Många efterlyste rågkakorna med en historia

På Per Pennas sidor i Hemmets Journal nummer 33 skrev en läsare, Solveig Ask, en trevlig berättelse om hur hembakade rågkakor har en lång och...

På Per Pennas sidor i Hemmets Journal nummer 33 skrev en läsare, Solveig Ask, en trevlig berättelse om hur hembakade rågkakor har en lång och alldeles speciell historia i hennes släkt. Hur hennes mans farmor bakade rågkakor redan på 1800-talet och hur hon själv bakat efter ett recept som fanns i bakpulvermärket Rumfords bakbok som kom 1945. Då var kriget slut och man behövde inte längre handla till exempel  socker och mjöl på ransoneringskort.

Det här var en insändare som väckte intresse!

-De kakorna vill vi också baka, tycks våra läsare ha tänkt för många, många hörde av sig och ville ha receptet.

Det fanns inte med i tidningen, men Solveig hade faktiskt skickat med det. Här kommer det!

Recept på rågkakor från Rumfords bakbok 1945

Du behöver:

200 g smör
100 g strösocker
150 g rågsikt
100 g vetemjöl
1 tsk bakpulver

 

1. Rör det rumsvarma smöret med sockret till det blir poröst.

2. Blanda mjölet med bakpulvret och arbeta in i smör & socker-blandningen.

3. Låt degen stå, helst till följande dag.

4. Kavla ut degen. Nagga den.

5. Tag ut runda kakor med måt. Gör ett litet hål vid ena sidan (går bra med en fingerborg).

6. Grädda i inte alltför stark ugnsvärme, ca. 225 grader.

Scroll to Top