1 Ät långsamma, fiberrika kolhydrater, mycket frukt och grönt. Undvik processad mat, snabbmat, transfetter (finns till exempel i margarin och friterad mat) och socker. Viktigast är att kosten ska vara variationsrik för att garantera att man får i sig olika antioxidanter som verkar på olika sätt i kroppen.
2 Ät probiotika som innehåller flera olika bakteriestammar, till exempel laktobaciller och bifidobakterier. Fermenterade (mjölksyrade) grönsaker och mat som surkål, kimchi, oliver och yoghurt är fulla av probiotika.
3 Dra ner på mättat fett, det försvagar immunförsvaret. Ersätt en del av smör och margarin med oliv- eller rapsolja samt ät mer fisk som lax och sill som innehåller mycket omättat fett.
4 Krydda maten. Att krydda maten är också viktigt. Vitlök, ingefära, gurkmeja, cayennepeppar och chili är fem kryddor som är inflammationsdämpande.
5 Drick te. Grönt, vitt eller svart – all sorts te innehåller antioxidanter i form av polyfenoler och flavonoider.
Antioxidanter förstör de fria radikalerna och boostar immunförsvaret.