Förkylning eller influensa? Så vet du!

Ett litet fånigt virus kan få den starkaste att känna sig ynklig och liten. Men hur vet man om man drabbats av förkylning eller influensa? Och när ska man egentligen gå till doktorn?

Förkylning

Vad händer i kroppen?
När man blir förkyld har man fått en virusinfektion med symptom i de övre luftvägarna, det vill säga näsan, bihålorna, öronen, munnen eller halsen.

Hur förebygger man?
För att slemhinnorna ska hålla sig friska och ­starka behöver vi C-vitamin. Det finns i frukt och grönsaker. Där finns också antioxidanter som är viktiga att få i sig, ­särskilt i förkylningstider. Under de mörka vintermånaderna­ ­behöver vi fylla på med D-vitamin också. Ät fet fisk, oljor och smör som innehåller D-vitamin.

Hur lindrar man?
Är du förkyld är det vila och vätska som gäller. Och kanske en alvedon eller ipren eller två. Enligt vissa studier kan zink förkorta förkylningar. Pressad saft från blomman röd solhatt har visat sig lindra och förkorta förkylningar, så testa tillskott med echinacea. Många tror också att tillskott med bipollen kan stärka immunförsvaret.

Influensa

Vad händer i kroppen?
Influensa är en virussjukdom som kännetecknas av hosta, muskel- och ledvärk, huvudvärk och feber mellan 38 och 40 grader. Sjukdomen varar normalt 3-5 dagar, men man kan vara trött i 2-3 veckor efteråt.

Hur förebygger man?
För att undvika att smittas av influensa kan man vaccinera sig eller skaffa en receptbelagd medicin som Tamiflu. Tamiflu skyddar förebyggande mot influensa samtidigt som den gör den mer kortvarig med mildare symptom och infektioner om man redan drabbats.

Hur lindrar man?
Drick så mycket som möjligt, eftersom du förlorar vätska vid feber. Ligg gärna till sängs och sov mycket. Undvik rökning och alkohol eftersom det förlänger sjukdomsförloppet. Febernedsättande och smärtstillande medicin kan lindra om det behövs. Stanna inomhus tills sjukdomen gått över. Uppsök läkare om symptomen inte försvinner på en vecka.

Scroll to Top