Kom-ihåg-listan för höstträdgården!

På hösten infinner sig ett lugn i trädgården. Växtligheten avtar, skiftar färg och börjar förbereda sig för att gå i vila. Än finns det viss blomning kvar men det som lyser klarast nu är kanske ändå löven. Se till att du har buskar och träd med vacker höstfärg, på så sätt förlänger du trädgårdssäsongen. Vid…

• Plantera nytt!
Det är fuktigt i jorden och växterna hinner etablera sig innan vintern. Man slipper vattna så mycket och växterna sätter igång att växa snabbare på våren. Det går att plantera ända fram till dess att jorden fryser. Träd, buskar och rosor planteras med fördel även i oktober i stora delar av landet.

• Dela vårblommande perenner.
På så sätt får du fler plantor av samma sort samtidigt som moderplantan föryngras. En del perenner, som daggkåpa och vissa nävor, har en tendens att breda ut sig alldeles för mycket.

• Skörda det som finns kvar i grönsakslandet.
Lök, kålrötter, palsternackor och rödbetor tas upp ur jorden. Grönsaker som tål frost, som grönkål, kan få stå kvar. Prova gärna att sätta vitlök, det gör man på hösten.

• Fyll komposten!
Huruvida man ska klippa ner perenner på hösten eller våren råder det delade meningar om. En del experter hävdar att växterna klarar sig bättre om de får stå kvar. Det gäller ju till exempel prydnadsgräs som annars kan skadas av vatten som fryser.

• Kratta löv!
Samla i högar och strö ut över rabatter eller kratta in under träd och buskar. Löven blir ett fint skydd under vintern och till våren bryts de ner till mull. Täck även trädgårdskomposten med ett lager löv.

• Pynta!
Gör lite extra fint vid entrén. En krans på dörren eller några köldtåliga perenner i krukor och korgar. Det finns många fina växter som tål lite kyla. Sedan är det härligt med kvistar med nypon, för att inte tala om pumpor! Och kransar av höstlöv i olika färger är underbara.

• Njut av höstblomningen!
Det går att ha fina rabatter ända in i oktober, med perenner som astrar, höstanemon, rudbeckior och kärleksört. Det finns även rosor som blommar länge, som ‘Louise Odier’ och ‘Mme Boll’. Sommarblommor, som rosenskära, kan också hjälpa till.

• Glöm inte prydnadsgräsen!
De har sin höjdpunkt nu. Stora och ståtliga rasslar de i vinden. Många gräs har fina vippor som blir vackra tillsammans med höstens perenner i buketter. Elefantgräs, Miscathus ‘Giganteus’ , är en riktig höjdare.

• Plantera för färg!
Välj växter som får vacker höstfärg, det blir som en extra blomning. Plantera träd och buskar som har flera höjdpunkter under säsongen, både vår, sommar och höst. Bra exempel är prydnadsaplar, katsura, häggmispel, ullungrönn, pärlrönn, björkspirea och lönnar som får fin höstfärg.

Scroll to Top