Dagny firade 106-årsdagen i Ungern!

Världens äldsta bloggare, krutgumman Dagny Carlsson, har fyllt 106 år. Det firade hon genom att för andra gången åka tillbaka till Ungern. Första gången hon var där, för två år sedan, fick hon mycket fin kontakt med paret Catharina och Zoltan Illes och deras familj.

Det blev en fest med pompa och ståt när Dagny Carlsson tillsammans med sin lillasyster Ingegärd och sina syskonbarn firade att hon uppnått den aktningsvärda åldern av 106 år.

– Födelsedagsfirandet var storartat, berättar hon strax efter hemkomsten från Ungern.

Värdfolket arrangerade firade i en festsal där man brukar ha vinprovningar och stora fester.

Dagny är för de allra flesta känd som kvinnan som började blogga efter att hon fyllt 100 år, ett äventyr som började med att hon läste att politikern Carl Bildt bloggade och själv inte ville vara sämre. Sagt och gjort, snart skrev hon varje dag i sin elektroniska dagbok om vad som hänt under dagen. Bloggen fick ett enormt genomslag och har idag hundratusentals följare.

– Det intresserar folk att jag är så gammal. Men säkert också att jag alltid kan berätta något intressant eftersom jag har levt så länge, har Dagny tidigare sagt.

Firade i Ungern

Nu har hon alltså fyllt 106 år. Efter ett lugnt firande hemma i Solna bar det iväg till Ungern via Helsingborg, där systerdottern bor, och sedan med flyg från Kastrup till Budapest.

– Resan gick bra. Min systerson körde till min systerdotter i Helsingborg och sedan flög vi från Kastrup.
Anledningen till att Dagny – som är född samma år som Titanic förliste, som upplevt tre svenska kungar och sett åtskilliga statsministrar komma och gå – firade sin födelsedag vid Balatonsjön i Ungern var att hon lärde känna värdfamiljen hon nämner när hon var i landet första gången för att fira sin 104-årsdag.

Vänskapen mellan Dagny och familjen började med att Dagny fick god kontakt med ägaren till det hotell i Budapest där hon och då bodde.

– Värden, som heter Peter Szalai, blev så imponerad av min vitalitet att han intresserade sig extra för oss som resenärer. Han rekommenderade värdshuset vid Balatonsjön. Det ägs av en familj som bott och arbetat i Sverige och som följaktligen pratar svenska.

Dagny firade 106-årsdagen i Ungern!

Trivdes tillsammans

Mötet mellan Dagny och Catharina och Zoltan Illes, som paret i värdfamiljen heter, blev en lyckoträff. De tre trivdes så bra tillsammans att paret beslöt sig för att bjuda ner Dagny till sin vingård när det nu var dags att fira hennes 106-årsdag.

– Det var en ära att få servera Dagny en födelsedagsmiddag i vår gamla vinkällare, som trots att den snart är 200 år gammal alltså inte ens är dubbelt så gammal som Dagny, säger Zoltan.

Berättelsen om hur Catharina och Zoltan och deras båda barn hamnade på en gammal vingård vid Balatonsjön är också en spännande historia. För drygt sju år sedan bestämde sig paret för att lämna allt i Sverige och starta ett nytt liv i Ungern.

– Mitt i livet och med full fart på karriärerna kom vi på oss själva med att vi var nyfikna på livet bortanför måndagsmöten på reklambyrån, hämtningslogistik på dagis och all övertid som plötsligt blivit det normala, berättar Zoltan.

Planerna på en världsomsegling skrotades tidigt. I stället blev det en vingård i Ungern som verkade intressant och en kall vårdag i mars 2011 gav sig paret i väg med sina två barn och en hund. Utmaningarna var stor, ingen av dem behärskade då språket.

Uppvuxen i Sverige

– Jag är född och uppvuxen i Sverige och den “köksbordsungerska” jag kan har jag lärt mig av mina föräldrar, säger Zoltan.

– Ingen av oss hade arbetat med detta tidigare, men vi visste vad vi ville ha. Vi har hittat vår idyll och vi har lyckats nå vårt mål, att ha mycket tid tillsammans.

När Dagny kom till makarna Illes vingård första gången för tre år sedan fastnade hon direkt för den vackra platsen där den ligger vid en bergssluttning. Därför tyckte hon att det var underbart att få återvända dit nu och träffa familjen ännu en gång.

– Min systerdotter och hennes man som var med vid första resan tyckte det var så trevligt där att de åkte tillbaka året efteråt. Min systerdotter har även varit där ytterligare en gång, med en grupp pensionärer.

Glädjen över att få träffas igen var ömsesidig.

– Det var fantastisk trevligt att träffa Dagny igen. Hon är en kruttant som sprudlar av vitalitet och nyfikenhet.

Dagny är mycket nöjd med resan, men tror själv inte att det blir fler resor till Ungern för hennes del.

– Jag tror inte jag åker tillbaka, säger hon.

Förutom resan tycker Dagny inte att det var något speciellt med att fylla 106 år.

Dagny firade 106-årsdagen i Ungern!

På nya evenemang

– Det kändes som en vanlig födelsedag. Det är klart att det är få förunnat att bli över hundra och att en 106-åring kan resa utomlands och fira en sådan dag hör väl inte till vanligheterna.

Resten av sommaren har Dagny tillbringat hemma i Sverige. Men hon är inte bara i hemmets trygga vrå, tvärtom. Hon är minst sagt aktiv för sin ålder. Bara någon vecka efter hemkomsten från Ungern åkte hon på ett evenemang i Strömsund.

Scroll to Top