Varför blir man laktosintolerant?

Det kan vara svårt att tänka sig en kopp kaffe utan mjölk eller nybakade frallor utan smör. Men för en del människor är det nödvändigt att plocka bort allt som har med mjölk att göra på grund av laktosintolerans. Men vad innebär den här överkänsligheten egentligen? Överläkaren Andreas Munk Petersen ger dig svar.

Här finns laktos!

Mjölk, smör, yoghurt

Mjölkpulver

Bakverk

Många typer av halvfabrikat

Choklad

Vad är laktosintolerans?
– Människor som inte har enzymet laktas i kroppen, som spjälkar och bryter ner mjölksockret laktos, tål inte mjölkprodukter. Om mjölksockret passerar ospjälkat ner i tjocktarmen uppstår diverse symtom i form av gaser och andra obehag från magen.
Vid födseln har alla människor förmågan att spjälka mjölksocker eftersom det nyfödda barnet får all sin näring via mjölk. Det är först från att barnet är fyra-fem år och fram till puberteten som laktosintolerans brukar visa sig.

Vilka är symtomen på laktosintolerans?
–  De vanligaste symtomen är diarré, uppblåst mage och smärtor. Människor som lider av laktosintolerans kan dock uppleva sina symtom väldigt olika. Några kan till exempel dricka en hel kopp kaffe med mjölk utan att få symtom medan andra knappt kan titta på koppen.

Varför blir man laktosintolerant?
– Enzymet som bryter ner laktos är genetiskt betingat och därmed ärftligt. Det krävs dock att man har ärvt laktosintolerans från både sin mor och far för att utveckla laktosintolerans. Fenomenet förekommer hos majoriteten av jordens befolkning förutom just här i norden. Vi bevarar oftast förmågan att tåla mjölk hela livet.

Varför blir man laktosintolerant?

Visste du att…

… 7% av svenskarna bär på genen för laktosintolerans, men tre fjärdedelar av dem konsumerar mjölk ändå.

Hur ställs diagnosen?
– Genom att mäta blodsockret en timme efter att du har druckit mjölk kan läkaren se om ditt blodsocker stiger eller inte. Om blodsockret inte stiger har mjölksockret passerat vidare till tunntarmen och då är du laktosintolerant. Laktosintolerans kan också konstateras genom ett blodprov som sänds för genanalys. Det är numera den vanligaste metoden inom vården.

Hur undviker man symtom?
– Det finns ingen medicin som kan bekämpa laktosintolerans, men i gengäld finns det en lång rad matvaror som du kan hålla dig ifrån för att slippa symtom. Det bästa och enklaste rådet är att undvika laktoshaltig mjölk och i viss mån även ost och yoghurt.

Är laktosintolerans farligt?
–  Nej, tillståndet är inte farligt. Du kan dricka ett glas mjölk eller äta en yoghurt även om du är laktosintolerant. Man ska dock vara medveten om att symtomen i form av obehag från magen uppstår så snart du gör det.

Är laktosintolerans kroniskt?
– Om du har ärvt laktosintolerans så är tillståndet alltid kroniskt. Men om laktosintoleransen beror på någon annan sjukdom i tarmen, till exempel glutenintolerans, så kommer symtomen att minska om du börjar leva glutenfritt.

Har laktosintolerans något att göra med om jag drack mjölk som barn?
– Nej, människor som är genetiskt laktosintoleranta kunde tåla mjölk som barn.

Är fler personer laktosintoleranta i dag?
– Nej, men det har blivit ett ökat fokus på sjukdomen och därmed blir även fler diagnostiserade i dag.

Scroll to Top