• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Seriemördaren från Baton Rouge

  Mordet på Pam Kinamore kunde kopplas ihop med två andra mord. En seriemördare gick lös. Pressen döpte honom snart till "The Baton Rouge Killer" och kvinnorna var skräckslagna.

  Seriemördaren från Baton Rouge

  Pam Kinamore försvann spårlöst från sitt hem i Denham Springs, Louisiana, fredagen den 12 juli 2002. Den 44-åriga tvåbarnsmamman hade stängt sin antikvitetsaffär vid 16-tiden och kört direkt hem. Men när hennes man och barn kom hem två timmar senare, var hon inte i bostaden. Hennes bil stod parkerad på uppfarten och husets ytterdörr var olåst. Men Pam fanns ingenstans.

  När hon inte kom hem samma kväll och inte heller öppnade sin affär nästa dag, växte familjens oro för att det hade hänt henne något. Efter tre dagar utfäste familjen en belöning på 75 000 dollar för upplysningar som kunde leda till att Pam hittades. Men hoppet om att hon fortfarande var i livet släcktes den 16 juli, när några arbetare på Whiskey Bay bron, som förbinder städerna Baton Rouge och Lafayette, fick syn på något som påminde om en naken kropp som låg nere vid vattnet i bukten.

  Det var Pam Kinamore. Hon hade blivit våldtagen och mördad. En guldring, som hon alltid hade på en av sina tår, hade stulits.

  När nyheten om mordet publicerades i tidningarna, anmälde sig en kvinna hos polisen och berättade att hon natten mellan den 12 och 13 juli sett en Chevrolet pickup, i vilken en kvinna, som motsvarade Pam Kinamores signalement, satt i en egendomlig ställning på passagerarplats. Som om hon sov – eller var död. Hon förlorade lastbilen ur sikte när den tog av från huvudvägen.

  Tre dagar efter Pam Kinamores försvinnande blev en 28-årig kvinna från Baton Rouge överfallen av en storvuxen man. Han hade tvingat in henne i en vit Chevrolet pickup och kört ut i skogen och våldtagit henne.
  Efteråt hade han försökt strypa henne men hon hade gjort våldsamt motstånd och lyckats fly.

  Mordet på Pam Kinamore hade många likheter med två andra mord begångna under det senaste året, och polisen fruktade att man hade att göra med en seriemördare.

  Den 23 september 2001 hittades den 41-åriga sjuksköterskan Gina Wilson Green våldtagen och mördad i sin lägenhet på Stanford Avenue i Baton Rouge. Mördaren hade tagit hennes ring, en halskedja och hennes plånbok.

  Den 31 maj 2002 hittades den 22-åriga läkarstuderande Charlotte Murray Pace våldtagen och mördad i ett kedjehus i Baton Rouge, som hon delade med en annan student. Mördaren hade försökt strypa henne, men hon hade gjort så våldsamt motstånd, att han istället hade dödat henne med kniv. Han hade tagit hennes ring och hennes plånbok. Utanför huset hade han lämnat efter sig tydliga skoavtryck.

  Avslöjad av dna

  Efter mordet på Pam Kinamore lät polisen utföra jämförande dna-tester av sperma, som hittats i förbindelse med alla tre morden. Och resultatet var otvetydigt. De tre kvinnorna hade mördats av samme man.

  Pressen döpte honom till "The Baton Rouge Killer" och polisen upprätta ett särskilt team, som uteslutande skulle koncentrera sig på att ta fast seriemördaren. Men än så länge hade man bara avtrycket av en mycket speciell sportsko samt vittnesmål om den vita Chevrolet pickupen.

  Skriverierna och polisens intensiva jakt fick inte Baton Rouge-mördaren att upphöra med sina illdåd. Den 21 november 2002 försvann den 23-åriga marinkårssoldaten Trineisha Dene Colomb. Hennes bil hittades övergiven med motorn igång. Mycket tydde på att hon tvingats ut ur bilen och förts bort.

  Tre dagar senare hittades hennes kropp av en jägare i en skog 50 kilometer från den plats, där hennes bil hade övergetts. Hon hade blivit våldtagen och misshandlad till döds, och ett dna-test fastslog att det var seriemördaren som varit i farten igen. Förutom dna hittade man också samma skoavtryck som vid mordet på Charlotte Pace. Det var en Adidas basketsko modell 2002.

  Den 3 mars 2003 försvann den 26-åriga läkarstuderande Carrie Lynn Yoder från sitt hem på Dodson Avenue i Baton Rouge. Tio dagar senare hittades hennes lik nära Whiskey Bay Bridge, mindre än tio meter från den plats där liket av Pam Kinamore hade legat. Ett dna-test bekräftade att hon var seriemördarens femte kända offer.

  Polisen i Baton Rouge hade systematiskt gått igenom arkiven och sökt upp alla män, som tidigare gripits med anledning av sexualbrott och beordrat dem att lämna blod till dna-tester. Man hade arbetat sig ned ett stycke bland möjliga misstänkta, när man i början av maj ringde på hos den 34-årige lastbilschauffören och tvåbarnspappan Derrick Todd Lee, som hade flera domar för våldsamma överfall.

  Motvilligt gick Lee med på att lämna blod till ett dna-test och poliserna kunde omedelbart konstatera att han passade in på signalementet och att han hade ägt en vit Chevrolet pickup, som han hade sålt ett halvår tidigare. Därför skyndade man på dna-testet.

  När resultatet kom fanns det inte längre några tvivel. Derrick Todd Lee var The Baton Rouge Killer. Men när man skulle gripa honom den 26 maj 2003 var han försvunnen. Redan dagen efter det att han lämnat blod till dna-testet, hade hans hustru Jacqueline hämtat deras dotter och son i skolan och anmält att de ville sluta. Hon förklarade att familjen skulle flytta till Los Angeles.

  Bara några timmar senare lämnade familjen i all hast sitt hus i förstaden St Francisville utan att lämna det till försäljning. Det rådde inget tvivel om att det handlade om en flykt i panik. Och ett försök att spåra familjen i Los Angeles gav inget resultat.

  Polisen hade varnats

  Med hjälp av FBI lyckades man spåra familjen till Chicago. Här hittade man Jacqueline och barnen och fick veta att Derrick Todd hade kört vidare. Redan dagen därpå spårade FBI honom till ett hotell i Atlanta, där han blev greps och flögs tillbaka till Louisiana.

  Vid den här tiden rådde det vild uppståndelse i Baton Rouge. Den lokala tidningen hade uppdagat att polisen i staden Zachary redan 2002 hade varnat sina kollegor i Baton Rouge för Derrick Todd Lee, som var misstänkt för morden på 41-åriga Connie Warner 1992 och 20-åriga Randi Mebruer 1998, i Zachary. Men varningen hade sopats undan.

  Minst två kvinnors liv hade kunnat räddas om polisen i Baton Rouge hade tagit tag i fallet i tid. Det var en skandal som så när överskuggade glädjen över att seriemördaren äntligen hade tagits till fånga.

  Under husrannsakan av villan i St Francisville och uppgrävningen av den tillhörande trädgården hittade polisen smycken som tillhört de mördade kvinnorna. Man lyckades också hitta den vita pickup, som Lee hade sålt till en tidigare älskarinnas far.

  Det visade sig att dna-testet tillfogade ännu ett mord till listan, nämligen mordet på den 52-åriga prostituerade Lillian Robinson, vars lik hittades den 10 februari 2002. Så när åklagarmyndigheten lade fram sitt fall inför rätten den 14 januari 2004, kunde man med säkerhet knyta Derrick Todd till sex mord. Därutöver menar man att han begått ytterligare tre mord.

  I maj 2004 blev Derrick Todd Lee befunnen skyldig och dömd till döden. Han väntade fortfarande på att avrättas när han den 16 mars 2016 dog av en hjärtattack i Louisianas delstatsfängelse i staden Angola.

  Familjen till några av Derrick Todds offer vid en presskonferens efter domen.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!