Honung – gör gott alla dagar!

Den 20 augusti är det honungens dag. Det måste vi givetvis uppmärksamma genom att berätta mer om varför honung är så fantastiskt. Vi bjuder också på några goda recept med honung!

Honung tillverkas av bin och honungens färg och smak påverkas av vad för typ av växter som bina hämtat sin nektar ifrån. Ofta blandas olika sorters honung under en säsong och säljs, men ibland kan man också köpa en visst sorts honung som till exempel rapshonung eller ljunghonung. 

I bisamhället finns en enda drottning som uppges kunna lägga upp till 3000 ägg per dygn. Men drottningen är inte den enda honan i bikupan. Alla arbetsbin är också honor. Hanarna kallas drönare och det är en ganska populär missuppfattning att de inte gör någonting. Men drönarna bidrar till honungsbehandling och värmereglering i kupan. De har ett tufft liv, de har ingen gadd att försvara sig med och de drönare som lyckas para med en drottning dör dessvärre en ganska grym död som vi av hänsyn till känsliga läsare inte behöver beskriva i detalj. De drönare som finns kvar i kupan inför vintern blir utkörda och dör. 

Men åter till honungen!

Honung består av cirka 75% sockerarter och 20 procent vatten. Den svenska honungen är förhållandevis fast och det beror på att det är mycket druvsocker i nektarn som svenska blommor avger. En av de mest populära importerade sorterna är akaciahonung, som är flytande. Det är inte tillåtet att ha några tillsatser i honung, men den innehåller helt naturligt bland annat mineralämnen, aminosyror, vitaminer och bakteriehämmande ämnen. 

Honung används bland annat traditionellt till att läka sår och att lindra onda halsar. Studier har också visat att vildhonungen kan ha positiva effekter på tarmfunktionen och det tror forskarna beror på att biet har nyttiga mjölksyrebakterier i magen som följer med i honungen när den bildas.

 

Varsågod, här är lite recept med honung!


Honung – gör gott alla dagar!

Huvudrätt

Honungsbakad laxfilé

  Recept från HemmetsJournal.se


Honung – gör gott alla dagar!

Smårätter & tillbehör

Honungsbröd i långpanna

  Recept från HemmetsJournal.se


Honung – gör gott alla dagar!

Huvudrätt

Briepiroger med honungsstekta päron

  Recept från HemmetsJournal.se


Honung – gör gott alla dagar!

Dessert

Dinkelvåfflor med pistasch- och mangohonung

  Recept från HemmetsJournal.se


Honung – gör gott alla dagar!

Smårätter & tillbehör

Yiaourti me meli – yoghurt med honung och nötter

  Recept från HemmetsJournal.se

Scroll to Top