Ät immunförsvaret i toppform!

Det är faktiskt sant att man kan äta och dricka sig frisk, eller åtminstone hjälpa immunförsvaret att bli så starkt som möjligt med bra kost. Genom att välja rätt mat kan du få ett immunförsvar i toppform.

1 Ät långsamma, fiberrika kolhydrater, mycket frukt och grönt. Undvik processad mat, snabbmat, transfetter (finns till exempel i margarin och friterad mat) och socker. Viktigast är att kosten ska vara variationsrik för att garantera att man får i sig olika antioxidanter som verkar på olika sätt i kroppen.

2 Ät probiotika som innehåller flera olika bakteriestammar, till exempel laktobaciller och bifidobakterier. Fermenterade (mjölksyrade) grönsaker och mat som surkål, kimchi, oliver och yoghurt är fulla av probiotika.

3 Dra ner på mättat fett, det försvagar immunförsvaret. Ersätt en del av smör och margarin med oliv- eller rapsolja samt ät mer fisk som lax och sill som innehåller mycket omättat fett.

4 Krydda maten. Att krydda maten är också viktigt. Vitlök, ingefära, gurkmeja, cayennepeppar och chili är fem kryddor som är inflammationsdämpande.

5 Drick te. Grönt, vitt eller svart – all sorts te innehåller antioxidanter i form av polyfenoler och flavonoider. 
Antioxidanter förstör de fria radikalerna och boostar immunförsvaret. 

Scroll to Top