Spara smart på maten!

Skenar matkostnaderna iväg därhemma? Här får du nio tips på hur du kan äta smartare för att spara pengar!

  • Ät i säsong. Råvaror som är i säsong är nästan alltid prisvärda. Bunkra på olika sätt. Är det extrapris på kålrot så gör mos till resten av året.
  • Gör egna grönsaksblandningar till riktigt lågt kilopris. Ansa, skala och hacka grönsaker när de är i säsong. Förväll eller frys in som de är.
  • Ät mer vegetariskt! Byt ut köttet ett par dagar i veckan. Mixade bönor och rivna rotfrukter kan med fördel ersätta köttfärs i olika rätter.
  • Var grönsakssmart! Ta tillvara hela grönsaken. Släng inte blast och blad. Blomkålsblad kan strimlas och smörstekas eller stuvas! Ledsna färska örtkryddor – både blad och stjälk – kan mixas med lite olja och frysas in.
  • Gör storkok på tomatsås som du låter puttra länge och väl. Kan användas till mycket gott – pasta, köttgrytor, fisk i ugn och kanske fredagspizzan. Gör egna röror som pesto och kryddsmör till en bråkdel av butikspriset.
  • Rensa kyl och skafferi! Se det som en utmaning att laga mat på det som finns hemma. Släng inte maten i onödan. Våga lita på dina smaklökar istället för att slaviskt följa datummärkningen.
  • Ugnsstek en hel kyckling. Dela i små bitar och frys in portionsvis. Sedan är lätt att tina och tillsätta i sallad, wok eller soppa. Du kan göra på samma vis med en rejäl bit fläskkarré eller annan stek.
  • Se till att alltid ha ägg och mejerivaror hemma. Och naturligtvis smör och oliv- eller rapsolja. Om du inte äter mejerivaror finns det massvis av alternativ, som kokos- och havreprodukter.
  • Ha bra konserver hemma. Framförallt tomater, som har högre näringsinnehåll som konserverade än färska. Bönor, linser och hela korn är väldigt användbart.
Scroll to Top