TV-aktuella Rickard Olsson: “Jag kan tänka mig att bli pappa igen”

I höst gör programledaren Rickard Olsson comeback i Bingolotto. Tur i kärlek har han sedan tidigare. Det har gått tio år sedan han träffade sambon Therese Broberg, och även om han fyllt 50 kan Rickard tänka sig att bli pappa igen.

Efter totalt tio år och 1 687 avsnitt slutade Rickard Olsson som programledare för frågesportprogrammet Vem vet mest i våras. Detta efter att SVT beslutat sig för att minska antalet program, och bara sända en dag i veckan i stället för fem som tidigare, från augusti och framåt.

Rickard Olsson

Född: I Gävle 7 februari 1967.
Familj: Sambon Therese, 33 år och dottern Asta, 15 år.
Bor: I ett hus i Saltsjö-Boo i Nacka, Stockholm.
Intressen: Åka vattenskoter och båt, paddla kajak, resa, lyssna på musik, läsa tidskrifter och böcker.
Aktuell: Gör comeback som programledare för ”Bingolotto” på TV4 vars nya säsong drar igång 26 augusti.

– Vem vet mest är ett vanebildande program – som en lunchrestaurang dit du går varje vardag – inte en gourmetkrog, för ett besök på helgen. Samtidigt som de flesta andra program i broadcast tappar tittare låg vi stadigt på 500 000 per gång. Därför är beslutet taskigt för alla de som älskar programmet, säger Rickard, som för att visa sitt missnöje över situationen lade ut en bild på en gravsten med orden: “Det här var egentligen mot min vilja” på Instagram.

– Jag hittade gravstenen i en antikhandel i Stockholm, den kostade 9 000 kronor. Budskapet var roligt så jag fotade av den, och så kom jag på att innebörden av texten passade det jag kände just då. Det kändes lite sorgligt för det var en kul tid. Det är faktiskt bara Magnus Härenstam som gjort fler avsnitt av ett visst program i Sverige, han gjorde över 2 000 av Jeopardy.

Strax efteråt blev det klart att Rickard Olsson återvänder till TV4 för att göra comeback som programledare för Bingolotto – ett program som han ledde mellan 2005 och 2008.

– Det känns fantastiskt roligt att vara tillbaka och få göra en insats för svenskt föreningsliv igen. Varje program av Bingolotto är ju faktiskt som en mindre stödgala för föreningslivet – som jag varit något av en ambassadör för.

Roliga minnen

Minnena från de fyra år Rickard tidigare ledde programmet är förstås många.

– Det går inte att komma ifrån vilken häftig känsla det är att krama om någon som just blivit miljonär och har svårt att fatta vad som egentligen har hänt. Det mesta jag har varit med och delat ut är tre miljoner kronor och det är helt otroligt att plötsligt bara vinna så mycket.

Han fortsätter:

– Sedan finns det ju många roliga klipp som ligger ute på Youtube – som när jag ringer upp Kerstin Flink från Sävsjö och ska berätta att hon vunnit en låda. Hon trodde inte på att det var jag och lade till och med på luren (skratt).

Bingolottos lotteri instiftades och grundades 1987. Två år senare visades programmet först i en egen tv-kanal i Göteborgsområdet. Den 10 oktober 1991 var det premiär i TV4, med Leif “Loket” Olsson som programledare.

– Det finns mycket glädje i programmet och som programledare är man ju som en enda stor jultomte för svenska folket. Att tittarsiffrorna gått ned ganska mycket sedan 90-talet beror ju på ett mycket större utbud i övrigt och ökad konkurrens. Men programmet lockar ändå runt 400 000 tittare varje vecka och jag hoppas kunna vara med och bidra till en ökning.

TV-aktuella Rickard Olsson:
Foto: IBL/Kamerareportage/Bror Augustsson

Vill ha roligt

I fjol fyllde Rickard 50 år – utan att drabbas av någon personlig kris.

– Nej, jag har alltid siktat högre, snabbare och längre i livet innan – men kände mer att ett lugn infann sig och att jag i stället ska förvalta det jag åstadkommit. Däremot drabbades jag av en form av arbetskris då jag blev av med mitt eget program Sommarkväll och uppdraget som åkande reporter i Vasaloppet, av genuspolitiska skäl, samma år som jag fick lämna Vem vet mest. Det blev för mycket på en gång, innan det blev klart med Bingolotto.

Men det faktum att dottern Asta nu hunnit fylla 15 år har bidragit till att Rickard funderat en del över hur gammal han själv egentligen är och vart alla åren egentligen tagit vägen.

– Jag hade sedan länge börjat ställa in mig på och kom väl förberedd till 50-årsdagen. Annat var det med en granne, när han fyllde 50 för tio år sedan, som blev helt knäckt (skratt).

I grunden är Rickard ingen person som gillar att slå sig till ro och “bara vara”, som det så fint heter.

– Nej, jag hatar det uttrycket. Vad då “bara vara”, det är ju ett dött tillstånd? Man kan säga att jag har en krass och cynisk världsbild. Livet är ju ganska tråkigt om man bara ska leva det. Man måste fylla livet med bus, upptåg och en massa roliga saker, annars är det skittråkigt och värdelöst, rent ut sagt.
Rickard Olsson vill ta vara på livet och nuet. Något som hjälper honom med det är att vistas på vatten – genom alla möjliga former av aktiviteter, gärna fartfyllda sådana.

– Jag bara älskar båt- och vattenleksaker, till min revisors stora förtvivlan (skratt igen). En del kanske undrar varför jag äger två båtar, en vattenskoter, en kajak och en paddelsurfbräda? Men det är ju för att jag tycker så mycket om att använda allting. Båtarna använder jag som transportmedel, det är ju perfekt när man bor i en vattenstad som Stockholm. Vattenskotern åker jag på för att det är så himla kul och de andra tränar jag på. Jag har aldrig förstått varför pengarna ska samlas på hög. Man ska väl leva för dem och inte bara ha dem liggandes på banken?

TV-aktuella Rickard Olsson:
Rickard Olsson med sambon Therese Broberg och dottern Asta Olsson.
Foto: Karin Törnblom/IBL

Tuffa perioder också

Rickard har upplevt svåra saker också. De två värsta upplevelserna i hans liv var dels när sonen Primus dog i sin mammas mage i femte månaden och dels när Rickard skilde sig från Astas mamma, Lena Larsson.

Till en början trodde sig inte Rickard kunna bli kär igen. Men det var innan han via gemensamma vänner träffade Therese Broberg 2008.

– Vi hade så roligt tillsammans direkt att jag bjöd ut henne och det finns det ju ingen anledning att ångra så här i efterhand, ler han.

Nu bor paret i ett hus i skärgårdsfunkisstil i Saltsjö-Boo i Nacka, bara 150 meter från havet. Huset lät Rickard bygga på den tomt till vilken han flyttade med sin exfru efter att de rivit det gamla 1950-talshuset som stod där innan.

Tio år av kärlek

I år firar Rickard och Therese tio år – men de har inga planer på att gifta sig.

– Det är inte så att jag vägrar ett nytt bröllop. Men det är inte alltid säkert att ett giftermål är det bästa för alla förhållanden. Man bygger en sådan fallhöjd och jag tror att det är lättare att inte ta varandra för givna när man inte är gift. Och jag vill verkligen inte uppleva någon mer skilsmässa.

Däremot kan Rickard tänka sig att försöka få fler barn.

– Therese har ju inga egna barn och jag har full förståelse för att hon vill bli mamma. Vi får väl se vad som händer i framtiden. Att jag fyllt 50 år är inget som stör mig.

I en tid då många separerar har Rickard också funderat en del på vad som får par att fortsätta sitt förhållande, även efter att barnen börjar bli stora, och ta det vidare.

– Det är viktigt att man respekterar varandra för de personer man är och att inse att man inte kommer att vara nykär resten av livet. I stället tar man det till en annan nivå, som en livskamrat. Och en sådan ska man vara väldigt rädd om.

Då, nu och sedan

Att bo nära havet, som Rickard gör nu, är han vad vid sedan uppväxten i Gävle. Då följde han ofta med sin mormor och fiskade mycket, speciellt ål.

Innan Rickard pluggade Kulturvetarlinjen i Örebro kombinerade han jobbet som lärarvikarie med att arbeta som hemtjänstpersonal, eller hemsamarit som det kallades då, åt kommunen. Hans karriär inom media började på Radio Gävleborg. Sedan dess har han varit programledare för bland annat Bullen, Söndagsöppet, Melodifestivalen, Nyhetsmorgon i TV4, Morgonpasset i P3, P4 Extra, Bingolotto, Gäster med gester, Wild Kids, Sommarkväll och inte minst Vem vet mest.

– Nu ser jag fram emot att börja med Bingolotto igen och har skrivit ett kontrakt på två år, till att börja med. I framtiden skulle jag gärna vilja göra ett aktualitetsprogram i stil med radions Efter tre, med sport, populärkultur, nyheter och politik. Något liknande finns av någon anledning inte i dag, avslutar Rickard Olsson.

Scroll to Top