Kerstin Nyströms fem tips för att våga!

Samtalsterapeuten Kerstin Nyström vid Balsam konsult tycker att vi ska utmana våra rädslor och våga mer. När vi vågar gör det oss tryggare både i...

Samtalsterapeuten Kerstin Nyström vid Balsam konsult tycker att vi ska utmana våra rädslor och våga mer. När vi vågar gör det oss tryggare både i oss själva och i det vi gör. Det gör att vi lär oss mer och kan ta ut svängarna även på andra områden. Och då växer vi som människor.

Kerstins fem tips för att våga!

1. Bli medveten

Det är viktigt att förstå varför du begränsar dig. Det kanske är gamla sanningar som du alltid fått höra eller nedärvda värderingar. Men kanske har de inte något med dig att göra? 

 

2. Ta fatt i din längtan

Vad är det du vill egentligen? Är det att rida eller är det att vara mer i skogen. Är det att dansa eller är det att vara i en gemenskap. Hitta ditt varför!

 

3. Erkänn rädslan

Tänk att du får vara rädd och att det kan genomföras ändå. Lita på att du numera är vuxen och kan besluta själv vad du vill göra, även om du är rädd.

 

4. Ett steg i taget

Du kanske inte ska börja med att satsa på att bli elitdansare. Du kan bestämma att det räcker med en kurs på lokala studieförbundet. Sätt din egen ribba och börja långsamt. Sedan kan du ta ut svängarna när du känner dig trygg. 

 

5. Ställ inga krav

Gör det för att det är roligt. För att du längtar och vill, inte för att prestera eller visa för någon annan att du är duktig.

 Anledningarna till att vi inte vågar göra det som vi inte gjort förut kan vara många – våra egna och andras värderingar, vad vi har fått höra från barndomen eller våra egna tankar om att vi inte kan eller klarar av visa saker.

– Om du alltid fått höra att du är klumpig eller att dans inte är något för dig, då tror vi på det. Vi bär de gamla sanningarna med oss och det kan begränsa så att vi till och med struntar i att göra saker som vi egentligen längtar efter att göra, säger Kerstin Nyström.

Det handlar mycket om trygghet. Att vi vill stanna där vi är trygga, där vi vet hur saker och ting fungerar och hur människor runt om kring oss reagerar på det vi gör. Därför stannar vi i vår trygghetszon och begränsar oss själva för att inte riskera något.

– Vi är rädda för att misslyckas, vi är rädda att andra ska skratta åt oss och att vi inte duger. De där rädslorna håller oss kvar i det trygga, välkända, men det utvecklar oss inte, säger Kerstin.

För att utveckla oss så måste vi våga. Vad vi ska våga är individuellt och olika svårt för olika människor. Men om vi vågar så är det bra för både vår egen självbild och för hur vi bemöter andra svårigheter.

– Om vi vågar utmana oss själva på ett område så gör det att vi vågar på andra områden också. Vi utvidgar oss själva. Kan vi åka skateboard så kan vi också göra andra utmanande saker. Plötsligt blir det lättare att pröva ytterligare något nytt och då växer vi som människor.

– Med bättre självförtroende och självkänsla kommer också frihet. En frihet att få bestämma över sig själv och inte behöva bära på de där gamla sanningarna och värderingarna längre, säger Kerstin.

Scroll to Top