Honung tillverkas av bin och honungens färg och smak påverkas av vad för typ av växter som bina hämtat sin nektar ifrån. Ofta blandas olika sorters honung under en säsong och säljs, men ibland kan man också köpa en visst sorts honung som till exempel rapshonung eller ljunghonung.
I bisamhället finns en enda drottning som uppges kunna lägga upp till 3000 ägg per dygn. Men drottningen är inte den enda honan i bikupan. Alla arbetsbin är också honor. Hanarna kallas drönare och det är en ganska populär missuppfattning att de inte gör någonting. Men drönarna bidrar till honungsbehandling och värmereglering i kupan. De har ett tufft liv, de har ingen gadd att försvara sig med och de drönare som lyckas para med en drottning dör dessvärre en ganska grym död som vi av hänsyn till känsliga läsare inte behöver beskriva i detalj. De drönare som finns kvar i kupan inför vintern blir utkörda och dör.
Men åter till honungen!
Honung består av cirka 75% sockerarter och 20 procent vatten. Den svenska honungen är förhållandevis fast och det beror på att det är mycket druvsocker i nektarn som svenska blommor avger. En av de mest populära importerade sorterna är akaciahonung, som är flytande. Det är inte tillåtet att ha några tillsatser i honung, men den innehåller helt naturligt bland annat mineralämnen, aminosyror, vitaminer och bakteriehämmande ämnen.
Honung används bland annat traditionellt till att läka sår och att lindra onda halsar. Studier har också visat att vildhonungen kan ha positiva effekter på tarmfunktionen och det tror forskarna beror på att biet har nyttiga mjölksyrebakterier i magen som följer med i honungen när den bildas.
Varsågod, här är lite recept med honung!
Honungsbakad laxfilé
Recept från HemmetsJournal.se
Honungsbröd i långpanna
Recept från HemmetsJournal.se
Briepiroger med honungsstekta päron
Recept från HemmetsJournal.se
Dinkelvåfflor med pistasch- och mangohonung
Recept från HemmetsJournal.se
Yiaourti me meli – yoghurt med honung och nötter
Recept från HemmetsJournal.se