• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Terapeuten Kerstin Nyström: "Vi växer som människor när vi vågar"

  Terapeuten Kerstin Nyström: "Vi växer som människor när vi vågar"

  Samtalsterapeuten Kerstin Nyström vid Balsam konsult tycker att vi ska utmana våra rädslor och våga mer. När vi vågar gör det oss tryggare både i oss själva och i det vi gör. Det gör att vi lär oss mer och kan ta ut svängarna även på andra områden. Och då växer vi som människor.

   Anledningarna till att vi inte vågar göra det som vi inte gjort förut kan vara många – våra egna och andras värderingar, vad vi har fått höra från barndomen eller våra egna tankar om att vi inte kan eller klarar av visa saker.

  – Om du alltid fått höra att du är klumpig eller att dans inte är något för dig, då tror vi på det. Vi bär de gamla sanningarna med oss och det kan begränsa så att vi till och med struntar i att göra saker som vi egentligen längtar efter att göra, säger Kerstin Nyström.

  Det handlar mycket om trygghet. Att vi vill stanna där vi är trygga, där vi vet hur saker och ting fungerar och hur människor runt om kring oss reagerar på det vi gör. Därför stannar vi i vår trygghetszon och begränsar oss själva för att inte riskera något.

  – Vi är rädda för att misslyckas, vi är rädda att andra ska skratta åt oss och att vi inte duger. De där rädslorna håller oss kvar i det trygga, välkända, men det utvecklar oss inte, säger Kerstin.

  För att utveckla oss så måste vi våga. Vad vi ska våga är individuellt och olika svårt för olika människor. Men om vi vågar så är det bra för både vår egen självbild och för hur vi bemöter andra svårigheter.

  – Om vi vågar utmana oss själva på ett område så gör det att vi vågar på andra områden också. Vi utvidgar oss själva. Kan vi åka skateboard så kan vi också göra andra utmanande saker. Plötsligt blir det lättare att pröva ytterligare något nytt och då växer vi som människor.

  – Med bättre självförtroende och självkänsla kommer också frihet. En frihet att få bestämma över sig själv och inte behöva bära på de där gamla sanningarna och värderingarna längre, säger Kerstin.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!