- Ät i säsong. Råvaror som är i säsong är nästan alltid prisvärda. Bunkra på olika sätt. Är det extrapris på kålrot så gör mos till resten av året.
- Gör egna grönsaksblandningar till riktigt lågt kilopris. Ansa, skala och hacka grönsaker när de är i säsong. Förväll eller frys in som de är.
- Ät mer vegetariskt! Byt ut köttet ett par dagar i veckan. Mixade bönor och rivna rotfrukter kan med fördel ersätta köttfärs i olika rätter.
- Var grönsakssmart! Ta tillvara hela grönsaken. Släng inte blast och blad. Blomkålsblad kan strimlas och smörstekas eller stuvas! Ledsna färska örtkryddor – både blad och stjälk – kan mixas med lite olja och frysas in.
- Gör storkok på tomatsås som du låter puttra länge och väl. Kan användas till mycket gott – pasta, köttgrytor, fisk i ugn och kanske fredagspizzan. Gör egna röror som pesto och kryddsmör till en bråkdel av butikspriset.
- Rensa kyl och skafferi! Se det som en utmaning att laga mat på det som finns hemma. Släng inte maten i onödan. Våga lita på dina smaklökar istället för att slaviskt följa datummärkningen.
- Ugnsstek en hel kyckling. Dela i små bitar och frys in portionsvis. Sedan är lätt att tina och tillsätta i sallad, wok eller soppa. Du kan göra på samma vis med en rejäl bit fläskkarré eller annan stek.
- Se till att alltid ha ägg och mejerivaror hemma. Och naturligtvis smör och oliv- eller rapsolja. Om du inte äter mejerivaror finns det massvis av alternativ, som kokos- och havreprodukter.
- Ha bra konserver hemma. Framförallt tomater, som har högre näringsinnehåll som konserverade än färska. Bönor, linser och hela korn är väldigt användbart.
Spara smart på maten!
Skenar matkostnaderna iväg därhemma? Här får du nio tips på hur du kan äta smartare för att spara pengar!