Ulvön bjuder på mer än surströmming!

När båten kör in i sundet mellan södra och norra Ulvön tappar man nästan andan. I bukten ligger det otroligt söta och idylliska fiskeläget Ulvöhamn och de röda trähusen står med sina pålar ut i havet och bara väntar på att vi ska gå i land.

Söder om Örnsköldsvik ut i skärgården hittar man surströmmingens hemö, Ulvön. Här har det saltats in surströmming sedan urminnestider. I början av 1900-talet fanns det tre stora salterier på ön som sålde mer än 1,3 miljoner burkar per år. Numera finns det inget salteri kvar på ön men för den som är sugen på att testa kan man knacka på hos Ulvöprinsen Ruben Madsen och Ulvö lilla salteri.

– Nu i sommar har jag haft öppet varje dag och det strömmar hit folk som vill testa surströmming, säger Ruben Madsen medan han gör ytterligare några tapas med surströmming till gästerna.

Ulvön bjuder på mer än surströmming!
En av de många båtar man ser i skärgården vid Ulvön.

Just idag när vi träffar på honom har han haft en grupp från Finland som fått en rundvisning, en presentation av surströmmingens historia och sedan fått smaka på delikatessen. Ruben har sett en stor ökning när det gäller intresset för surströmming. Inte minst för att kockar som Jamie Oliver, Lars Mannerström, Tareq Taylor och Per Moberg har varit här och besökt ön.

– Det har blivit mer och mer populärt hos gourmetrestauranger att servera surströmming, speciellt kring premiären som är den tredje torsdagen i augusti. Men de flesta som kommer hit vågar bara testa en liten tapas, fast för den som vågar gör jag även en hel surströmmingsrulle, säger Ruben Madsen.

Ulvön bjuder på mer än surströmming!
I bukten ligger det otroligt söta och idylliska fiskeläget Ulvöhamn och de röda trähusen står med sina pålar ut i havet och bara väntar på att vi ska gå i land.

Inne i salteriet sitter ett par från USA som åkt till Ulvön enbart för att få testa på riktig surströmming.
– Jag sysslar med fermentering av grönsaker hemma där vi bor, så när jag läste om surströmming tänkte jag att det måste vi ju prova, säger kvinnan.

De får två olika tapas. En traditionell med potatis, surströmming, rödlök, tomat och gräddfil på tunnbröd och en med potatis, surströmming och rödlöksmarmelad på tunnbröd. Med viss försiktighet men stort mod äter paret sina tapas. Ansiktsuttrycken går från skeptiska till förvånade.

– Det var ju ändå inte så farligt, säger mannen. Men favoriten är helt klart den med rödlöksmarmelad, säger de båda i mun på varandra.

 

Ulvön bjuder på mer än surströmming!
Ulvöbyns Cafe & Bistro är ett behagligt ställe att slå sig ner på vare sig man vill äta god middag eller bara ta en fika.

Men Ulvön är inte bara surströmming. Här är även en idylliskt liten bygata med blomstrande trädgårdar kring trähus i olika färger. Gröna träd och buskar varvas med det glittrande havet som tittar fram mellan husen. Här finns den gamla lanthandeln Netterlunds som byggdes 1910. Idag har man byggt upp och bevarat allt från den tiden och det är som att kliva rakt tillbaka i historien. Längs med bygatan finns även det gamla muséet där man kan läsa om fiskarnas och böndernas liv på ön.

Mitt emot Ulvö lilla salteri hittar man Ulvö Café & bistro, som med sin placering längs med bygatan är en perfekt mötesplats. Här sitter man, om solen skiner, ute i den vackra trädgården med utsikt över havet, eller om det regnar inne i bibliotek där man kan njuta av en bok i den vackra miljön. Här serveras allt från en enkel men magnifikt god fika till en vällagad räkmacka eller varför inte en nygräddad våffla med grädde och sylt!

Ulvön bjuder på mer än surströmming!
På hyllorna längs väggarna i Lilla Salteriet finns mängder av äldre surströmmingsburkar från olika tillverkare.
Scroll to Top