Sandra och Taleb har 10 barn: “Att föda barn är ju en helt fantastisk grej”

Redan som liten bestämde sig Sandra för att ha en stor familj. Och efter gymnasiet hade hon siktet inställt på att hitta en man som också ville ha många barn. Så mötte hon Taleb och drömmen slog in.

Sandra Johansson Bechlaoui växte upp som ensambarn. När jag träffar henne och hennes stora härliga familj i Bromma utanför Stockholm, berättar hon om för- och nackdelar med att vara så många.

Sandra Johansson Bechlaoui

Ålder: 39 år.
Familj: Maken Taleb, 53, ­Yasmin, 18, Sherin, 18, Noah, 16, Nevinne, 14, Adam, 11, ­Haninne, 10, Gabriel, 8, Zakarias, 6, Benjamin, 4, och Aida, 1 år.
Bor: Bromma.

– Jag visste ju inte om något annat och tyckte nog att det var både bra och dåligt att inte ha syskon. Men jag hade en väldigt nära relation till mina kusiner vilket gjorde att jag ofta hade andra barn att hänga med. Men visst kunde jag känna mig ensam, säger Sandra.

Vi ska försöka få till en fotografering med alla tolv och för att samla familjen vid klätterställningen där de ska plåtas gör Sandra en hög, rapp busvissling. Med ens samlas alla i en klunga och lyssnar lydigt på sin mammas direktiv.

Sandras föräldrar skilde sig när hon var liten och hon bodde främst hos sin mamma. Varannan helg var hon hos sin pappa. Men Sandras mamma dog när Sandra var 11 år och då blev plötsligt ensamheten mer påtaglig än någonsin.

– Det var inte så att jag gick runt och jämförde mig med andra kompisar och deras familjer, men jag visste att jag själv skulle ha en stor familj när jag blev stor. Att bli mamma till många barn var en stor dröm jag bar på. Jag ville stadga mig tidigt och sökte efter tryggheten som finns i en ­familj, berättar Sandra.

För Sandra fanns det inget behov av att “leka av sig”. Hennes intentioner var alltid seriösa och efter gymnasiet var siktet inställt på att bilda familj.

Sandra träffade sin man Taleb i Söderhamn där han hade öppnat en restaurang tillsammans med sin bror.

Sandras morbror jobbade med diverse snickeriarbeten på restaurangen och det var genom honom som Sandra och Taleb lärde känna varandra.

– Vi liksom klickade på ett annat plan än jag gjort med någon annan och vi kunde sitta och prata i timmar. Han hade samma visioner som jag om att familj och trygghet är det som är viktigt.

Taleb är uppvuxen med nio syskon. Han hade en fin och trygg uppväxt och alla syskon har en bra relation, de står varandra nära även som vuxna.

– En stor familj var en dröm även för Taleb. Även om varken han eller jag kanske tänkt att det skulle bli så många som tio stycken, menar Sandra.

Sandra och Taleb har 10 barn:
Sandra drömde om att bli mamma till många barn redan som liten.

Är aldrig ensam

När Sandra var 21 år kom tvillingarna Yasmin och Sherin. De föddes en månad för tidigt och vägde knappt två kilo var när de kom ut. Två år senare föddes Noah och efter Noah föddes Nevinne. Tre år efter Nevinne kom Adam. Två år efter Adam föddes Haninne och sedan, efter ytterligare ett år kom Gabriel till världen. Två år senare föddes Benjamin. Sist ut i skaran är lilla Aida som föddes år 2019, två år efter Benjamin.

Sandra beskriver att rollen som mamma har förändrats för varje barn, men framför allt är det stor skillnad mellan hur hon var som mamma till tvillingarna som kom först och till Aida som kom 17 år senare.

– För varje barn har jag blivit mycket tryggare i mig själv. Under de första barnens första år hade jag ganska höga krav på mig själv och ville vara en perfekt förälder. Nu känner jag mig lugnare och tryggare. Jag blir inte lika lätt orolig som innan. Jag har helt enkelt varit tvungen att sänka kraven på mig själv som mamma för att få allt att fungera utan att bli stressad, förklarar Sandra.

Att ha många barn ser Sandra främst som positivt.

– Fördelarna är att de alltid kommer att ha varandra. Och att se kärleken mellan dem. Det är otroligt fint att se dem samarbeta och när alla hjälps åt blir det ofta väldigt effektivt. Dessutom är det härligt att det alltid är någon hemma. Man är aldrig ensam.

Det är svårare för Sandra att komma på nackdelar. Det hon kan komma på just nu är, om man som dem har fått barn i två kullar, att man lätt kan glömma bort de stora barnen.

– Har man både tonåringar och småbarn är det viktigt att inte glömma de äldre. Bara för att de är stora och självgående får man inte ta dem för givna. De behöver lika mycket uppmärksamhet som de yngre, men det kan vara en utmaning ibland att balansera detta, konstaterar Sandra. Dessutom kan det vara knöligt att boka resor när man är så många i en familj som de. För ofta får man endast boka åt tio personer åt gången.

Sandra och Taleb har 10 barn:
Fem flickor och fem pojkar. Nu blir det inte fler barn. Det är Taleb och Sandra överens om.

Många reagerar starkt

Omgivningen får ofta en chock när de hör hur många barn Sandra och Taleb har. Folk undrar hur det är att ha en så stor barnaskara och många frågar hur de hinner med vardagen. Men eftersom de flesta reagerar så starkt försöker Sandra undvika ämnet.

– Man har flera gånger frågat oss om vi vill vara med i program som Familjen annorlunda, men det är inget för oss. Jag orkar inte med allas reaktioner och gillar inte uppmärksamhet. För oss är detta inget konstigt alls, det är normalt. Det är inte ovanligt att folk utgår från att vi är en ­bonusfamilj. Det verkar vara svårt för vissa att förstå att jag skaffat tio barn med samma man, säger Sandra och skrattar.

Hon betonar dock att de flesta är positiva och tycker att hon och Taleb gör ett bra jobb som föräldrar.
Spontant kan man ju undra hur en mamma med tio barn har koll på olika hålltider i vardagen, men Sandra säger att det mesta har hon i huvudet och eftersom de flesta barnen har fasta tider för sina olika aktiviteter rullar det på ganska bra.

– Barnen är också väldigt duktiga på att själva hålla reda på sina tider, förklarar hon.

Största utgiften med så många barn är förvånande nog inte maten.

– Jag lagar ofta mat från grunden och när barnen har somnat brukar jag passa på att göra storkok och förbereda maten för nästkommande dag.

Kläder ärver de från varandra och Sandra handlar mycket på rea. Familjen bor i en lägenhet med fyra rum.

– Med bra planering funkar det att bo så här. Tjejerna delar på två rum och killarna på ett. De minsta barnen har lekrum i vardagsrummet och sover med oss, säger Sandra.

Sandra och Taleb jobbar på samma skola, hon som praktiksamordnare och han som lärare, vilket underlättar logistiken kring lämning och hämtning på förskolan för de små. Överlag menar Sandra att deras vardag nog inte rullar på sämre än för en mindre familj.

Sandra får sällan tid bara för sig själv men menar att hon inte har något större behov av det. Dessutom är det inte särskilt lätt att ha barnvakt till tio barn.

– Taleb och jag har sällan tid att umgås på tu man hand, men när barnen somnat eller vi är ensamma så brukar vi kolla en serie eller film ihop.

Rent fysiskt, efter 18 år av amning och förlossningar, kan man undra hur kroppen mår. Sandra menar att kvinnokroppen är fantastisk och att hon har mått väldigt bra trots alla graviditeter.

– Jag har klarat mig från komplikationer tack och lov. Att föda barn är ju en helt fantastisk grej när allt går som det ska. Att få upp det där lilla knytet på bröstet efter smärtfullt kämpade är magiskt.

Kan det bli ännu fler barn, tro?
– Nej, nu har vi fem tjejer och fem killar. Nu har vi sagt stopp.

Hur kompletterar ni varandra i föräldraskapet?
– Taleb är den som är lugn medan jag är den som ofta oroar mig. Samtidigt så är han lite strängare än vad jag är men vi kompletterar varandra väl. Vi är varandras motpoler.

Är det något speciellt som ni fått göra avkall på?
– Ja vi kan ju inte resa lika mycket. Det är oftast väldigt dyrt med besök på djurparken eller andra anläggningar när man är så många.

Vad betyder din familj för dig?
– Min familj betyder allt för mig och jag är ödmjukt tacksam för den.

Scroll to Top