Fyra goda skäl till att äta tomater!

Tomat är inte bara gott - det är också otroligt nyttigt och fyllt av ämnen vår kropp älskar. Här är fyra skäl till att regelbundet äta tomat!

1. Det skyddar mot åderförkalkning!
Ett ökat intag av processade tomatprodukter ger en skyddande effekt mot utveckling av åderförkalkning. Forskning pekar på att anledningen till detta kan vara att ämnena i tomaten samverkar och därför ger en extra hög antioxidant verkan.

2. Immunförsvaret!
Tomater innehåller ämnet lykopen, som inte bara är anledningen till att tomater är röda, det är också en stark antioxidant som är mycket positiv för vårt immunförsvar. Antioxidanter hjälper vår kropp att hålla sig frisk. Tomater innehåller även bland annat E-vitamin och betakaroten som också kan vara bra för immunförsvaret.

3. Det hjälper kroppen att ta upp vitaminer!
Tomat som äts med till exempel avokado, olivolja eller annan mat som innehåller vegetabiliska fetter hjälper kroppen att ta upp andra mineraler och vitaminer. 

4. Det skyddar mot UV-strålning!
Lykopenet, som vi tidigare nämnt är färgämnet som sitter under skalet, har även fler egenskaper. Studier i England fann att tomater har positiv effekt som skydd för UV-strålning. Tomaterna kan även motverka bland annat rynkor och åldrande i huden. 

Scroll to Top