Marie räddade livet på Karl-Fredrik som fick hjärtstopp bakom ratten

Karl-Fredrik och hans hustru Ewa var nästan hemma efter bilsemestern till Polen. Då slutade hans hjärta plötsligt att slå. Men tack vare vännen Maries snabba ingripande och hennes kunskaper i hjärt-lungräddning kunde hans liv räddas.

Om inte om hade funnits hade Karl-Fredrik Zimmerman med största sannolikhet inte varit i livet i dag och kunnat hänga Hemmets Journals guldros runt sin livräddare Marie Linds hals.

Karl-Fredrik Zimmerman

Ålder: 63 år.
Familj: Hustrun Ewa, tre barn och sju barnbarn.
Bor: I villa i Varberg.
Gör: Nyligen pensionerad säljare.

– Jag hade inte haft en chans om inte hon och hennes man Mattias suttit i bilen bakom vår när det hände. Marie räddade mitt liv, säger han när vi träffas hemma hos honom och hustrun Ewa i deras hus i centrala Varberg.

Karl-Fredriks hjärta slutade oförklarligt att slå när han och hustrun var på väg tillbaka hem efter en veckas semester längs den polska Östersjökusten tillsammans med vännerna Marie och Mattias Lind.

Några timmar tidigare hade de precis kört av färjan från Swinoujscie i Ystad och fortsatt hemfärden i sina respektive bilar, en vit och en svart Mazda cabriolet.

Vid 19-tiden på kvällen svängde Karl-Fredrik av motorvägen vid Tvååker och skulle köra de sista kilometerna mot bostaden när det hände.

– Det sista jag minns är att jag frågade Ewa var Maries och Mattias bil tog vägen och att hon svarade att de kommer bakom oss. Sedan blev allt svart.

Marie räddade livet på Karl-Fredrik som fick hjärtstopp bakom ratten
Familjerna Zimmerman och Lind har varsin Mazda cabriolet som de åker på semester i tillsammans.
Foto: Privat

Trodde det var stroke

Karl-Fredriks hjärta slutade slå i samma stund som han skulle stanna vid en stoppskylt för att lämna företräde. Hans hustru Ewa märkte att något hände.

Marie Lind

Ålder: 60 år.
Familj: Maken Mattias, 57, två barn och två barnbarn.
Bor: I villa i Varberg.
Gör: Juridisk rådgivare på bank.

– Bilen började plötsligt svänga över på fel sida av vägen och jag skulle just puffa till Kalle när jag såg att han förlorat medvetandet. Jag kastade mig fram och fick tag i handbromsen samtidigt som jag satte på våra varningsblinkers, berättar hon.

Marie och Mattias låg precis bakom deras svarta bil. De förstod att något hade hänt och körde snabbt in till sidan.

– Karl-Fredriks och Ewas bil hade stannat i mötande färdriktning och jag rusade fram till förarsidan för att se vad som hade hänt. När jag kom fram såg jag hur Karl-Fredrik satt livlös i förarstolen. Hans ögon var öppna men han tittade stelt upp i taket. Samtidigt ropade Ewa att vi skulle ringa 112, berättar Marie.

Tillsammans med ytterligare en bilist som stannat för att hjälpa till kunde Marie och Mattias koppla loss Karl-Fredriks bilbälte och lyfta ut honom ur bilen.

– Min enda tanke var att snabbt få ut honom ur bilen. Jag trodde först att han drabbats av en stroke, säger Marie.

Genom sitt jobb på Sparbanken i Varberg har hon nyligen gått igenom en kurs i hjärt-lungräddning och de kunskaperna kom verkligen till användning när hon upptäckte att hennes gode vän inte hade någon puls.

– Det var en ren reflex att köra igång med hjärtkompressioner och inblåsningar. Men jag var orolig för att jag inte skulle kunna göra kompressionerna tillräckligt kraftfullt så jag ställde mig på knä över honom och tryckte allt jag kunde.

Samtidigt som hon pumpade på Karl Fredriks bröst av alla sina krafter så att det knakade i hans revben ilsknade hon till.

– Jag tänkte på alla trevliga resor vi gjort tillsammans och blev arg. “Så här får det inte sluta”, tänkte jag. Det gav mig ett extra adrenalinpåslag så jag orkade fortsätta med kompressionerna.

I den stunden var hon enbart fokuserad på att hon skulle få sin väns hjärta att börja slå igen.

– Jag hamnade i en bubbla. Allting runt oss försvann. Det var bara jag och Karl-Fredrik och allt handlade om att fortsätta med kompressionerna tills ambulansen kom.

Efter ungefär fem minuter kom räddningstjänsten från Tvååker till platsen men de hade fått larmet som en trafikolycka och hade inte hjärtstartaren redo.

– Jag minns att de frågade mig om jag orkade fortsätta med hjärt-lungräddningen medan de hämtade den i sin bil. Fem minuter känns som en evighet i den situationen, men jag fortsatte. Efteråt upptäckte jag att jag hade blodiga skrapsår på knäna.

Marie räddade livet på Karl-Fredrik som fick hjärtstopp bakom ratten
Marie, Karl-Fredrik och hans hustru Ewa har många fina semesterminnen ihop. Och nu kan det bli flera!

Klarade sig utan skador

Först när räddningstjänsten kopplat elektroderna från hjärtstartaren till Karl-Fredriks bröst kunde Marie koppla av. En stund senare kom även ambulansen och då kände hon att han var i trygga händer.

Marie hade lyckats få Karl-Fredriks hjärta att börja slå igen men sedan stannade det när han lyftes in i ambulansen. Läget var kritiskt.

– Mitt hjärta stannade ytterligare en gång inne i ambulansen men det gick tack och lov bra. Det är ingen tvekan om att det är tack vare Maries snabba insats som jag inte bara överlevde utan även klarade mig utan hjärnskador på grund av syrebrist.

– Det var traumatiskt. Speciellt eftersom det var en nära vän till mig som drabbats. Man vet aldrig hur man reagerar när man hamnar i en sådan situation. Jag är glad att jag inte blev handlingsförlamad, säger hon.

Karl-Fredrik minns ingenting förrän han vaknade upp på sjukhuset ett och ett halvt dygn senare.

– Jag kom ihåg att vi varit på hemväg från Polen och trodde att vi hade råkat ut för en trafikolycka. När jag fick veta att jag fått ett hjärtstopp kändes det overkligt. Jag hade inte haft ont eller fått några andra varningstecken och jag betraktar mig själv som ganska vältränad.

Fick ICD inopererad

Efter nio dygns sjukhusvård, där han bland annat fick en defibrillator, en så kallad ICD, inopererad i bröstet, fick han äntligen komma hem till den stora trävillan i Varberg.

– Läkarna hittade inget synligt fel på mitt hjärta. Det bara slutade slå. Som man vrider om en strömbrytare. Det är lite obehagligt men nu har jag ICD:n om det skulle hända igen.

Marie har tillsammans med Tvååkers beredskapsstation utsetts till Årets Hjärt-Lungräddare 2020 av Riksförbundet Hjärt-Lung och hon är glad över att få Hemmets Journals guldros. Men det finaste priset för henne är att Karl-Fredrik överlevde.

– Nu kan vi fortsätta åka på semesterresor tillsammans. Det har vi gjort i sex år och det vill vi gärna fortsätta med, säger hon.

Nu kan de dessutom umgås utan social distansering och utan att behöva oroa sig för att bli smittade eftersom de båda hade lindriga former av covid-19 under hösten. Därför vågar han utan att tveka ge sin livräddare en riktigt varm kram.

– Jag är tacksam för att jag lever och att jag får umgås med barn och barnbarn.

Förutom att Marie satt i bilen bakom fanns det flera om som var på min sida, säger Karl-Fredrik och fortsätter:

– Vad hade hänt om jag fått hjärtstoppet på motorvägen eller på färjan? Och hur hade det gått om inte en av killarna på Tvååkers räddningstjänst bott bara ett par kilometer från platsen? Det vågar jag knappt tänka på.

Marie räddade livet på Karl-Fredrik som fick hjärtstopp bakom ratten

Hemmets Journals Guldros

Har du någon du vill uppmärksamma?

Någon som gjort något viktigt för dig eller varit betydelsefull i ditt liv. Vi hjälper dig att framföra ditt tack med vår specialgjorda guldros i kedja – och ett reportage i ­tidningen!

Mejla till: guldrosen@egmont.se 

eller skicka ett brev till:

Guldrosen, Hemmets Journal, 

205 07 Malmö

Scroll to Top