Brännvalls konditori är en tidsmaskin till 50-talet!

I över 15 år låg konditoriet Brännvalls i dvala. När Katarina Samuelsson klev in i det gula gamla huset fick hon sitt livs överraskning: allting såg ut precis som hon mindes det från förr. Huset med tillhörande kafé var till salu och hon gjorde slag i saken att starta något eget. Idag driver hon sitt drömkafé – till många Överkalixbors stora lycka.

Brännvalls café öppnade år 1900 i Överkalix, 10 mil på vägen från Luleå till Kiruna. Det var i många år den naturliga samlingspunkten i orten men stängde för gott, trodde man, 1989. Fönstren bommades igen och den gula färgen började snart flagna på det gamla trähuset. Det var bara de stora skyltarna på ytterväggen som avslöjade att det en gång varit ett konditori här. 

Katarina Samuelsson

Ålder: 59 år.
Familj: Sambo Tord Karlsson, 58, döttrarna Emma, 28 och Elin, 25. Två pudlar och en finsk spets.
Bor: På en gård utanför Överkalix.
Gör: Driver Brännvalls café.

Många år in i den törnrosaliknande slummern såg en dag Katarina Samuelsson en annons i tidningen. Det gamla huset var till salu.

– Jag hade funderat ett tag på att öppna något eget, berättar Katarina som hade jobbat i elva år med att laga mat till barnen på en friskola i Överkalix.

När hon klev in i byggnaden blev hon väldigt förvånad. Som liten fikade hon ibland med sin mor på Brännvalls på helgerna och hon hade en tydlig minnesbild av det gamla konditoriet. Tiden hade stått stilla inne i kaféet som renoverades på 50-talet i tidstypisk stil. Allt stod kvar på sina platser: möblerna, det gamla porslinet, brödpåsar, glasdisken och de fina lamporna hängde kvar i taket.

– Det var helt magiskt. Det var som att bli förflyttad i tiden.

Katarina köpte huset och började förbereda för nyöppning. Köket behövde renoveras för att godkännas enligt alla krav och det lilla kaférummet behövde också en uppfräschning.

– Det satt nio lager tapeter direkt på timmerväggarna, berättar Katarina.

Katarinas sambo Tord är målare och tapetserade och målade om hela huset utvändigt med gul linoljefärg.

– Det enda som inte fanns kvar var jukeboxen, säger hon. Det var det många som såg när jag öppnade sommaren 2006. Jag tänkte att jag skulle skaffa en ny jukebox för att göra det komplett, men det visade sig att de kostar en förmögenhet nuförtiden. Men jag letar fortfarande efter en emellanåt.

Brännvalls konditori är en tidsmaskin till 50-talet!

Nygamla stammisar

Kön ringlade sig lång längs kyrkmuren på öppningsdagen. Många av besökarna denna dag hade varit åtskilliga gånger på kaféet förr i tiden och nyfikenheten var stor. Ingen kunde ju tro att allt skulle se ut precis som förr och att kaffet skulle drickas ur samma koppar som man gjort i decennier.

– I början använde jag dessa fina gamla koppar och kannor med Brännvalls café tryckt på. Men när kopparna blev allt färre fick jag byta ut dem. Det hade blivit samlarobjekt av porslinet.

Kaféet är välbesökt sedan Katarina öppnade och det är många som kommer för att äta hembakat och träffa vänner på Brännvalls.

– Jag trodde att det var nyhetens behag att det kom så många gäster i början, men det är en jämn ström, även på vintern. Många är stamgäster och när det gått en tid utan att någon av stammisarna dykt upp börjar man undra om det hänt något.

Brännvalls café är med i flera guideböcker och på sajten Tripadvisor som lockar många resenärer att svänga förbi och njuta av en god fika i de genuina lokalerna.

Katarina har alltid varit intresserad av bakning och matlagning, och i konditoriet bakar de allt själva: tårtor, bakelser, kakor och bröd. Men den hungrige kan även få lunch. Förutom kaféverksamheten står det även mycket catering på schemat till personalfester, bröllop och begravningar. Det är både i sorg och i lycka som Brännvalls café är en del av Överkalixbornas liv.

På ovanvåningen bodde det gamla kaféägarparet kvar i flera år efter att Katarina köpt huset och hon fick höra många historier om det gamla kaféet.

– Jag borde ha skrivit ner allt, säger hon. För nu finns de inte kvar längre.

Den förre ägaren Magnus Brännvall var son till grundarna av kaféet och hade växt upp i huset. Han hade många historier att berätta för Katarina, bland annat om krigsåren då de fick köra ut brödet som de bakat till de utposterade militärerna i området. Krigsåren var en storhetstid för konditoriet. Det bodde tre gånger så mycket människor i byn och i huset har det funnits både bank- och postkontor. 

Byns samlingspunkt

Nu har återigen Brännvalls blivit samlingspunkten i byn året om och på sommaren är det även här kulturutbudet står att finna. Ett flertal sommarkvällar förvandlas kaféets trädgård till en musikscen där artister uppträder.

Men den stora tilldragelsen i byn är Sommarmarknaden som lockar 40 000 personer.

– Det är årets urladdning med tacobuffé och våffelservering i trädgården, säger Katarinas syster Annica som jobbar i kaféet sedan några år tillbaka.

Katarina har tre anställda under vinterhalvåret och några extra på sommaren under den värsta ruschen. De hjälps åt att baka, laga mat och servera. Men det är oftast Katarina som står bakom disken och tar emot beställningar och småpratar med gästerna.

Förutom glädjen i att laga mat och baka är anledningen till att hon trivs så bra i sitt kafé den sociala kontakten med gästerna. Det är samtal hela dagarna om både smått och stort, och hon får även fungera som samtalspartner för en del som har bekymmer.

– Det finns ju de som inte har någon annan att prata med, säger hon. Att driva ett kafé är mer än att bara baka och laga mat. Den ena dagen är inte den andra lik.

Nu har Katarina blivit 59 år och ska fylla 60 i vinter.

– Jag hade gärna varit lite yngre, säger hon. Mina två döttrar vill inte ta över även om min ena dotter nu jobbar på kaféet. Jag försöker ägna lite mer tid åt att njuta av livet nu.

Scroll to Top