Tunnelraset krossade äktenskapet – 42 år efter skilsmässan vaknade kärleken på nytt

Uppmärksamheten efter det stora tunnelraset i Stockholm 1965 satte förhållandet under så svår press att paret gick skilda vägar. Ända tills Anki 42 år senare lyfte luren och slog Kjell en signal.

Kjell Tudare och hustrun Ann-Christin Eklund bläddrar bland gamla tidningsklipp som berättar om det stora tunnelraset i Stockholm 1965. Det blev åtskilliga reportage i radio, tv och tidningar om det unga paret, som kunde återförenas efter att Kjell suttit instängd drygt 40 meter under jorden i mer än fyra dygn.

Det var till en början en vacker solskenshistoria – som förvandlades till något mörkt och eländigt, främst för Ann-Christin.

– Vi blev offentliga personer och förföljdes. Till slut orkade jag inte mer och lämnade Kjell, trots att jag älskade honom, säger Ann-Christin, som oftast kallas Anki.

Anki träffade Kjell, eller ”Kjelle” som hon säger, i sin hemstad Askersund 1963.

– Jag arbetade för ett ingenjörsföretag i Stockholm och hade skickats till Askersund för ett uppdrag. På lördagskvällen drog jag in till en dansbana. Där stod du, Anki, den vackraste flickan jag sett, säger Kjelle.

– Jag tackade ja till dansen för att inte vara ofin. Sedan upptäckte jag att du var trevlig också, säger Ann-Christin och skrattar.

Hon var då 17 år och Kjell 24. Efter några år flyttade Anki in i Kjells etta med kokvrå på Gotlandsgatan i Stockholm.

Tunnelraset i Stockholm 1965

Som mätingenjör fick Kjell, som då hette Nilsson i efternamn, uppdraget att arbeta med dåvarande Televerkets kabeltunnel som skulle byggas under mark i centrala Stockholm.

I det uppdraget ingick att varje tisdag kväll sätta ut riktmärken för sprängarna.

– Vi åkte ner i tunneln vid tiotiden på tisdagskvällen den 9 november, elektrikern Sören Jansson och jag. Vi var nästan klara med vårt arbete när vi hörde en dov knall. Samtidigt började vatten och sand forsa in i tunneln. Glödlamporna i taket släcktes en efter en och det blev kolmörkt. Eftersom tunneln hade en lutning uppåt sprang vi mot den högsta punkten.

LÄS ÄVEN: Grannarna Karin och Jan blev kära efter 50 år: ”Man måste ta vara på kärleken när den kommer”

En bergvägg hade gett vika och taket på tunneln hade störtat in.

Kjell minns fortfarande skräcken när han insåg att utgångarna var blockerade.

– Jag trodde att vi skulle dö, att vi skulle dränkas av vattnet. Jag funderade på hur jag skulle kunna hålla huvudet ovanför vattenytan. Och så tänkte jag på Anki, som aldrig mer skulle få se mig levande, säger han.

Efter en stund slutade det rinna in vatten och de sista 50 meterna av tunneln, vid den högsta punkten, var torr. Det blev Kjells och Sörens räddning, tillsammans med en luftficka som uppstått under raset.

– Tunneln var tre meter bred och två meter hög där vi kunde röra oss. När första chocken lagt sig blev vi ändå mer optimistiska om att vi skulle bli räddade.

Ann-Christin och Kjell på dans när de var unga och nyförlovade. Vid trummorna sitter Rolf Björling, son till Jussi och sedermera själv operastjärna.
Foto: Privat

Anki kände på sig att de levde

Morgonen efter vaknade Ann-Christin i parets lägenhet och upptäckte att Kjell inte låg jämte henne.

– Jag ringde till hans arbetsplats. Där berättade de om tunnelraset och jag frågade: ”Lever de?” ”Nä, det tror jag inte”, blev svaret. Jag minns att jag blev kall och varm om vartannat. Vi bodde intill olycksplatsen och när jag tittade ut så kryllade det av journalister. Sedan kom det poliser och knackade på dörren. De tog hand om mig.

LÄS ÄVEN: Ungdomskärlekarna återfann varandra som vuxna: ”Då fanns det inga frågetecken”

Ann-Christin hamnade mitt i det mediala uppbådet med tidningar, radio och tv på olycksplatsen ovanför Ringvägen. Hon struntade i de dåliga prognoserna.

– Jag kände på mig att du levde, säger hon och tittar på Kjell.

Kjell Tudare sov på dynamit i tunneln

Brandförsvarets grodmän tog sig ner i tunneln och konstaterade att en slampropp fyllde stora delar av tunneln ända upp till taket. Det gjorde att utvägen via ett vertikalt hisschakt var blockerad.

Istället borrades ett nio centimeter stort hål och via det sänkte räddningsmanskapet ner en lina för att se om de fick några livstecken.

Fram till dess hade Kjell och Sören fördrivit tiden i den mörka tunneln med att sjunga Evert Taube-visor och prata om sina käraste, trav, fotboll och ishockey.

Temperaturen var runt 6–8 grader. Ändå lyckades de sova ganska mycket.

– Jag sov med en dynamitladdning som huvudkudde, berättar Kjell.

Han minns glädjen över linan som kom ner, ett tecken på att räddningen var inom räckhåll. Kjell skrev en lapp och fäste i linan. På den stod det: ”Både Kjelle och Sören är schyssta. Skicka ner lite käk.”

– De levde! Vilken lättnad, säger Ann-Christin som bara sov korta stunder i arbetsbarackerna intill olycksplatsen.

En överlycklig Kjell hjälps upp ur tunneln av brandförsvarets grodmän. Efter mer än fyra dygn är han räddad!
Foto: TT

Kjell och Sören satt fast i tunneln i fyra dygn

Kjell och Sören var hungriga, medan törsten hade släckts med vatten från bergväggen. Batterierna i deras pannlampor hade tagit slut för länge sedan.

– Eftersom hålet var så litet kunde de bara skicka ner ett par kalla korvar till oss i folie. Sedan kom det varm buljong, men den var kokad på mjölk och smakade så illa att den inte gick att dricka, säger Kjell.

Genom borrhålet kunde Sveriges Radio skicka ner en mikrofon för att prata med de instängda. Via den kunde Anki kommunicera med Kjell, som gav sin kärleksförklaring till henne, att de snart skulle gifta sig (de var förlovade) och skaffa barn. De ville ha tvillingar. Det var ett känslosamt samtal som gick rakt ut i etern.

Under tiden pågick arbetet med att kunna ta sig ner i tunneln. Kjell minns hur han natten till torsdag hörde borren som skulle göra ett hål till luftfickan så att man kunde pumpa ner tryckluft och få bort slamproppen.

LÄS ÄVEN: Natasia blev gravid en månad efter makens död: ”Martin lever vidare i vårt barn”

På förmiddagen den 14 november lyckades brandförsvarets grodmän ta sig ner och undsätta de instängda männen. Via en smal passage ålade sig Kjell och Sören cirka 200 meter till den ordinarie tunnelöppningen.

Ringvägen var full av människor som applåderade de båda smutsiga männen.

– Jag bara rusade fram för att krama dig, men sedan minns jag inte så mycket mer. Det var nog att chocken släppte, säger Ann-Christin.

Kjell och Sören fördes i ambulans till Södersjukhuset och Anki fick åka med.

– Vi hade inga skador men fick stanna kvar för observation och fick även prata med psykologer. Jag hade klarat det bra och hade inga trauman, säger Kjell.

Ann-Christin hos Kjell på sjukhuset. Han fick ligga inne för observation i fyra dagar. Foto: TT

Anki och Kjell fick hatbrev

Efter fyra dagar fick Kjell åka hem till parets bostad och bara ett par månader senare höll Kjell vad han lovat. Han gifte sig med Anki i Askersunds landskyrka.

Men tunnelrasets efterskalv skulle få ödesdigra konsekvenser för relationen. Paret utsattes för den tidens motsvarighet till internethat och nättroll.

Kjell slog det ifrån sig, men det var värre för Ann-Christin.

– Det kom hatbrev och folk var avundsjuka på oss. De trodde att vi fått en massa saker som vi aldrig fått. Religiösa människor uttryckte sitt hat mot att vi bott ihop innan vi var gifta. Det kom till och med paket med avföring hem till oss. Till slut var vi tvungna att polisanmäla. Jag mådde oerhört dåligt av detta och det var anledningen till att vi inte orkade skaffa barn.

Paret gled isär och skilsmässan blev klar 1970.

LÄS ÄVEN: Kriget skilde Kim och Hanne åt – men deras kärlek är en livslång historia

– Egentligen tyckte jag fortfarande om Kjelle. Men jag orkade inte med allt som hände runt oss, säger Ann-Christin.

– Jag var ledsen över att vi skulle skiljas, för jag älskade henne, säger Kjell.

Ann-Christin utbildade sig till balettdansare på Balettakademien i Stockholm, träffade en ny man och flyttade till Berlin för att arbeta i baletten. Tillsammans fick de sonen Andreas, som föddes under dramatiska former.

– Det blev akut kejsarsnitt och det var väldigt jobbigt efteråt. Jag blev inte mig själv igen.

Ett par månader efter tunnelraset gifte sig Ann-Christin och Kjell i Askersund. Men äktenskapet skulle inte hålla för påfrestningarna utifrån …
Foto: Privat

Ann-Christin ringde upp Kjell

Ett par år senare lämnade hon sin man och flyttade hem till Sverige, närmare bestämt till Norrköping där hennes äldste bror bodde.

Hon träffade en ny man och gifte om sig 1996. Han blev senare sjuk i cancer och avled 2011.

Efter hans bortgång höll Ann-Christin på att städa ur bostaden. I samband med detta hittade hon saker som tillhörde Kjell och som hon av misstag fått med sig.

– Det var dags att han fick tillbaka de där sakerna. Jag ville helt enkelt göra upp med mitt liv innan jag själv dog. Under åren hade jag tänkt på honom många gånger men aldrig tagit kontakt, så jag hade ingen aning om var han bodde.

LÄS ÄVEN: Agneta och Tomas fann varandra mitt i sorgen – tack vare ett sms

Via en journalist som skrivit om tunnelraset fick hon veta att Kjell bodde i Skåne och hade bytt efternamn till Tudare. Hon fick ett telefonnummer att ringa.

Kjell hade efter separationen träffat en ny livspartner, fått en dotter och flyttat till hus i Veberöd utanför Lund med sin nya familj.

En lördag, när Kjell skjutsade dottern Tove och hennes pojkvän, ringde telefonen.

– Hej Kjelle, det är din gamla flamma, skojade Ann-Christin.

Det tog ett par sekunder innan Kjell förstod vem det var.

– Jag bad att få ringa upp lite senare. Min dotter frågade vem det var och jag svarade att det var en kompis.

Idag bor Kjell och Ann-Christin ihop i ett radhus i Norrköping.
Foto: Peter Ericsson

Kjell och Anki gifte om sig 2013

Snart ringde Kjell tillbaka.

– Jag hade inga andra tankar än att han skulle få tillbaka sina grejer, säger Ann-Christin.

Men när de pratade väcktes gamla slumrande känslor till liv. Det blev fler samtal och känslorna bara växte. Samtidigt levde Kjell med en kvinna och hade hamnat i ett dilemma.

– Jag ringde till Anki när jag var ute och gick med hunden. Det blev många hundpromenader …

Efter att ha pratat med varandra på telefon i nästan ett år skulle Kjell resa till Stockholm för att träffa gamla arbetskamrater. Då passade det bra att köra förbi Norrköping. Då kunde han hämta sina grejer och ta en fika tillsammans med Anki.

– Vi hade bestämt möte på en parkeringsplats. Först stod vi bara och stirrade på varandra. Sedan forsade tårarna fram, berättar paret.

Efter det känslosamma mötet kände båda att deras skilsmässa 42 år tidigare var fel – de hörde ihop.

LÄS ÄVEN: Marcus blev både morfar och tvillingpappa – inom loppet av tre månader

– Jag berättade för min dåvarande sambo att jag på nytt blivit förälskad i den kvinna som jag tidigare varit gift med och att jag ville börja om med henne igen, säger Kjell.

– Vi hade bara tagit en lång paus i vårt förhållande, fyller Anki i.

Snart flyttade Kjell från Skåne till Norrköping för att på nytt dela sitt liv med Anki. Den 15 juni 2013 gifte de sig för andra gången, den här gången i rådhuset i Norrköping.

Våren 2021 besökte de platsen som en gång var skådeplats för dramatiken då Kjell och en man till satt instängda i en tunnel.

– Inget var sig likt. Det var en fin lekplats precis där. Vi var även vid hyreshuset där vi en gång bott. Där var det mesta också förändrat, säger paret.

Nu känner båda att de har hittat tillbaka till den lyckliga tid de hade före tunnelraset. Så det blev en solskenshistoria, trots allt.

Kjell Tudare och Ann-Christin Eklund
Ålder: 83 respektive 76 år.
Familj: Kjell har dottern Tove, 47, och barnbarnet Dixie, 12, och Ann-Christin har sonen Andreas, 48.
Bor: I radhus i Norrköping.
Gör: Aktiva pensionärer med många fritidsintressen.

Stora tunnelraset i Stockholm

Raset inträffade på kvällen den 9 november 1965 i samband med att Televerkets kabeltunnel grävdes cirka 40 meter under jord i Stockholm. En bergvägg gav vika och den kilometerlånga tunneln fylldes med vatten och sand. Ingenjören Kjell Nilsson och elektrikern Sören Jansson befann sig i tunneln under raset men räddade sig in där det uppstått en luftficka. De båda männen satt instängda i fyra och ett halvt dygn innan de kunde räddas.

Källor: Wikipedia och Expressen

Scroll to Top