Ökat teknikintresse bland seniorer

Äldre har en alltmer positiv syn på digitalisering och många är nyfikna på den nya tekniken. Trots det är det inte så många som själv använder sig av tekniska lösningar.

Det visar en undersökning som gjorts av Doro, ett företag som utvecklar tekniska lösningar för äldre. 

Två tredjedelar av de som deltog i undersökningen uppgav att de har ett intresse för teknik. En stor andel använder sociala medier och olika chattappar som exempelvis Whatsapp för att hålla kontakten med familj och vänner. Trots att SMS och videosamtal har blivit vanligare bland äldre är traditionella telefonsamtal fortfarande det vanligaste sättet att hålla kontakt. 

Rapporten visar att nyfikenheten och viljan att använda tekniska och digitala hjälpmedel finns hos många äldre, men att informationen om vilka hjälpmedel som finns att tillgå inte alltid når fram. Detta medför att man inte använder de lösningar som finns. 

I undersökningen har 5000 europeriska seniorer deltagit, varav 1000 kommer från Sverige.

När det gäller exempelvis digitaliseringen av vården så är de svenska pensionärerna generellt mer positivt inställda än ute i Europa. 42 procent av de europeiska seniorerna tycker att det är positivt och 49 procent av de svenska. 

 

Scroll to Top