skapa ett hotfullt scenario. Planen skulle ha varit att Maher skulle övervinna de påhittade inkräktarna, släcka elden och på så vis framstå som en hjälte som offrade allt för sin chef.

  Men planen misslyckades totalt.

  Vid rättegången erkände Ted Maher sig skyldig till allt han anklagades för. Domen löd på tio år i fängelse för mordbrand.

  Efter drygt en månad i fängelse rymde Maher tillsammans med sin cellkamrat. Duon flydde på klassiskt vis, tog sig ut ur fängelset sedan de filat av stängerna som utgjorde fönstrets galler. Maher tog sig till Nice, tog in på hotell där han ringde sin fru, sin advokat och en präst.

  Morgonen därpå väcktes han av polisen som knackade på hotelldörren. Den spektakulära rymningen resulterade i en natt i frihet och en förlängning av straffet med nio månader.

  I oktober 2007 frigavs Ted Maher efter att ha avtjänat närmare åtta år i fängelse. Han återvände genast till USA för att få träffa sina barn så snart som möjligt. Men Heidi hade begärt skilsmässa och skaffat ett föreläggande som innebar att Ted inte fick träffa barnen.

  Ted var förkrossad och gav intervjuer där han försökte rentvå sig själv. I intervjuerna hävdade han att medgivandena skett enbart under hot från de monegaskiska myndigheterna.

  Det har fött på de konspirationsteorier som flödat ända sedan den tragiska branden. Var den dömde amerikanen en bricka i ett ondsint spel?

  Den amerikanske journalisten Dominick Dunne är en av många som granskat fallet. Dunne poängterar i en dokumentär att det fortfarande finns många obesvarade frågor om vad som egentligen hände den där natten. Den viktigaste är varför Edmond och sköterskan inte tog sig ut ur fastigheten innan branden spred sig.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!