• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Krimextra: Bröllopsresan slutade med dubbelmord

  Catherine och Benjamin Mullany var på bröllopsresa på den karibiska ön Antigua, när de blev mördade. Förövarna var knappt tjugo år fyllda.

  Krimextra: Bröllopsresan slutade med dubbelmord

  Nygifta Catherine och Benjamin Mullany hade firat avslutningen på sin 24 dagars bröllopsresa till paradisön Antigua i Västindien och hade kring midnatt den 26 juli 2008 dragit sig tillbaka till sitt hotellrum. De skulle stiga upp tidigt nästa morgon för att flyga hem till Wales.

  I grannstugan vaknade Beverley Stairs av ljudet av skott och skrik runt klockan fyra på morgonen. Hon larmade omedelbart receptionen och bad dem tillkalla polis och ambulans. Hon fruktade att skotten kom från Catherines och Benjamins stuga.

  Ambulanspersonalen var de första som kom till hotellet och när de tog sig in i stugan möttes de av en fruktansvärd syn. Mitt på golvet låg Catherine Mullany i en blodpöl. Hon hade träffats av en kula i huvudet och dött direkt. Hennes man låg över sängens fotända. Han var fortfarande vid liv och försökte säga något men det blev bara till ett otydligt mummel.

  Han lyfte med stor möda sin ena hand några få centimeter och pekade i riktning mot sin hustru, som om han ville fråga om hon fortfarande var vid liv, berättade en kvinnlig ambulansförare som försökte hålla honom vid medvetande.

  Även Benjamin Mullany hade träffats av en kula i huvudet och ytterligare en i höger skuldra. Han blev i all hast förd till öns sjukhus, där läkarna gjorde allt de kunde för att rädda honom. Men läkarna hade varken den utrustning eller den expertis som krävdes för att avlägsna kulan från hans hjärna och efter 22 timmar tvingades de ge upp och förklara honom hjärndöd.

  Benjamins föräldrar, Marilyn och Kenneth Mullany, som under tiden hade flugit till Antigua, ville dock inte ge upp hoppet. De ville ha hem sonen till det långt bättre utrustade sjukhuset i Swansea, där Catherine arbetat, och följande natt startade en lång och dramatisk resa i ett ambulansflyg.

  På vägen tvingades de landa i Goose Bay på Kanadas östkust på grund av ett fel i det elektriska systemet. Det tog åtta timmar, innan man lyckades få fram ett nytt ambulansflyg, och först därefter kunde färden fortsätta över Atlanten.

  På Morrison Hospital i Swansea hamnade Benjamin Mullany omedelbart på operationsbordet, men inte heller här kunde läkarna göra något. Han avled sex dygn efter överfallet på Antigua. Läkarna, som kämpade för hans liv, var Catherines sörjande kollegor.

  Catherines lik flögs hem med ett annat flyg, tillsammans med hennes föräldrar, Rachel och David Bowen, och de två mordoffren begravdes tillsammans.

  Doktor Catherine Mullany, 31 år gammal och född Bowen, var född och uppvuxen i Wales. Efter att ha blivit utbildad till läkare på Imperial College School of Medicine i London återvände hon till Wales, där hon fullföljde den praktiska delen av sin utbildning till barnläkare på Morrison Hospital i Swansea och sedan fortsatte att arbeta. Hon var en levnadsglad kvinna med stark utstrålning, och hon var mycket uppskattad av såväl patienter som kollegor.

  Alla var lyckliga för hennes skull när hon den 12 juli gifte sig med sin stora kärlek, 31-årige Benjamin Mullany, som snart var färdigutbildad fysioterapeut. Han hade tidigare tjänstgjort inom militären och polisen, innan han beslutade sig för att satsa på en civil utbildning. Som soldat hade han fått en medalj för visad tapperhet under striderna i Bosnien-Hercegovina.

  Efter bröllopet åkte paret på sin drömresa till Antigua i den karibiska övärlden. De hade blivit varnade för den växande kriminaliteten på ön, men eftersom deras hotell var ett av de mest lyxiga med rumspriser på över 3 000 kronor per natt, utgick de ifrån att säkerheten också var på topp.

  Men där tog de fel. Säkerheten på lyxhotellet var så usel att i stort sett vem som helst kunde ta sig in i stugorna under natten. Bara några få månader innan överfallet och mordet på Catherine och Benjamin Mullany hade ett annat par, Ian och Joyce Oliver, väckts mitt i natten av inbrottstjuvar, som tagit sig in i exakt samma stuga.

  – Jag vaknade vid fyratiden och såg någon lysa runt i rummet med en ficklampa. Jag hoppade ur sängen och rusade mot ljuskällan, när jag upptäckte att två män var i vårt rum. De flydde, innan jag nådde fram till dem, och de fick med sig våra plånböcker, pass, kameror och mobiltelefoner, berättade Ian Oliver.
  Turismen är Antiguas viktigaste inkomstkälla. Ön har omkring 80 000 invånare, och varje år invaderas den av över 100 000 turister, huvudsakligen från Storbritannien och Kanada. Kriminaliteten har stigit i takt med turismen, och antalet mord har tredubblats inom loppet av några få år.

  År 2008 fanns det 350 dåligt utbildade polismän utan datorer och därför utan ett elektroniskt arkiv. Och bara en rättsläkare.

  Efter mycket kritik från turistbranschens sida beslöt politikerna på ön att göra något åt saken. Efter dubbelmordet blev fyra kanadensiska polismän, under ledning av polisinspektör Ron Scott, hämtade till Antigua för att utbilda den lokala polisstyrkan. Men det var i det närmaste en hopplös uppgift.

   

  Benjamin och Catherine Mullany

  Morden på Benjamin och Catherine Mullany fick mycket medieuppmärksamhet i Storbritannien, och polisen på Antigua blev utsatt för en våldsam press för att klara upp fallet. Det ledde till en del anhållanden och åtal, bland annat greps en av öns mest kända och färgstarka luffare och haschlangare, Clarence James, Men det var skott i blindo, och det stod snabbt klart att öns polis måste ha ytterligare experthjälp i form av åtta man från Scotland Yard, som flögs in till Antigua.

  Den tekniska och rättsmedicinska utredningen visade att mördarna hade befunnit sig i stugan mellan 15 och 20 minuter, och att Benjamin Mullany hade kämpat som en furie för att skydda sin nyblivna fru och deras ägodelar. Han hade blivit slagen åtskilliga gånger med en klubba, men hade rest sig upp och kämpat vidare, som den krigare han var.

  De brittiska poliserna gick systematiskt till väga och koncentrerade sig på öns svarta marknad, där stöldgods från öns turister såldes. Ett genombrott inträffade, när polisen stötte på två kvinnor, Francisca Baez de la Cruz och Ramona Mejia Gervasio, som försökte sälja några smycken, som tillhört Catherine Mullany.

  Kvinnorna hävdade att de köpt smyckena av två unga män, som de inte kände. Men när polisen spårade ett samtal från Benjamin Mullanys mobiltelefon till den ena av kvinnorna, tvingades hon erkänna att hon kände de två männen. De var den 20-årige Kaniel Martin och den 17-årige Avie Howell, båda välkända i stöld- och narkotikakretsar.

  När polisen den 17 augusti genomförde husrannsakan av de två männens hem, dök såväl paret Mullanys kameror och mobiltelefoner som andra stulna föremål upp. Och när deras fingeravtryck hittades på gärningsplatsen, greps de för dubbelmordet.

  Båda nekade och hävdade att de hade alibi. De hade varit på en fest när morden begicks. Men det visade sig inte bara att Kaniel Martin och Avie Howell hade lämnat festen, utan också att Howells flickvän, Georgetta Aaron, hade kört de två männen till lyxhotellet, där de bröt sig in hos paret Mullany.


  I juli 2011 befanns Kaniel Martin och Avie Howell skyldiga och dömdes till livstids fängelse. Georgetta Aaron fick sex års fängelse. 2014 lyckades Avie Howell fly från fängelset och sköts kort därefter av polisen.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!