• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Brita och Agne firar 70-årig bröllopsdag!

  Gammal kärlek rostar aldrig. Fråga bara Brita och Agne i Lunnarp i Skåne. De är fortfarande lika kära i varandra som när de träffades strax efter andra världskriget. I år har de varit gifta med varandra i imponerande 70 år och firar därmed järnbröllop.

  Brita och Agne firar 70-årig bröllopsdag!

  Brita Malmström, 89, skrattar gott när vi pratar med henne och maken Agne, 91, om varför 70 års äktenskap kallas för just järnbröllop. Egentligen borde det väl vara en ädlare metall när såväl guld- som silverbröllop firas betydligt tidigare.


  – Men det kanske anspelar på att vi är lite rostiga, säger hon glatt. Eller att det är så gammalt så att det är rena järnåldern.

  Agne håller med borta från soffan där han slagit sig ner. Här i huset strax öster om Tomelilla har det strävsamma paret bott sedan 1954 och här har de uppfostrat sina tre barn och sett dem växa upp och flytta hemifrån.

  – Men det har gått fort, säger han. Det känns inte alls som särskilt lång tid. För oss är det inte så märkvärdigt med järnbröllopet.

  Brita och Agne har älskat varandra sedan de träffades på dansbanorna i hemtrakten i mitten av 1940-talet. Båda minns den tiden med glädje när de cyklade till dansen och träffades vid vägskälen mellan byarna.

  – Jag och Agne bodde bara någon kilometer från varandra och det är mycket troligt att vi förr eller senare ändå hade träffats, berättar Brita som trots att hon då bara var i 15-årsåldern redan jobbade som sömmerska. Den ett och halvt år äldre Agne var vid den tiden en van smed.

  Även om de minns tiden kommer de inte längre ihåg exakt var och när de blev ett par. Agne minns däremot orsaken mycket tydligt.

  – Brita gav mig en puss och då föll jag för henne direkt, säger han och skrockar muntert.
  Men det måste ha varit på sommaren eftersom vi träffades på en utedansbana. Det var troligen i Norratorp där eleverna på Bollerups lantbruksskola arrangerade dansen.

  Brita berättar att hon föll för Agnes charm och för hans bruna ögon. Sedan den dagen har de varit oskiljaktiga.

  – Vi gifte oss den 30 maj 1948 i prästgården, berättar Brita med ett leende. Det brådskade eftersom Agne skulle rycka in i det militära och jag var höggravid. Men trots det har det ju gått bra eftersom vi har hållit ihop vårt äktenskap så länge.

  Första tiden bodde hon som nygift och nybliven mamma hos sin mormor och morfar medan Agne exercerade. När han muckade kunde de flytta ihop och så småningom hamnade de i huset i Lunnarp där de bott i 64 år.

  – Vi älskar vårt hus och vill aldrig flytta härifrån, säger Brita. Efter påtryckningar från barnen har vi gått med på att flytta ner sovrummet till bottenvåningen eftersom de inte ville att vi skulle gå i den smala trappan och det fungerar jättebra.

  Orsaken till flytten en trappa ner var att Agne haft några svimningsanfall, men frånsett det mår de båda bra i dag.

  – Men vi har haft vår beskärda del av hjärtinfarkter. Jag har haft en och Agne två.

  Varken Brita eller Agne har träffat några som varit gifta like länge som de har varit och de har svårt att tro att någon som gifter sig i dag kommer att lyckas hålla ihop ett äktenskap i 70 år.

  – Unga människor har inget tålamod och de ger sig inte tid till att försöka komma överens och hitta kompromisser. Om den ena partnern envisas och ska hålla fast vid sin åsikt till varje pris fungerar det aldrig, säger Brita.

  På frågan om de har någon hemligt knep om hur man håller ihop ett äktenskap skakar de bara på huvudet och ler.
  – Det är inget jag kan svara på, säger Agne. Men efter 70 år känner vi varandra så väl som två människor kan göra. Jag vet exakt vad Brita tänker och känner och hon vet lika mycket om mig.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!