Nu firar vår lanthandel 140 år!

I en vacker villa i Gällinge utanför Kungsbacka ligger en matbutik som skiljer sig från mängden, inte minst för att den drivs vidare av samma familj, generation efter generation. Bland livsmedel och allehanda förnödenheter jobbar mor och dotter, Ann-Helene och Martina Larsson, som brinner för att driva släktens arv vidare.

Ann-Helene och Martina Larsson

Ann-Helene

Ålder: 51 år.

Från: I Gällinge.

Familj: Man och två döttrar.

Yrke: Driver Gällinge Lanthandel.

Intressen: Jobbet, mat, trädgård och träning.

Martina Larsson

Ålder: 26 år.

Bor: I Kungsbacka.

Familj: Sambo.

Yrke: Ekonomiassistent samt deltid på Gällinge Lanthandel.

Intressen: Träning och idrott.

I år firar Gällinge Lanthandel jubileum. Det är nu 140 år sedan Ann-Helenes farfars far Anders Andersson kom tillbaka från Amerika och öppnade den lilla handelsboden i sin hembygd utanför Kungsbacka.

Han gick bort bara tio år senare, men verksamheten skulle komma att gå i arv inom familjen, generation efter generation. Anders hustru Maria tog över tills dottern Alida var stor nog att driva företaget. Hon fick själv inga barn, utan lämnade så småningom över till brorsonen Ingvar Andersson, som blev kvar länge.

– Pappa drev det här i exakt 50 år. Han är 91 år nu, och fortfarande min hustomte, säger Ann-Helene Larsson, som tog över för 18 år sedan.

Hon brinner för butiken och menar att bygden behöver en mötesplats. Att driva butik är tidskrävande, och snarare en livsstil än ett arbete. Därför har det hela tiden varit naturligt för döttrarna att vara med mamma på jobbet.

– På lördagarna jobbade jag bara halvdag, och då satt Martina här på en låda vid kassan. Hon känner sig lika hemma som jag här och jag är så glad att hon är intresserad. Jag hade aldrig klarat det utan Martina, säger Ann-Helene.

Martina Larsson är femte generationen i butiken, hon arbetar en dag i veckan, för att avlasta sin mamma. 

 

Nu firar vår lanthandel 140 år!
Lanthandeln i Gällinge på 30-talet. Här syns Zaida Lorén längst till vänster intill grundarens dotter Alida Andersson

– Det roliga med att vara här är att man är delaktig i alla led. En kund har ett önskemål, jag beställer, tar emot varan, levererar den och sedan får jag respons från kunden. Det är så kul att göra folk nöjda!

Nu firar vår lanthandel 140 år!
Martina Larsson och Tiffany Wanderydz, i mitten, hjälper Ann-Helene Larsson bakom disken.

Handelsboden skiljer sig på flera sätt från en vanlig mataffär. Butikspersonalen känner igen de flesta av kunderna, folk står och pratar med varandra vid hyllorna. Lokalen påminner mer om en gammaldags villa och gårdsplanen utanför är inramad av välskötta rabatter. Bredvid entrén står en liten bod fylld av presentartiklar och växter. Boden är en present från Martina och hennes händige sambo, till Ann-Helene, som länge drömt om att utöka växtförsäljningen.

– Trädgårdsarbete är ett stort intresse för mig. Jag får energi av att vara här i rabatterna. Jag saknar inte energi – bara mer tid!

Nu firar vår lanthandel 140 år!
Lanthandeln i Gällinge är fortfarande en mötesplats för byns invånare. Här träffas man och står och pratar mellan hyllorna.
Scroll to Top